Útiterv Észak- és Közép-Vietnám bebarangolásához

Vietnámban olyan természeti és építészeti szépségeket láthatunk, hogy attól a lélegzetünk is eláll. A délkelet-ázsiai országban az elmúlt években izgalmasabbnál izgalmasabb helyszíneket vezettek be a nemzetközi turizmus vérkeringésébe – mostani cikkünkben az északi és a középső országrészbe kalandozunk el.

- hirdetés -

Hanoi

Észak-Vietnámba érkezve a fővárosban, Hanoiban fogunk landolni. Alighanem ez a helyszín jelenti majd a vietnámi út legnagyobb kihívását: amellett, hogy a főváros megkapó szépségű épületeket és kulturális érdekességeket kínál, európai ember számára rendkívül hektikus, a közlekedése pedig a tűréshatárunkat súrolhatja.

Az óváros manapság népszerű turistanegyed, de őrzi a régi hagyományokat is: a különféle szakmák és árufajták saját utcát kaptak, így van olyan utca, ahol pl. a virágboltosok, van, ahol az ékszerkereskedők, van, ahol a sportszereket árulók, és van, ahol a sörözők találhatók, stb. A patinás épületek közül, sőt belőlük is buja zöld növényzet fakad, így egyszerre élvezhetjük a múlt romantikáját és a trópus burjánzását.

Hanoi

Az óvárost elhagyva sem érnek véget a látnivalók: hanoi tartózkodásunk során mindenképp érdemes felkeresni a Ho Chi Minh Mauzóleumot, ahol Ho Chi Minh-nek, a kommunista Vietnám első elnökének bebalzsamozott testét tekinthetjük meg. Érdeklődésre tarthat számot a városközpontban lévő Hoan Kiem-tó és a tónál lévő Ngoc Son buddhista templom (Jádehegy temploma), a közelben található Vietnámi Nők Múzeuma, valamint az „Irodalom temploma” (turisták körében Temple of Literature néven ismert), mely Vietnám első egyeteme volt, i. sz. 1000 körül alapították.

- hirdetés -
Készülődik a monszuneső a Hoan Kiem-tó felett

Nem egyszerű ugyanakkor eljutni ezekre a helyekre: elsöprő erővel, tömött sorokban és feltartóztathatatlanul foglalják el az utakat a robogósok, melyek haladását az óvárosban közlekedési lámpák sem igen korlátozzák (az óvároson kívül legalább közlekedési lámpák vannak). Egy nyugati turistának akár percekbe is beletelhet, mire egy nem túl széles utca egyik végétől átkel a másikig – igaz, látva, ahogy a gyümölcsöt áruló bambuszkalapos nők rettenthetetlen eltökéltséggel, a robogókat megállásra késztetve öt másodperc alatt abszolválják a távot, be kell ismerni, hogy lehet ezt ügyesen is csinálni.

Van, aki aludni is képes Hanoi hektikusságában

Hanoi mennyei gasztronómiájáról is híres, és ha a szálláshelyünk munkatársaitól tudunk szerezni bennfentes tippeket arról, hogy mely étkezdéket érdemes kipróbálni, akkor felejthetetlen élményben lehet részünk (és remélhetőleg nem az utazók hasmenése miatt). E sorok írója az alábbi helyeket ajánlja:

 • Bun Cha Dac Kim, a Hang Manh utcában (óváros) – a bun cha grillezett sertéshús rizstésztával, salátával és alaplével kínálva
 • Bun Bo Nam Bo Bách Phuong, Hang Dieu 67. (óváros) – a bun bo nam bo rizstésztából, marhahúsból és friss leveles zöldekből készült saláta jellegű étel, a tetejére pirított hagymát és mogyorót szórnak, és az egészet a szósz teszi izgalmassá
Bun cha több személynek tálalva

Ha Long-öböl

Aki Vietnám északi részét szeretné felkeresni, annak kihagyhatatlan program a Ha Long-öböl. Külföldi turisták számára jellemzően 2-3 napos túrákat szerveznek, ahol hajókirándulás keretében csodálhatják meg a tengeröbölben kinövő gigászi mészkősziklákat, és felkereshetnek izgalmas alakzatokban bővelkedő cseppkőbarlangokat is. Tavasztól őszig fürdőzésre is lehetőség van a kellemesen langyos vízben, homokos partokon.

Ha Long-öböl

Sa Pa és a rizsteraszok

Észak-Vietnám egyik legtöbbet reklámozott látványossága Sa Pa és környéke, amely Hanoitól mintegy hatórányi útra, hegyvidéken található. Sa Pa város mára turistaközponttá vált, a közelében lévő falvak (melyek közül talán Ta Van falu a legismertebb) azonban még mindig őrzik a vidéki Vietnám hangulatát. A falvak melletti hegyoldalakon teraszos rizstermesztést folytatnak, nyártól kora őszig teljes pompájában zöldell a táj.

