Európa sokszinű tájai: 10 bakancslistás hely az öreg kontinensen

Elképesztő és páratlan természeti szépségekért nem mindig szükséges távoli tájakra utaznunk, hiszen Európában is találni szebbnél-szebb helyeket, melyek ámulatba ejtik az embert. Íme 10 varázslatos hely az öreg kontinensen, melyek a legnagyobb hatással voltak rám, és amelyek kellően méltóak arra, hogy felkerüljenek bárki bakancslistájára.

- hirdetés -
  1. Llogara-hágó, Albánia

Ha a magyar jogosítványban lennének fokozatok, akkor minden bizonnyal legalább két szintet léptem volna feljebb azzal, hogy megjártam kocsival Albániát. A városi közlekedést inkább meg sem említem, de a Llogara-hágón átvezetni sem volt egyszerű mutatvány. A meredek emelkedők az autót is próbára tették, és igen csak aggódtunk, hogy mi is az út mellett veszteglő, felforrt hűtővizes kocsik utasainak sorsára jutunk. Szerencsére nem így lett, és a Llogara-hágó lélegzetelállító látványa minden vesződségért kárpótolt. A hágó legmagasabb pontja 1027 méter, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik balra nézve a Jón,- jobbra pedig az Adriai-tenger felé. A hágóról lefelé gurulva pedig megérkezünk a páratlan szépségű Albán Riviérára. Szállások az Albán Riviérán!

  1. Jürmala, Lettország

- hirdetés -

Lettországról kevesen gondolnák, hogy ilyen eszményi, finomhomokos tengerparttal rendelkezik, mint a képen látható Jürmala. A szovjet időkben ez a Balti-tenger parti kisváros volt a politikai elit kedvenc nyaralóhelye, nem hiába. Bár az éghajlatból adódóan az időjárás még nyáron sem mindig csábít napozásra vagy fürdőzésre, a hely békés atmoszférája (főleg szezonon kívül) tökéletes körülményeket teremt egy kis regenerálódásra. Jürmala mindössze 45 perc alatt vonattal elérhető Rigából, így a helyieknek ideális célpont egy kis hétvégi kiruccanásra, akárcsak a városba látogató turistáknak egy-egy napos kirándulásra. A fenyvesekkel szegélyezett tengerpart mellett érdemes sétát tenni Jürmala takaros kis utcáiban, ahol megcsodálhatjuk a kisváros ódon, fából épült előkelő villáit. Szállások Jürmala környékén!

  1. Szamária-szurdok, Görögország

Kréta maga a mediterrán paradicsom, bár utazás előtt azt gondoltam, hogy ókori romokon és strandokon kívül semmi más nincs a szigeten. Ez a tévhitem azonban gyorsan eloszlott, mikor a neten utánanéztem a sziget látnivalóinak. A Szamária-szurdok egyből felkeltette az érdeklődésemet. Európa leghosszabb ilyen természeti képződményén egy 16 km-es túraút vezet végig, amely közel 1200 méteres magasságból indul. A túraút jól kiépített, nagy része egy folyómederben halad, amely a nyári forróságban hűs, hegyi patakká apad. A túra nehézségeivel sokan riogattak, ám elég egy kényelmes sportcipő és elegendő ivóvíz, a hőséget pedig kora reggeli indulással küszöbölhetjük ki, így már dél körül csobbanhatunk egyet a szurdok végénél fekvő, festői Agia Rumeli strandján. A szurdok pedig ámulatba ejtő, van ahol mindössze 2 méter széles, így a fölénk magasodó több száz méter magas sziklafalak olykor egészen nyomasztóak. Szállások Krétán!

  1. Praia de Ursa, Portugália

Portugáliának kevés olyan partszakasza van, amely szépsége miatt ne lenne említésre méltó, azonban Praia de Ursa (magyarul Medve-part) még ezek közül is kiemelkedik. Ez a tengerpart meglehetősen közel van Lisszabonhoz, így egy pár napos városlátogatásba is könnyen beütemezhető ennek a lenyűgöző helynek a felkeresése. Nyáron természetesen fürdőzésre is alkalmas, már amennyiben az ilyenkor jellemző 20-21 fokos Atlanti-óceán hőmérséklete nem riaszt vissza bennünket. A strandot viszonylag nehézkes megközelíteni a meredek hegyoldalon leereszkedő ösvény miatt, ezért kényelmes cipővel készüljünk. Nyaranta a fürdőzők mellett nudisták is előszeretettel látogatják a partszakaszt, de semmi probléma nincs abból, ha magunkon hagyjuk a fürdőruhát.

  1. Pireneusok, Franciaország

A vidéki Franciaország mesébe illő tájairól ódákat zengenek, nem hiába. Fantasztikus példája annak, hogy a fejlett civilizáció milyen harmóniában tud együtt élni a természettel, ha akar. A régió elbűvölő falvai és kisvárosai (Montesquiou, Oloron-Sainte-Marie, Sarrance) a Szépség és a Szörnyeteg mesebeli díszleteit idézték, a hegyvidék idilli magányát és csendjét pedig a legelő tehenek kolompjai törték meg.

  1. Amalfi-part, Olaszország

- hirdetés -

A hegyek és a tenger találkozása mindig valamilyen festői tájképet produkál, nincs ez másként az Amalfi-part esetében sem. A Sorrento és Salerno között húzódó varázslatos partszakasz nem csak természeti szépsége, de a meredek hegyoldalra épült festői városkái miatt is említésre méltó. Az olasz partvidék e pazar része, már a középkorban is festőket és költőket ihletett meg, így már ekkor is gazdag művészek előkelő nyaralóhelye volt, ma pedig hollywoodi sztároké, profi focistáké és gazdag politikusoké. Mindez ne riasszon vissza senkit. Amennyiben árérzékenyek vagyunk, úgy szállást egy közeli, olcsóbb városban érdemes foglalni (Nápoly, Sorrento), ahonnan helyi buszokkal egy-egy napos kirándulás keretében megcsodálhatjuk ezt a földi paradicsomot. Szállások az Amalfi-parton!

  1. Finisterre-fok, Spanyolország

A középkorban, mikor még úgy vélték, hogy a Föld lapos, ezt a pontot tartották a világ a végének, innen a hely neve. A Galícia tartományában található Finisterre az Atlanti-óceán sziklaszirtekkel szegélyezett drámaian csodás partszakasza. Egyedülálló szépsége mellett spirituális jelentősége is van: itt található a spanyolországi Szent-Jakab út alternatív végpontja, a 0 kilométerkő. A Santiago de Compostelába vezető zarándokút vándorai így még plusz 90 kilométert és három napot vállalnak be azzal, hogy Galícia ködös erdein keresztül sétálva eljussanak a világ végére, és megcsodálják az útjuk végpontját megkoronázó naplementét. Már ha szerencséjük van: a ködös, esős Galícia időjárása nem mindig kegyes a zarándokokhoz. Szállások Finisterre környékén!

  1. Oeschinen-tó, Svájc

- hirdetés -

Svájc egésze olyan, mint egy megelevenedett festmény, de az Oeschinen-tó már-már szürreálisan szép. A mesébe illő gleccsertavat egy kiadós, nagyjából 5 km-es túrával tudjuk megközelíteni Kandersteg településről, de a tó körül számos túraútvonal húzódik a környező csúcsok elérésére. Ha tehetjük a nyári csúcs-, és a téli síszezon között látogassunk ide, hogy tökéletesen el tudjunk mélyedni a természet nyugalmában és zavartalanul élvezhessük ezt a lehengerlő látványt. Szállások az Oeschinen-tó környékén!

  1. Svaneti-régió, Grúzia

Ha az egy négyzetkilométerre eső természeti szépségek alapján állítanánk listát, akkor bizony Grúzia (vagy Georgia) igen előkelő helyet foglalna el. A kis ország legnagyobb része, sőt szinte teljes egésze hegyvidék, a Kaukázus legvadregényesebb vonulatait találjuk itt. Ezek közül is kiemelkedik az ország északi részén fekvő Svaneti-régió. A tájegység kulturálisan is különbözik Grúziától, hiszen a szvánok lakják, akik a grúz nyelv egyik sajátos dialektusát, a szvánt beszélik. A régió központja Mestia, ahonnan kiindulva rengeteg a túralehetőség a környező hegyekbe, de a legtöbb idelátogatót a vidék legendásan híres falva, Ushguli vonzza. A néhány száz fős Ushguli Európa egyik legmagasabban fekvő (több mint 2100 méter) és legelszigeteltebb települése, tekintettel arra, hogy télen megközelíthetetlen. És ez volt a legenda. Utánakérdeztem, és azért korántsem ennyire durva a helyzet. Helyiek szerint traktorokkal télen is fel lehet menni, de tény, hogy nem olyan, mintha felkocsikáznánk a Mátrába egy kis forralt borozásra. A faluba vezető utat pedig már aszfaltozzák, így félő, hogy pár éven belül akár turistabuszok is megjelennek a faluban. A táj szépségéből azonban ez mit sem von le, Svaneti a Kaukázus egyik gyöngyszeme. Szállások a Svaneti régióban!

  1. Kotori-öböl, Montenegró

Az újonnan felfedezett Montenegró véleményem szerint Európa egyik legszebb országa. A Dél-Dunántúl méretű állam területén van a Tara-kanyon, mely a világ második legmélyebbje a híres Grand Canyon után. És itt van a Kotori-öböl, melynek szépsége szavakkal nehezen leírható. A hatalmas hegyek fullasztó közelsége szinte árnyékot vet az öbölre, és a szűk, minden beépíthető helyet kihasználó óvárosokra. Kotor és Perast városkái festői gyöngyszemek, ahol a pálmafák árnyékában meghúzódó, kőből épült házak és templomok hamisítatlan, mediterrán hangulatot árasztanak. Én 6 évvel ezelőtt jártam itt, azóta úgy hallottam, hogy a turisták igencsak felfedezték a hely vonzerejét, és Velencéhez, valamint Dubrovnikhoz hasonlóan látogatási korlátozásokat vezettek be.
Szállások a Kotori-öböl környékén!

- hirdetés -

Copyright © 2020 Bóna Gergely. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.