Phuket Vegetáriánus Fesztivál, avagy túl az emberi tűrőképesség határain

Thaiföldön, Phuket szigetén szeptember-október táján egy furcsa fesztivál keretében nem riadnak vissza a kések és más hosszú, éles tárgyak bátor használatától. Habár az esemény neve: Phuket Vegetáriánus Fesztivál, valamiféle gasztrorendezvényt sejtet, a kilenc napig tartó fesztivál sokkal inkább szakrális rítus. Nézzük, mi is történik ilyenkor, és mitől olyan meghökkentő a nyugati turista számára!

- hirdetés -

A Phuket Vegetáriánus Fesztivált minden évben a kilencedik holdhónapban rendezik meg, ez a Gergely-naptár szerint valamikor szeptember vége és október vége közé esik, mindig máskorra. Thaiföldön ekkor még tart az esős évszak, de ez ne tántorítson el senkit attól, hogy ekkor látogasson Phuketre, és megtekintse ezt az egyedülálló, kilenc napon át tartó népünnepélyt. Általában mindössze napi egyszer egy-két órát esik, előtte-utána élvezni lehet a napsütést, a gyönyörű türkiz tengert és a finom homokos partokat.

Karon Beach eső után

Médiumok, kések és petárdázás

A vegetáriánus fesztivál eseményeire többnyire a reggeli és a délelőtti órákban kerül sor, körülbelül 8 és 10 óra között, a vegetáriánus piac azonban egész délután, sőt estig működik. A helyszín ezúttal nem valamelyik tengerparti üdülőhely, hanem elsősorban a sziget legnagyobb településének és adminisztratív központjának számító Phuket város.

- hirdetés -
Phuket város történelmi épületei színes, modern köntösben

A fesztivál keretében reggelente felvonulások indulnak a sziget valamelyik kínai szentélyéből (többnyire Phuket városban, de nem kizárólag). A hívek fehér öltözéket – nadrágot és pólót – viselnek. Közülük kitűnnek a díszes, színes selyemruhába öltözött férfiak és nők – őket a helyiek médiumoknak nevezik. A médiumoknak köszönhetően vált ekkora látványossággá az utóbbi években a Phuket Vegetáriánus fesztivál: sokan közülük – bár nem mindegyikük – késsel, hosszú éles tárggyal az arcukon átszúrva vonulnak. Maga az átszúrás művelete nem nyilvánosan történik, tehát a felvonuláson nem kell horrorisztikus jelenetekre számítani (legalábbis e sorok írójának nem volt ilyesmiben része). Vérzés sem látható arcukon a seb körül. Vannak, akik nemhogy egy, hanem több tárgyat is átszúrtak az arcukon, és igen extrém látványt nyújtanak – ennek köszönhető, hogy évről évre fotósok hada érkezik ilyenkor a szigetre, hogy látványos felvételeken örökítse meg a fesztivált.

Habár a médiumok elborzasztó látványt nyújthatnak a fotókon, élőben látni őket ugyanakkor egyáltalán nem kellemetlen. Arcukon ugyanis nem tükröződik fájdalom – a helyiek azt mesélték nekem, hogy transzban vannak. A felől is megnyugtattak, hogy a médiumok arcán nem marad vissza heg vagy bármi más maradandó sérülés.

A felvonulás útvonala mentén az üzletek előtt az ott dolgozó helyiek kisebb-nagyobb oltárokat állítanak, azaz olyan asztalokat, amelyeken felajánlás: virág, gyümölcs, tea, bonbon található. Ezek az üzletek ugyanazok, ahol mi, külföldi turisták is szolgáltatásokat veszünk igénybe: kávézók, éttermek, boltok, masszázsszalonok. De a nagyobb létesítmények, pl. bankok előtt is láthatók ilyen oltárok. A felvonulás idején az oltárokat körbeállják az üzlet dolgozói, a fehér ruhás hívek kíséretében arra vonuló médiumok pedig meg-megállnak, megáldják az asztalt körülálló embereket, apró ajándékokat, gyümölcsöt osztanak szét közöttük.

Egy médium megáldja egy bank előtt felállított oltár munkatársait

A médiumokat, különösen amikor az oltároknál végzik áldásos tevékenységüket, óriási petárdadurrogás veszi körül. A hívek gyakorlatilag petárdát dobálnak feléjük, szinte a talpuk alá. Hitük szerint ugyanis a petárdadurrogás elijeszti a rossz szellemeket, akiknek egy ilyen szent tettnél, mint amilyen az áldásosztás, semmi keresnivalójuk. Hasonlóan a gonosz szellemek elijesztését szolgálja az, hogy a médiumok ostorral csapkodnak maguk körül és az oltárnál. A petárdázásnak köszönhetően a felvonulás útvonalán sűrű füst gomolyog, és igen nagy a hangzavar.

A kínai gyökerek nyomai

- hirdetés -

A Phuket Vegetáriánus Fesztiválhoz hasonló, bár nem ennyire látványos és késekkel tuningolt fesztiválokat a régió számos országában és városában rendeznek ekkor, így például Bangkokban, a malajziai Penangen vagy épp Szingapúrban. A rendezvény neve Kilenc Császáristen Fesztivál (mint látható, a kilences szám fontos szereppel bír, ezért a kilencedik holdhónapban és kilenc napon át) – a phuketi azért kapott önálló elnevezést, mert egyedülállóan nagy hírnévre tett szert nagyszabású volta miatt.

