Válassz úti célt és útitársat a személyiségedre szabva

Mindenkit vár egy hely a világban, amely álmai úti célja, azonban ennek kiválasztása nem mindenkinek egyformán egyszerű. Ahhoz, hogy a legjobban válasszuk meg következő úti célunkat ismernünk kell önmagunkat és az igényeinket is. Hat személyiségtípust vizsgáltunk: megnéztük melyik a legmegfelelőbb úti cél számukra és mire számítsunk, ha velük indulunk útnak.

- hirdetés -

A kalandvágyó

A kalandvágyó utazók nyitottak mindenre, merészek, függetlenek és nem félnek új dolgokat kipróbálni. Nem elégszenek meg az egyszerű programokkal, sokkal inkább törik a fejüket egy gleccsertúrán vagy egy jégbarlang felfedezésén. Ideális útitársak, ha azon törjük a fejünket, hogy kipróbáljuk magunkat a komfort zónánkon kívül, ráadásul mindig tele vannak ötletekkel, hova utazzunk legközelebb. Az adrenalin függő utazók egyik ismérve, hogy imádják a spontán ötleteket, így csak akkor vágjunk bele a kalandba, ha nekünk sem esik nehezünkre rugalmasan kezelni a váratlan fordulatokat.

- hirdetés -

Az egyik legjobb desztináció a kalandvágyó utazóknak Izland, melynek természeti szépségétől mindenkinek leesik az álla. A gleccserektől a gejzíreken át, a vízesésektől a vulkáni homokkal borított partokig mindent egy helyen fedezhetünk fel Izland szigetén. Igazi élménypark a felnőtteknek, ahol körbenézhetünk egy vulkán belsejében vagy éppen lóra pattanhatunk az ősi lávafolyamokon. Izland gleccserei azonban minden képzeletet felülmúlnak, a jeges csodaországban az adrenalinfüggő kikapcsolódások tárháza vár ránk a túrázástól, a jégmászásig csak győzzük anyagilag.

A kíváncsi

A kíváncsi utazóknak sosem lehet kielégíteni a tudásvágyát. Gyakran történelem őrültek, építészet rajongók vagy gasztro fanatikusok. Azokat az utazásokat kedvelik, ahol új dolgokat tanulhatnak, vagy éppen a múlt egy darabkáját láthatják személyesen. Amennyiben velük tervezel közös utat számíts rá, hogy nem csak egy felszínes városnézésre indultok, és abban is biztos lehetsz, hogy olyan élményeket tapasztalhatsz meg, melyekre még hosszú évekig emlékezni fogsz.

Talán kiszámítható, de a kíváncsi kalandorok minden útja Rómába vezet. Mint a várost magát, az utazást sem egyetlen nap alatt “építik fel”, pontos listákkal, előre megvásárolt belépőjegyekkel és gondosan megtervezett útvonallal érkeznek, hogy biztosan mindent lássanak és semmi se maradjon le bakancslistájukról. Nagyon szívesen kóstolnak meg új ízeket, helyi ételeket és ha elnyeri tetszésüket biztosan azonnal szeretnék megtudni az elkészítésének minden csínját-bínját. Ne feledjük el, hogy a történelem őrültek kíváncsiságát biztosan nem elégíti ki egy hagyományos látogatás a Colosseumban, ehelyett sokkal részletesebb vezetett túrát választanak, hogy minden apró részletet megtudjanak. Amennyiben velük utaznánk számítsunk tudományosan összeállított időbeosztásra és rengeteg gyaloglásra.

A merész

A merész utazók általában a legkülönlegesebb desztinációkat keresik, ahol szokatlan élményeket gyűjthetnek. Az élénk neonvilágításban úszó városoktól a teljesen lakatlan helyekig minden extrém lehetőségre nyitottak. Ha velük kelünk útra távoli helyeken találhatjuk magunkat, ahol teljesen új, a megszokottól eltérő élményekbe merülhetünk el.