Ez a vidék ráadásul két vietnámi kisebbség, a zöld hmongok és a vörös daók lakhelye, akik gyönyörű népviseletben, hagyományos eszközeik kíséretében láthatók. Sa Pa környékén élvezhetjük a falusi turizmus adta nyugalmat és békét: megszállhatunk a helyieknél, ahol a vendégágyat népi motívumokkal díszített szőttessel takarják le, és helyi túravezetőt fogadva túrázhatunk a pazar látványt nyújtó rizsteraszok között.

A helyi túravezetők népviseletben kalauzolják a látogatókat

Ninh Binh tartomány

Hanoitól délre mintegy kétórányi útra található Ninh Binh tartomány. Ezt a vidéket a szárazföldi Ha Long-öbölként is emlegetik, mert a végtelennek tűnő rizsföldek közül hatalmas mészkősziklák emelkednek ki. Az itteni folyókon evezős túrákat kínálnak a turistáknak, akik nemcsak a természet szépségében, hanem különleges emberi alkotásokban is gyönyörködhetnek, például sziklák aljába épített kis templomokban.

Ninh Binh

Érdemes a Ninh Binh város közelében lévő Tam Coc faluban megszállni, ahol a vidéki Vietnám idilljét élvezhetjük: biciklit vagy robogót bérelve kirándulást tehetünk a rizsföldeken, zötykölődve a kevéssé karbantartott földutakon (hát nem ez a falusi idill?), a sziklák aljában pedig kis szentélyekre lehetünk figyelmesek, amelyeket a vietnámiak emeltek a népi hiedelem szerint a szikláknál, folyóknál lakozó szellemeknek.

- hirdetés -
A Tam Cocból induló csónaktúrán az evezősök érdekes lábtechnikát alkalmaznak

Hoi An

Hoi An Közép-Vietnám ékszerdoboza. A fél nap alatt bebarangolható óváros megkapó szépségű épületeket rejt. Hoi An az 1500–1700-as években fontos kereskedelmi központ volt, ám ezt követően jelentősége csökkent a közelben lévő Da Nang város növekvő befolyása miatt (Da Nang ma is menő tengerparti üdülőhelynek számít sok-sok szállodával, reptérrel és szórakozási lehetőséggel). Ennek köszönhető, hogy Hoi An belvárosát nem modernizálták nagy volumenű építészeti beruházások keretében (ez utóbbi megtiszteltetés Da Nangnak jutott), és megmaradtak azok az építészeti értékek, amelyeket a korábbi évszázadokban létrehoztak.

 

Hoi An egyik történelmi épülete

Hoi Anban japán, kantoni kínai és fucsieni kínai kereskedőkolónia is élt egymás szomszédságában, mindegyik saját kis területén. Az általuk létrehozott épített örökségből leginkább talán a kantoni és a fucsieni kínaiak gyűlésterme látványos, érdemes mindkettőt felkeresni. A műemlékek megtekintése után kellemes sétát tehetünk az okkersárga házakkal szegélyezett utcákon, ahol a színes lampionok ugyanúgy hozzátartoznak az utcaképhez, mint a bambuszkalapos vietnámi nénik, akik már rég rájöttek, mi a dörgés, és csak pénzért hagyják magukat fotózni.

A kantoni kínaiak egykori gyűléstermének kapuzata Hoi Anban

A Hoi Anba érkező utazó talán meglepődik azon, mennyi érdekes, jópofa programon lehet itt részt venni az óváros bebarangolásán túl. Kínálnak itt főzőkurzust, lampionkészítő workshopot, részt lehet venni biciklitúrán a környékbeli rizsföldekre és falvakba, sőt félnapos szervezett túra keretében elkirándulhatunk a közeli My Son templomegyüttes romjaihoz, a Champa Királyság egykori spirituális központjába, amely az építés idejét és kulturális vonatkozásait tekintve a kambodzsai Angkorvattal rokon. Aki több napig marad Hoi Anban, méretre varrathat magának ruhát valamelyik neves ottani szabóságnál.

- hirdetés -
My Son romjai
 • Gasztrotipp: Hoi Anban található Vietnám egyik legjobb szendvicsezője, a Bánh Mi Phuong (cím: 2B Phan Chau Trinh). A bánh mi hagyományos vietnámi szendvics, amelyet többféle feltéttel kérhetünk, ezen helyen a különleges recept alapján készült szósz teszi felejthetetlenné. Aki Hoi Anban jár, mindenképpen próbálja ki!

Hue

Hue Vietnám császárvárosa, az ország utolsó uralkodócsaládjának, a Nguyen-dinasztának a központja. Legnagyobb látványossága a számos épületből álló egykori császári palotaegyüttes, amely mágnesként vonzza a turistákat. Huéba és a palotaegyüttesbe Hoi Anból is szerveznek egynapos túrákat idegenvezetéssel, de saját szervezésben is felkereshetjük az egykori császári rezidenciát, bár ez esetben is érdemes helyi idegenvezetőt fogadni, legalább azért, hogy ne tévedjünk el a rengeteg épület között. A vietnámi háborúban Hue bombázása során a császári palota is súlyosan megsérült, azóta a fontos épületeket helyreállították, és ismét teljes szépségükben láthatók, ám a fő turistaútvonaltól távolabb még mindig felfedezhetők a pusztítás nyomai.

