Praktikus tanácsok Délkelet-Ázsiába utazóknak

Délkelet-Ázsia a Föld egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb területe, amely évről évre egyre több turistát vonz. Délkelet-Ázsia országai tele vannak lenyűgöző strandokkal, történelmi templomokkal, buja dzsungelekkel és nyüzsgő városokkal, nehéz egyetlen úti célt kiválasztani. A legjobb ha bepakolsz egy hátizsákba és körbejárod a régió számodra legizgalmasabb országait. Az alábbi hasznos és praktikus tanácsokkal megpróbálunk segíteni ha a délkelet-ázsiai régióba készülsz utazni.

- hirdetés -

Közlekedés Délkelet-Ázsiában

Hála a sok olcsó jegyet kínáló légitársaságnak a régióban, ma már könnyen beutazhatod Délkelet-Ázsiát néhány repülőjárattal. Első úti célod mindenképp egy nagy délkelet-ázsiai csomópont legyen, mint Kuala Lumpur, Szingapúr vagy Bangkok. Az AirAsia a térség legnagyobb fapados társasága, de számos kisebb-nagyobb légitársaság között válogathatsz. Ha nagyobb távolságot szeretnél áthidalni mindenképp a repülés lehet a jó megoldás. Ha azonban egy hosszabb, megállókkal teli délkelet-ázsiai körutazást tervezel, a legegyszerűbb és legolcsóbb mód ha buszra pattansz. A térség buszrendszere remekül kiépített a költségek 5-10 órás utazás esetén 5-10 USD között mozognak, az éjszakai buszok pedig a távolságtól függően 10-15 dollárba kerülnek.

fotó: Pixabay.com

A vasút inkább csak Thaiföldön lehet opció, mivel ott van jól használható és kiépített hálózat a térségben. A másik népszerű opció a robogóbérlés: kisebb túrákra, a környék felfedezésére, vagy éppen a pár kilométerre lévő bolt eléréséhez ideális a robogó. Napi 1000-2000 Ft-ért már tudunk bérelni szinte bármelyik országban (A, vagy B kategóriás jogosítvány szükséges). Fontos azonban megjegyezni, hogy a közlekedési kultúra köszönő viszonyban sincs az Európában megszokottal, így legyünk nagyon körültekintőek és óvatosak és ne felejtsünk el még indulás előtt utasbiztosítást kötni (lásd lejjebb).

Vízum – vízuminformációk a régió országait illetően

Délkelet-Ázsia 11 országa közül 7-be vízummentesen utazhatunk magyar útlevéllel. Kambodzsába, Laoszba, Mianmarba és Vietnámba azonban szükséges vízumot igényelni, még az országba való beutazás előtt. A legegyszerűbb, ha online e-vízumot igényelünk, már ha ez lehetséges az adott országban. Fontos megjegyezni, hogy a 7 országot érintő vízummentesség a 30 napot (bizonyos esetben 90 nap) meg nem haladó turista célú beutazásra vonatkozik. Ezt meghaladó ott tartózkodás esetén minden országba fennáll a vízumigénylési kötelezettség.

- hirdetés -
fotó: Pixabay.com

Általánosságban elmondható, hogy az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie az adott országból tervezett elutazás napjától, akár vízumköteles, akár vízummentes az adott ország. Minden délkelet-ázsiai vízumhoz szükséges 6 hónapnál nem régebbi vízumkép, amit online igénylés esetén digitális formában, vagy a repülőtérre való érkezést követő igénylés esetén nyomtatott képként (legalább 2 példányban) kell feltölteni, illetve leadni. A cikkünk végén találod a részletes vízuminformációkat Délkelet-Ázsia országaival kapcsolatban.

Betegségek – szükséges oltások a délkelet-ázsiai régióba

Ha a délkelet-ázsiai régióba tervezünk utazást nem árt tisztában lennünk az egészségügyi helyzettel és kockázatokkal, ugyanis számos Európában “ismeretlen” (nem elterjedt) betegséggel találkozhatunk. Védőoltások nem kötelezőek, de a Hastífusz és a Hepatitis A elleni védőoltások azért ajánlottak, ha kalandosabb utazásra indulunk, vagy hosszabb ideig tartózkodunk a régióban. Fordítsunk kiemelt figyelmet a helyes élelmiszer-higiéniára: Vigyázzunk tehát az útszéli árusokkal (sült finomságok, zöldséges, stb..), lehetőleg palackos vízzel, vagy forralt vízzel mossuk meg a gyümölcsöket/zöldségeket fogyasztás előtt (vagy csak hámozottan fogyasszuk őket) és legyen nálunk antibakteriális kézfertőtlenítő, vízfertőtlenítő tabletta.

fotó: Pixabay.com

A másik dolog, amire fel kell készülnünk, az a rovarok által terjesztett különböző fertőző betegség elleni védekezés: Zárt ruházat (lásd lejjebb – pakolás), szúnyoghálós sapka, és speciális, a délkelet-ázsiai régióra kifejlesztett szúnyogriasztó készítmények (amelyeket helyben ajánlott vásárolni). Ha ezeket betartjuk, akkor nem kell félnünk az olyan betegségektől, mint a kiütéses tífusz, Chikungunya, Dengue láz, vagy éppen a Malária. Ez utóbbi ellen létezik gyógyszer, amiről érdeklődjünk a lakóhelyünk szerinti illetékes oltóközpontnál.

