Így utazzunk járvány idején

Bár a nyugati világ országai már a kijárási és beutazási korlátozások enyhítésének szakaszába léptek, nem szabad elfelejtenünk, hogy a koronavírus még nagyon sokáig velünk maradhat. Európában ugyan valóban csökken a megbetegedések és a halálozások száma, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a veszély véget ért. Hogyan élvezhetjük mégis a nyarat anélkül, hogy másokat és magunkat veszélyeztetnénk? Íme néhány tipp a még mindig bezártságban élő Magyarul Utazom bloggerétől.

- hirdetés -

Vége a korlátozásoknak, szabadon mehetünk boltba, fagyizhatunk az utcán és még egy italra is kiülhetünk a kedvenc bárunk teraszára (legalábbis Európa szerencsésebb felén). Azt gondolhatnánk, hogy visszakaptunk a régi életünket, vége a „koronapániknak”, pedig elképzelhető, hogy a neheze csak most jön. Elég csak egy pillantást vetni a Johns Hopkins Egyetem térképére, és láthatjuk, a regisztrált megbetegedések száma világviszonylatban napról napra emelkedik. Persze a leginkább érintett országok, mint Brazília, Oroszország vagy az elmúlt hetekben a járvány gócpontjának számító Egyesült Államok mind messze vannak tőlünk, ma már azt is tudjuk, a járvány egyetlen repülőúttal újra visszatérhet közénk, ezzel pedig kezdetét veheti a sokat emlegetett „második hullám”. Annak érdekében, hogy ennek a kockázatát minimálisra csökkentsük, és védjük magunkat, valamint a környezetünkben élőket, érdemes változtatni utazásai szokásainkon is.

Ne most utazzuk körbe a világot

- hirdetés -

Bár a hosszú bezártság alatt sokunkban felerősödött a vágy, hogy távoli tájakat fedezzünk fel, felelősebb döntés a hosszú körutazásokat jövő évre halasztani. Nem egy olyan történetet hallhattunk, hogy fertőzött turisták járták végig Európa országait növelve ezzel a vírus terjedésének veszélyét. A határokon átívelő utazás egyébként sem egyszerű ezekben hónapokban, így ajánlott ezt minimalizálni.

Maradjunk a földön

Nem csak környezetszennyező, de rizikós is most repülőre szállni. Bár több kutatás is megjegyzi, hogy a fedélzeten és a reptéren történő fertőzések száma csekély, mégis jobb mellőzni a légiközlekedést. Igen gyakran törölnek mostanában járatokat, az utasbiztosítások pedig jellemzően nem fedezik a járvány miatt meghiúsult utak költségeit. Ha azonban mégis repülőre szállunk, tájékozódjunk a követelményekről (maszkviselés, távolságtartás stb.).

Kövessük a célország közleményeit

A beutazási feltételek sokszor napról napra változnak, így érdemes folyamatosan figyelni, mi történik az úti célunk környékén. A Konzuli Szolgálat honlapján például országonként lebontva követhetjük a legfrissebb információkat. A legtöbb európai ország megnyitotta ugyan a határait, azt azonban érdemes megnézni, milyen előírások vonatkoznak ránk a beutazást követően. Több helyen automatikusan karanténba kell vonulnunk, míg máshol azonnal tesztet végeztetnek velünk, és Magyarországra visszatérve is kéthetes kötelező otthonlét várhat ránk.

Ügyeljünk a higiéniára

Tudom, unalmas már a folyamatos kézmosás mantra, a szakemberek mégis arra figyelmeztetnek, hogy ez a legegyszerűbb módja a vírus elleni védekezésnek. Ha hotelben vagy vendégházban töltjük az éjszakát, megérkezés után érdemes áttörölni a kilincseket, a szekrények, fiókok fogantyúit, valamint az asztalok felületét is. Kerüljük a zsúfolt tereket és töltsünk minél több időt a szabadban!

- hirdetés -

Megfelelő elővigyázatosság mellett továbbra sem kell lemondanunk a nyaralásról. A közérzetünknek mindenképpen jót tesz, ha végre kiszabadulhatunk a megszokott környezetünkből és távol az otthoni rutintól, a természetben töltünk néhány napot. Ez az időszak tökéletes lehet saját régiónk felfedezésére, a legbiztonságosabb pedig, ha ehhez saját autónkat vagy éppen biciklinket vesszük igénybe.

Copyright © 2020 Magyarul Utazom. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép (kivéve a nyitókép) és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.