Így utazz az új kézipoggyász szabályok szerint

Egy utazás megszervezése sok időbe és energiába kerül, és úti céltól függően komoly előkészületeket igényel. Ha nem vagyunk gyakorlott utazók, akkor nem árt részletesen átfutni, milyen szabályok vonatkoznak a repülőre felvihető csomagokra, illetve hogyan pakoljunk kézipoggyászba, hogy semmi ne maradjon otthon. Összeszedtük, mik a legfontosabb tudnivalók, amikre érdemes figyelni, ha fapados járattal indulsz útnak. A cikk megjelenését a ShopAlike.hu támogatta.

- hirdetés -
 • Mérd le csomagod!

Ha Wizzairrel vagy Ryanairrel repülsz, akkor fontos tudnod, hogy díjmentesen csak egy kis méretű hátizsák (40x30x20) megengedett a repülőn, és a gurulós kézipoggyászt (55x40x23) a priority (elsőbbségi) hozzáadásával tudod felvinni. Indulás előtt tehát mindenképpen mérd le a bőröndöt, amivel utazol, hogy utána ne a beszálláskor kelljen fizetned.

 • Pakolj okosan a kézipoggyászba

Tervezz előre és nézd meg, milyen időjárás fogad majd ott, ahová utazol. A kézipoggyász, mérete miatt, nem sok lehetőséget hagy számodra, így jobb, ha már előre megtervezed a különböző szetteket, amit a kirándulás során hordani fogsz. Csinálj magadról képeket a különböző outfitekben, így elkerülheted a hosszú fejtörést, hogy mit mivel viselj. Készíts úticsomag listát, hogy biztosan semmi ne maradjon otthon. Amik semmiképpen sem hiányozhatnak:

 • Könnyen kombinálható alapdarabok, mint például egy fehér póló és farmer,
 • Fehérnemű,
 • Papucs (sok helyen a szállás nem ad papucsot, amit tusoláshoz használhatnál),
 • Pizsama,
 • Tisztálkodó szerek,
 • Kényelmes cipő vagy szandál,
 • Töltők.

+ Plusz tipp: Ha felgörgeted a ruháid, akkor elég sok helyet tudsz megtakarítani, és több mindent magaddal tudsz vinni. Ráadásul így ruháid kevésbé gyűrődnek majd az utazás során.

- hirdetés -

 • Vigyél magaddal egy hátizsákot a repülőre

Érdemes a bőröndön kívül egy praktikus hátizsákot is magaddal vinned, ahová a legfontosabb dolgokat készíted be, amikre az utazás során és leginkább a repülőn szükséged lesz. Ráadásul kevesebb bonyodalommal jár, mivel gyorsabban átjuthatsz a biztonsági ellenőrzésnél, ha például a folyadékokat és számítógéped könnyen hozzáférhető helyre teszed Egy városi hátizsák például remek útitárs lehet, mivel a különböző rekeszekben könnyen elférnek majd a legfontosabb dokumentumok és elektronikus eszközeid. Ide kattintva megnézheted, milyen márkák közül érdemes választanod, ha praktikus, de divatos táskára vágysz.

 • Figyelj a folyadékok mennyiségére

Természetesen nem mindegy, mennyi folyadékot viszel magaddal, ha kézipoggyásszal utazol. Semmilyen kozmetikum, parfüm, vagy testápoló sem haladhatja meg a 100 ml-es kiszerelést. Jobb, ha már előre felkészülsz, mert ha a kozmetikumok mennyisége meghaladja a megengedett határt, akkor a reptéren fogják kidobatni veled azokat. Manapság már szinte minden drogériában lehet kapni kifejezetten utazáshoz készített kiszereléseket, vagy érdemes befektetned egy szettbe, amibe tusfürdőt vagy krémet tölthetsz.