AXA Utasbiztosítás – ami nélkül elindulni sem érdemes itthonról

Míg Európán belül sokan beérik az EU-s egészségbiztosítási kártyával (és milyen rosszul teszik), addig távolabbi úti célokhoz már sokan kötnek utasbiztosítást. Azonban nem minden biztosító kínál az egész világra kiterjedő, jelen esetben a délkelet-ázsiai régió országaira is érvényes biztosítási konstrukciókat. Pedig a délkelet-ázsiai utazások számos kalandot rejthetnek, kezdjük egy egyszerű utcai étkezéssel, ami az elővigyázatlan és ráadásul érzékenyebb gyomrúak számára könnyen rémálommá válhat. Aztán ott a robogó kölcsönzés, ami a kaotikus közlekedési viszonyok között emberpróbáló feladat lehet, és persze még nem is beszéltünk a búvárkodásról vagy dzsungel-túrákról. Tehát érdemes felkészülnünk minden eshetőségre és kötnünk egy minden igényt kielégítő, személyre szabható utasbiztosítást, amit akár online is bármikor megköthetünk és tartalmaz baleset- és poggyászbiztosítást is, de akár kiegészítő biztosításokat is köthetünk hozzá, ha valamilyen extrém sportot is gyakorolnánk az utazás alatt, vagy van valamilyen krónikus betegségünk.

AXA Utasbiztosítás – személyre szabható biztonságos utazás a világon bárhová, így Délkelet-Ázsiába is

De nemcsak az egészségügyi vészhelyzetekre kell felkészülnünk. Előfordulhat, hogy a hetek, hónapok óta szerveződő és lefoglalt (leelőlegezett) utazásunk akár az utolsó pillanatban is meghiúsul, ami komoly költségeket jelentene. Ugyan így előfordulhat, hogy egy váratlan és súlyos ok miatt meg kell szakítanunk az utazásunkat. Ekkor nem csak az utazás élményéről kell lemondanunk, de gyakran az előre kifizetett foglalóról, vagy akár az egész utazás teljes költségéről is. Ha kötünk útlemondási (sztornó) biztosítást, akkor ez utóbbiak miatt nem kell aggódnunk, hiszen a biztosítónk megtéríti a kárt. Ez kiterjed a váratlan helyzetek miatti idő előtti hazatérés összegének fedezésére is és mindemellett napi kompenzációt nyújt a fel nem használt szabadsági napokért.

Pénzváltás – készülj fel és számolj!

Az első és legfontosabb tanácsunk, hogy akkor válts pénzt, ha már megérkeztél. A legbiztosabb ha a mindig nálad lévő bankkártyád mellett viszel magaddal amerikai dollárt és/vagy eurót, ezeket a valutákat ugyanis a legtöbb országban könnyedén válthatod helyi pénznemre, ha nem találsz (megbízható) ATM automatát. Délkelet-Ázsiában rengeteg valuta van forgalomba a vietnámi dongtól, a thai bahtig melyek folyamatosan változnak. Kerüljük a délkelet-ázsiai szállodák gyakran horribilis árfolyamait, és ragaszkodjunk a bankokhoz vagy hivatalos pénzváltókhoz.

fotó: Wikimedia Commons

A reptéren nem mindig a legjobb árfolyamon váltanak, de érdemes lehet már itt egy kisebb összeget beváltani, amíg találunk jobb árfolyamot kínáló céget vagy bankot. Mindig számoljuk ki előre, hogy mennyi pénzt fogunk kapni, majd a pénzváltás után még a helyszínen számoljuk meg a kapott pénzt. Ne fogadjunk el szakadt vagy sérült pénzt, mert ezt sok helyen visszautasítják vásárlásnál vagy visszaváltásnál. Mindenképp legyen a telefonunkon egy valutaváltó alkalmazás, hogy pontosan tudjuk, mi mennyit ér és ne tudjanak átverni.

Pakolás – Mi kerüljön mindenképp a bőröndbe ha Délkelet-Ázsiába utazunk?

Délkelet-Ázsiába látogatáskor próbálj meg kevés, könnyen és jól kombinálható dolgokat pakolni. Túrázáshoz érdemes beszerezni olyan jól szellőző, gyorsan száradó és könnyű túra ruházatot ami teljesen zárt, így biztosítva fizikai védelmet a rovaroktól. Esős évszakban egy könnyű de teljesen vízálló kabát és cipő is hasznos lesz. Ha száraz évszakban utazunk, akkor kötelező felszerelés a sapka/kendő, napfényvédő krém és egy jó napszemüveg is. A legtöbb délkelet-ázsiai országban számos 24 órás ruhatisztító szolgáltatást találunk, ahol pár dollárért mosást és szárítást is kapunk. Az utcai piacokon a ruhák és piperecikkek kedvező áron vásárolhatók, így az otthon felejtett piperecikkek vagy ruhadarabok (pl, a templomok meglátogatásához mindenképp pakolj be olyan ruhát is, ami fedi a vállaid és térdeid.) könnyen és olcsón pótolhatók.