A legnagyobb felvonulás a fesztivál utolsó szombatján zajlik

A Kilenc Császáristen Fesztivál kínai gyökerű szakrális ünnep – ezért is indulnak a felvonulások kínai szentélyekből –, és több száz éves hagyományok nyomán rendezik meg évről évre. A Thaiföld déli részétől a Maláj-félszigeten át egészen Indonéziáig terjedő régióba a 15. századtól kezdve jelentős számú kínai népesség vándorolt be, nagy számban érkeztek a 17. században és még a 19. században is (Phuket szigete például a 19. században volt a kínai migráció célhelye). Az évszázadok során keveredtek a helyi lakossággal, arcvonásaikban már kevéssé idézik meg kínai gyökereiket, de ételeikben, szokásaikban, vallásgyakorlásukban őrzik a régi hagyományokat. Önálló elnevezéssel is utalnak rájuk, mint külön etnikai csoportra, például a „peranakan” kifejezéssel.

Kínai szentély Phuket óvárosában

A kínai istenek képviseletében

Azt, hogy mi is a médiumok szerepe a Phuket Vegetáriánus Fesztiválon, egy helybéli magyarázta el nekem. Elmondása szerint a médiumok az istenek áldását közvetítik a hívek felé, kvázi olyanok, mint az istenek képviselői. Azzal, hogy magukra vállalják annak próbatételét és fájdalmát, hogy éles tárgyat szúrnak át az arcukon, valamiképpen magukra vállalják a közösség tagjainak szenvedését és fájdalmát, hozzájárulva az emberek megtisztulásához. Azt, hogyan képesek erre a műveletre, senki sem tudta nekem megmondani; egy helybéli úgy fogalmazott, hogy a médium az istenektől kapja a transz állapotát, az istenek teszik őt képessé minderre. Azt, hogy kiből lesz médium, mi alapján választanak ki valakit erre a feladatra, szintén nem tudta senki, akit megkérdeztem.

- hirdetés -

Megtisztulás évről évre

A Phuket Vegetáriánus Fesztivál a megtisztulást szolgálja: a fájdalomtól, szenvedéstől, betegségtől. A hívek öltözékének fehér színe a tisztaságot jelképezi. Ezenfelül a hívek a fesztivál ideje alatt nem esznek húst (a megtisztulás érdekében fogyasztanak vegetáriánus ételeket), tartózkodnak az alkoholtól és más tudatmódosító szerektől, és szexuális életet sem élnek.

Vegetáriánus ételek könnyedén beszerezhetők a Phuket város központjában működő vegetáriánus piacról, vagy kis szerencsével délelőttönként valamelyik kínai szentélyből is. A szentélyekben ugyanis főznek a közösség tagjai számára, akik hosszú asztalok körül közösen fogyasztják el az ételt. Ha egy külföldi épp arra téved, őt is szívesen megvendégelik – így nekünk is van lehetőségünk részt venni a helyiek közösségi étkezésében, és a felvonuláshoz is csatlakozhatunk akár.

- hirdetés -
A Phuket központjában található vegetáriánus piac vidám forgatagot és sok finomságot kínál

A fesztivál kilenc napja után a hívek visszatérnek hétköznapi életükhöz. Ha hihetünk a helyiek elmondásának, a médiumok arcán sem marad nyoma a késeknek. Mire novemberben Phuketen kezdődik az idegenforgalmi főszezon, az utcákon nyoma sem marad a fesztiválnak – de a helyiek bensőjében alighanem mély nyomot és emelkedettséget hagy mindaz, amiben részesültek a szakrális rítus kilenc napja során.

Hasznos tudnivalók:

    • A fesztivál eseményeiről – például arról, melyik napon melyik szentélyből indul a felvonulás – elég nehéz információt szerezni, mert angol nyelven kevés részletet tesznek közzé, a thai írásjeleket pedig a legtöbb külföldi nem tudja olvasni. Mindenkinek javaslom, hogy érdeklődjön a szálláshelye személyzetétől – akik jellemzően helybéliek és valószínűleg maguk is részt vesznek a fesztiválon. Aki keres, talál!
    • A legnagyobb felvonulás a fesztivál utolsó szombatján reggel indul Phuket városközpontjából, és kora délutánig tart. Ha 8 óra körül odaérünk, jó eséllyel belebotlunk a tömegbe, és rögvest a sűrűjében találjuk magunkat. Ha tömegközlekedéssel megyünk valamelyik tengerparti településről, a busz ott fog letenni (mert a felvonulás amúgy is elállja az útját), ha taxival megyünk, egyszerűen kérjük meg a sofőrt, hogy vigyen oda, ahol a fesztivál zajlik.
    • Ha szeretnénk csatlakozni a felvonuláshoz vagy betérni valamelyik kínai szentély közösségi étkezésére, viseljünk fehér öltözéket. A fesztivál ideje alatt a szupermarketekben is árulnak fehér pólókat.
    • Sokan nehezen bírják a felvonulásokon a petárdától füstös levegőt, mely irritálja a szemüket, tüdejüket. Az arcmaszk, az orr és a száj elé kötött kendő, a szemüveg, napszemüveg viselése valamelyest enyhítheti vagy segíthet elkerülni a tüneteket.

Copyright © 2021. Szabó Elvira – Vargabetűk. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -