Celje vára – Szlovénia

Közelségének és méretéhez képest rendkívül változatos, hegyvidéket és mediterrán tengerpartot is magába foglaló tájainak köszönhetően Szlovénia mára a magyar turisták egyik legkedveltebb célpontja lett. Szlovéniát említve az elsők között szinte mindenkinek Bled, a Bohinji tó, a Savica vízesés, a Postojna barlang, mellette a Predjama vár, valamint a tengerparton Piran és Portoroz jut eszébe. Kétségtelenül ezek a leglátványosabb, egyben leginkább látogatott nevezetességek, de amíg ezek valamelyikéhez leautózik valaki, érdemes akár csak pihenésképpen megállni a Maribor és Ljubljana között kb. félúton, szinte közvetlenül az autópálya mellett található Celje-ben. Szállások Celje környékén!

- hirdetés -

Az 50 ezres Celje Szlovénia harmadik legnagyobb városa hosszú és viharos történelmi múlttal, jelentős kulturális örökséggel és figyelemre méltó magyar kötődéssel. Celje leghíresebb látnivalója ugyanis az az impozáns látványú és remek kilátással bíró vár (Stari Grad), amely az 1300-as évek közepétől több mint 100 évig a kor egyik legnagyobb hatalmú családjának, a Cillei grófoknak a birtokában volt. A Cillei dinasztia ősei az Alsó Stájerországban levő Sanneck várának voltak az urai, a cillei grófi címet IV. Lajos német-római császártól kapták 1341-ben, miután az építtető és korábbi birtokos Heunburg család kihalt. Az új tulajdonosok jelentős átalakításokat eszközöltek: egy lakóépületként szolgáló palotaszárnyat és egy 20 méternél magasabb védő tornyot építettek, később külső fallal, melléképületekkel, katonai létesítményekkel és védő árkokkal bővítették a várat.

A magyar kötődést a Cilleiek jelentik, hiszen Ulászló király 1444-ben bekövetkezett halála után a Hunyadiak és a Cilleiek jelentették a két legbefolyásosabb politikai erőt Magyarországon, mindketten az ifjú V. László és egyben az ország feletti hatalmat szerették volna megszerezni. A két fél civakodása elég sok kárt okozott az országnak, a történet végkifejletét, Cillei Ulrik meggyilkolását Erkel Hunyadi László című operájából is ismerhetjük. Cillei Ulrik halálával férfiágon kihalt a Cillei család, minden birtokuk a Habsburgokra szállt. A hazai történetírás és közfelfogás szerint természetesen a Cilleiek voltak a gaz összeesküvők, de az ellenkező oldalról egész más a történet olvasata, Cillei Frigyest és Ulrikot történelmi hősnek tartják.

- hirdetés -

Annak ellenére, hogy vár a 16. század végén jelentős felújításon esett át, a 17. században fokozatosan elvesztette stratégiai jelentőségét és lassú pusztulásnak indult olyannyira, hogy az 1800-as évek elején már kőbányaként kezdték hasznosítani a romokat. A 19. század végén a Celje-i Múzeumi Társaság kezdte meg a vár helyreállítását és a hosszú távú felújítási projekt gyakorlatilag napjainkban is tart.

A vár évente 60-70 ezer látogatót fogad, amelyhez nagyban hozzájárulnak az itt tartott rendezvények, bemutatók különféle előadások és koncertek.


Copyright © 2019 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.