- hirdetés -
fotó: cmor15 – flickr

Sok helyen egyáltalán nem vagy csak nagyon korlátozottan iható a csapvíz, ezért a biztonság kedvéért érdemes magunkkal vinni vízfertőtlenítő tablettát ami itthon bármelyik patikában kapható. Akárcsak a kézfertőtlenítő, amit már korábban említettünk, hogy szinte alapfelszerelés. Vigyünk magunkkal átalakítót, hogy tudjuk tölteni a telefonunkat/laptopunkat/akkumulátorokat.

Időjárás – Mikor utazzunk Délkelet-Ázsiába?

Annak ellenére, hogy Délkelet-Ázsia viszonylag kis földrajzi területen fekszik, nagyon változatos terep és éghajlat jellemzi. Még egy országon belül is drasztikusan különböző lehet az időjárás.

fotó: Pixabay.com

Délkelet-Ázsiában alapvetően két évszakot különböztetünk meg; a száraz és esős évszakot. A főszezon a száraz évszakra esik, tehát ekkor érdemes célba vennünk ezt a régiót, de ahogy az egész világon itt is tapasztalható, hogy egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás az utóbbi években. A legtöbb helyen azonban a szezonon kívül az esős évszakban is ugyanúgy utazhatunk, sőt ennek még előnye is van; gyakran olcsóbb repülőjegy- és szállásárakkal találkozhatunk és természetesen kevesebb turistával. Cserébe számolnunk kell azzal, hogy kicsit kevesebbet fog sütni a nap, és napközben egy-egy órára elered az eső. Nagyjából Szingapúr földrajzi szélességénél van az a “határvonal”, aminél nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy attól délre nyáron, ettől északra télen van a főszezon.

A mi ajánlatunk, hogy próbáljuk megcélozni a főszezon legelejét vagy legvégét, vagy az esős évszak legelejét, legvégét, hiszen itt találkozhatunk majd a legjobb ár-érték arányú lehetőségekkel, valamint nagy valószínűséggel még az időjárásra sem lesz nagy panaszunk.

- hirdetés -

Vízuminformációk**

Brunei: Vízum nem szükséges – vízummentes beutazás magyar útlevéllel – max 30 nap –http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?brunei

Kambodzsa:  vízum szükséges – vízum igényelhető az illetékes külképviseletnél, Kambodzsába érkezéskor és online is.
https://hanoi.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok-kambodzsaba-utazoknak
https://www.evisa.gov.kh/

Indonézia: vízum nem szükséges – vízummentes beutazás magyar útlevéllel – max 30 nap
Laosz: vízum szükséges – vízum igényelhető Laosz bécsi külképviseletén, illetve a nemzetközi repülőtereken is érkezéskor.
http://www.laoembassyvienna.gov.la/index.php/the-embassy

Malajzia: vízum nem szükséges – vízummentes beutazás magyar útlevéllel – max 90 nap – beutazáskor kérhetik az ott tartózkodás anyagi fedezetének igazolását, a vissza/tovább útra szóló jegy bemutatását. http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?malajzia

- hirdetés -

Mianmar (Burma): vízum szükséges – 28 napig érvényes vízum igényelhető online
https://evisa.moip.gov.mm/

Fülöp-szigetek: vízum nem szükséges – vízummentes beutazás magyar útlevéllel – max 30 naptári nap – vissza/tovább útra szóló repülő- vagy hajójegy bemutatását kérhetik.

Szingapúr:  vízum nem szükséges – vízummentes beutazás magyar útlevéllel – max 90 naptári nap – a szingapúri tartózkodás anyagi fedezetének igazolására, valamint a vissza- vagy tovább utazásra szóló repülőjegy bemutatása szükséges lehet.

Thaiföld: vízum nem szükséges – vízummentes beutazás magyar útlevéllel – max 30 naptári napig –

- hirdetés -

Kelet-Timor:  vízum nem szükséges – vízummentes beutazás magyar útlevéllel – max 90 naptári napig –

Vietnám  – vízum szükséges – 30 napig érvényes e-vízum, vagy érkezéskor átvett vízum igényelhető online. https://immigration.gov.vn/ https://visa.mofa.gov.vn/Homepage.aspx

**Magyar (érvényes útlevéllel rendelkező) állampolgárokra vonatkozó szabályok turista célú 30 napot nem meghaladó beutazás esetére.

A cikk megjelenését a AXA Assistance támogatta. 

Copyright © 2019 Világutazó (képek: flickr, wikimedia, pixabay). Minden jog fenntartva. A cikkben szereplő információk hitelessége 2019. április 11-én lett utoljára ellenőrizve. A téves információkból eredő károkért az oldal szerkesztői nem vállalják a felelősséget.

- hirdetés -