A művészetekre, új élményekre és távoli úti célokra vágyók tökéletes célpontja Osaka. Japán gasztronómiája bővelkedik az ízletes fogásokban, a takoyaki azonban kiemelkedik az összes közül. Ezek a nagyon ízletes sült golyócskák polipból készülnek és gyakorlatilag a legnépszerűbb street food fogásnak számít Japánban. Ne hagyjuk ki a Dotonbori és a Shinsekai negyedet, ahol egymást érik az éttermek és vibráló neon feliratok.

- hirdetés -

A romantikus

A romantikus utazók szeretnek kikapcsolódni a hétköznapokból és a vakáció minden egyes pillanatát élvezik. Semmi sem szeretnek jobban, mint a fényűző folyami hajózásokat, a pezsgős reggeliket és a nagy sétákat egy palota kertjében. A tradícióknak – mint a teázás vagy egyéb helyi rituálék – nagy szerepe van az életükben. Függetlenül attól, hogy egy nagy várost hódítunk meg velük, vagy egy eldugott helyen romantikázunk biztosak lehetünk benne, hogy a legtöbbet hozzák ki az utazásból.

Mi más lehetne tökéletesebb hely számukra, mint a Szerelem Városa, Párizs, ahol az Eiffel toronyból nézve az egész város a lábunk előtt hever. A város hamisítatlan varázsát azonban nem csak az ikonikus látnivalóknál tudjuk átélni, hanem a Montmarte-n sétálva vagy egy Szajna-parti vacsoránál is. Az igazán különleges élményre vágyók a Moulin Rouge izgalmát élvezhetik, de csak akkor, ha elég ügyes szervezők, mert általában pillanatok alatt elkapkodják a jegyeket a híres mulatóba.
Ha romantikus utazó mellé szegődünk számítsunk rá, hogy szenvedélyes beszélgetéseket folytatunk a kastélyok szépségéről, nagyszerű fogásokat fogyasztunk a csillagos ég alatt és igazi, pihentető kikapcsolódásban lesz részünk.

- hirdetés -

A laza-nyugodt utazó

A relaxált időtöltés hívei nem aggódják túl a nyaralást. Ezek az introvertált személyiségtípusok a legboldogabbak általában egy szép tengerparton, ahol feltölthetik napelemeiket. Biztosak lehetünk benne, hogy imádnak sznorkelezni és felfedezni a víz alatti élővilágot, vagy éppen szörf leckéket venni. Ha velük indulnánk útnak, akkor ne ragaszkodjunk a szoros időbeosztáshoz és kötöttségekhez.

Egy gyönyörű, trópusi hely tökéletes választás lehet nekik, legyen az a Karib-térség vagy épp a Seychelles-szigetek. Az idő ezeken a helyeken teljesen más mederben folyik, mint azt megszoktuk, érdemes nekünk is kicsit lelassulnunk és kikapcsolódnunk.

A tradicionális

A tradicionális utazók szeretik a hagyományos jól, bevált és kipróbált úti célokat, amit  szépen sorban kipipálnak bakancslistájukról. Biztosak lehetünk benne, hogy a jól szervezettséget előnybe részesítik és nem szeretnek mindent az utolsó pillanatra hagyni.  Utazásaikat is pont ugyanúgy megtervezik, mint az életük minden más területét: alaposan. Ha velük indulunk vakációra vezetett túrákra készülhetünk és a lehető legtöbbet látjuk majd az adott városból.

- hirdetés -
Fotók: unsplash.com

Az egyik legjobb desztináció New York lehet, ahol biztosak lehetünk benne, hogy tökéletesen megtervezett programokra indulhatunk. Természetesen hagyjunk elég mozgásteret magunknak a városnézés során, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy útközben is rejtett kincsekre bukkanhatunk. A pop-up éttermektől a váratlan show műsorokig a Nagy Alma biztosan megpróbál majd letéríteni minket a „menetrendszerű” tervünktől. Azonban ez nem okozhat gondot, hiszen a gondosan megtervezett program része az is, hogy át tudjuk rakni látogatásunkat az Empire State Buidingen, ha éppen egy szuper hajókázással egybekötött jazz koncertbe botlanánk. A gondosan megtervezett napok, a tökéletesen ütemezett programok és a legikonikusabb helyek megörökítése biztosan a programok között szerepel majd egy tradicionális utazóval.