Villa San Michele – egy svéd orvos megvalósult álma Caprin

Amikor 1875-ben, 18 éves korában a svéd származású Axel Munthe egy olaszországi útja során Capri szigetére látogatott, és a föníciai lépcsők 777 lépcsőfokát megmászva Anacapri településre érkezett, teljesen elvarázsolta a táj szépsége és hangulata. Olyannyira megérintették a hely, a környezet és a hegytetőn látott düledező romok, amelyek Tiberius császár egykori villájának és a mellette levő kis kápolnának a maradványai voltak, hogy elhatározta, újjáépíti azokat és ott éli le az életét.

- hirdetés -

Beletelt azonban némi időbe és néhány vargabetűbe mire oda jutott, hogy meg tudta vásárolni a kiszemelt területet és belekezdhetett az építkezésbe. 1880-ban diplomázott a párizsi orvosi egyetemen, még ugyanabban az évben rövid életű, pár évig tartó házasságot kötött egy svéd származású művésznővel, majd egy rövid időn belül igen népszerűvé váló magánrendelőt nyitott Párizsban, miközben karitatív tevékenységként egyben a szegények és elesettek orvosa és gyámolítója is volt, emellett Louis Pasteur mellett is segédkezett a veszettség elleni oltás kifejlesztésében. 1884-ben Nápolyba utazott, hogy segítsen a kolerajárvány leküzdésében, amivel már elég közel került álmai helyszínéhez. 1887-ben végre megkezdhette régi álma megvalósítását, a Villa San Michele felépítését, amelyhez rengeteg segítséget kapott a helybeliektől, akik nagyon gyorsan megkedvelték a furcsa idegent. A történetet később megírta a magyarra is lefordított, San Michele regénye címen megjelent könyvében, amely pár év alatt a XX. század elejének egyik legnépszerűbb regénye lett.

A Villa San Michele ma Capri egyik leglátogatottabb látványossága. Építészetileg nem igazán lehet besorolni semmilyen irányzatba, nincs egy egységes stílusa, a berendezési- és dísztárgyak az ókortól a XX. századig számtalan kort és kultúrát képviselnek és megidéznek, de ezzel együtt egy egészen különleges atmoszférát teremtenek. Megtalálhatók itt római kori szobrok, márványtöredékek és oszlopmaradványok, pompeji mozaikok másolatai, lombardiai réz főzőüstök és svéd óntányérok, Szicíliából származó kovácsoltvas baldachinos ágy és Bolognában készült bútorok, görög szobrok és edények is. A villa belső terei, a szobák, lépcsők, a belső udvar, a loggia a kecsesen csavart oszlopaival is elvarázsolják a látogatót, de az igazán megkapó látvány a dús növényzettel, szobrokkal, hófehér dupla oszlopsoros lugassal díszített többszintes kert, melynek végében egy II. Ramszesz egyiptomi fáraó idejéből származó, vörös és fekete gránitból készült szfinx szemléli a Nápolyi-öböl páratlan látványát.

- hirdetés -

Axel Munthe a végrendeletében Svédországra hagyta a villát, amit jelenleg egy svéd alapítvány tart fenn. Az épület kulturális központként működik és a helyi Svéd Konzulátus is itt található.

- hirdetés -

- hirdetés -

Copyright © 2019 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.