A császári palotaegyüttes egyik kapuzata

Hue másik fontos látnivalója a Parfüm-folyó partján található Thien Mu buddhista pagoda. Nem is elsősorban maga az épületegyüttes tart számot érdeklődésre, inkább egy itt parkoló kék autó az 1960-as évekből. Ezzel az autóval érkezett ugyanis 1963-ban Thích Quán Dúc buddhista szerzetes Saigonba, ahol a város egyik forgalmas kereszteződésénél helyet foglalt egy ülőpárnán, és lángra gyújtotta magát az elleni tiltakozásul, hogy Dél-Vietnám akkori miniszterelnöke egyre erőteljesebben korlátozta a buddhisták vallásgyakorlását. A lángoló szerzetesről készült fotó bejárta a világsajtót.

 

Útiterv és az utazás időzítése

Vietnámban tehát nem az a kérdés, hogy hova kiránduljunk, hanem az, hogy mikor. Az északi és a középső országrész ugyanis eltérő időjárási zónába tartozik, így nem egyszerű összehangolni a két térség meglátogatását. Az északi területen júniustól szeptemberig tart az esős évszak, a középső területen pedig szeptembertől decemberig, ez utóbbin a tájfunok is gyakoriak. Ehhez adódik, hogy Sa Pa rizsteraszai – a földművelés ottani évi ciklusából adódóan – nyáron, pontosabban inkább a nyár második felében, ősz elején láthatók kizöldülve.

- hirdetés -
Közép-Vietnámra lecsap a tájfun

Aki megelégszik azzal, hogy a rizsteraszok helyett csupasz hegyoldalt lát, és Sa Pában a vietnámi etnikumok sokszínűségét méltányolja, időzítse tavaszra az észak- és közép-vietnámi utat, amikor mindkét térségben kellemesen meleg az idő. Ez esetben követheti az alábbi útitervet:

 • Hanoiból indulva szervezett túra a Ha Long-öbölben, ez Hanoiba viszi vissza a turistákat.
 • Hanoiból irány Sa Pa, innen ismét vissza Hanoiba.
 • Hanoiból most már dél felé, néhány napos megálló Ninh Binh tartományban.
 • Innen tovább dél felé Hoi Anba. Hoi Anból egynapos kirándulás Huéba.
 • A Hoi An melletti Da Nangból repülőjárattal gyorsan vissza lehet térni Hanoiba.

Aki olyannak szeretné látni Sa Pát, amilyen a prospektusokban, annak az esős évszakban kell érkeznie. A júliust nem igazán ajánlják európai ember számára a hőség miatt. E sorok írója augusztus közepétől szeptember közepéig tartózkodott Vietnám északi és középső részén – a nyár vége, ősz eleje a meleg és az eső támasztotta kihívások ellenére is vállalható. Ez esetben az ajánlott útvonal:

 • A Hanoiba érkezés és esetleg egy-két napos átállás után közvetlen repülőjárat Da Nangba, ahonnan egyszerűen elérhető Hoi An. Hoi Anból egynapos kirándulás Huéba. (A cél: megelőzni a tájfunokat a középső országrészben, melyek már nyár végén megérkezhetnek.)
 • Hoi Anból észak felé, néhány napos megálló Ninh Binh tartományban.
 • Ninh Binh-ből tovább északnak Hanoiba, ahonnan könnyen megszervezhetők a kirándulások Sa Pába, majd a Ha Long-öbölbe. Szeptember elején (a legelején biztosan) Sa Pában még zöldben pompázik a táj, és a Ha Long-öbölben is elég meleg van a fürdőzéshez.
 • Közvetlenül az esős évszak előtti, illetve utáni időszakban nagy a forróság. Aki alapvetően bírja a meleget, annak elviselhető mértékű, aki nem bírja, az inkább maradjon a tavaszi időzítésnél. Viszont a megpróbáltatásért cserébe ilyenkor némileg kisebb a tömeg, mint főszezonban.

Hasznos tippek egy vietnámi utazáshoz

 • Készpénz! Vietnámban csak elvétve lehet bankkártyával fizetni. Itt szó szerint a bankók tartják mozgásban az életet.
 • Alkudj! Vietnámban alkuképesek az árak, és nem árt tudomásul venni, hogy a külföldiek általában többet fizetnek a helyieknél. De így is alacsony az árszínvonal.
 • Használd a Grabot! A Grab, az ázsiai Uber, Vietnámban is népszerű. Robogót és autót egyaránt hívhatunk az applikáción, olcsó és kiszámítható módja a helyi közlekedésnek.

Copyright © 2021 Szabó Elvira – Vargabetűk Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.