Top 10 látnivaló Zákinthoson

Zákinthos (Zante) az Ión tengerben fekszik, 16 kilométerre nyugatra a Peloponnészosz-félsziget partjaitól. A sziget észak-nyugati partján meredek sziklák vezetnek a fehér kavicsos parthoz és a kristálytiszta, türkizkék tengerhez. A sziget déli része aranyszínű homokos partokkal vár, míg a sziget belseje egy termékeny olíva ültetvényekkel, és erdős vidékekkel teli táj. Ez a kombináció tette népszerű turista célponttá Zákhintost. Történelmileg 1484-től 1797-ig velencei fennhatóság alatt állt, ez a befolyás még mindig érezhető az építészetben, a gasztronómiában és a dialektusban is. Sajnos kevés korabeli épület maradt fenn az 1515 és 1953 között történt pusztító földrengések miatt. 

- hirdetés -

Zákinthos város (Zante Town)

Fotó:  mitko_denev

A sziget keleti partján az enyhén lejtős öbölpartok körül fekszik Zákinthos város, a sziget fővárosa. Számos neoklasszikus épülete elpusztult az 1953-as földrengés során, de pékségekkel, kávézókkal, butikokkal és ékszerüzletekkel töltött köves utcáit érdemes gyalog körbesétálni. A város fő temploma, Agios Dionysios, ahol a város védőszentjének relikviáit őrzik, 1708 óta áll, és 1954-ben újították fel. Zákinthos város főterén álló Bizánci Múzeum a 12. századból, és az azt követő időszakokból őriz értékes, a sziget templomaiból és monostoraiból származó alkotásokat. Van itt egy modell a városról 1950 környékéről, amiből sejthetjük, hogyan nézett ki a város a földrengés előtt. A Romas Ház, ami az 1660-as években épült, egy azon kevés épület közül, ami túlélte a katasztrófát. 2007-ben nyitották meg a nyilvánosság számára, az antik bútorokkal berendezett ház bemutatja, hogyan éltek egykor a helyi arisztokraták.

Bochali

A városra és a kikötőre a legszebb panoráma, a fővárostól 2,5 kilométerre fekvő Bochali városának tetején álló romos velencei kastélyból nyílik. 1480-ban építették, de sajnos ma már csak romjait tekintheted meg a pálmafákkal szegélyezett parkban, a főkaput (vele együtt Szent Márk oroszlánját, Velence szimbólumát), a külső falakat, és lőréseket.

- hirdetés -

Navagio beach

Görögország talán leggyakrabban megörökített partszakasza a Navagio-öböl. A Jón-szigetvilág egyik leggyönyörűbb látványossága a Zákinthos északnyugati partján fekvő strand csak hajóval közelíthető meg. A hatalmas, több száz méter magas mészkőfalakkal körbevett, türkizkék öbölben fekszik az 1981-ben, egy viharban elsüllyedt Panagiotis nevű csempészhajó rozsdás roncsa. A part extrém módon zsúfolt a csúcsszezonban, de délután 3 után, amikor az egynapos kirándulók távoznak, már nyugodtabb.

Keri Barlangok

Fotó: ka.ja

A dél-nyugati parton, 14 kilométerre Zákinthos várostól, Kerí városához közel, egy sor barlang nyílik rögtön a kristálytiszta türkiz tengerre. A barlangokat meglátogathatod egy szervezett kirándulás során is, vagy önállóan is bérelhetsz csónakot. Beúszhatsz vagy búvárkodhatsz is a barlangokban, hogy lásd a lenyűgöző fényhatásokat, ahogyan a nap átsüt a vízen, és a barlang falaira vetődik.

Kék Barlangok

Zákinthos nyugati és dél-nyugati partjai mentén számos kisebb-nagyobb tengeri barlangot találsz. Azonban a sziget egyik leglátogatottabb, leglátványosabb természeti képződményei a Kék barlangok (Blue Caves).  Zakinthos legészakibb részén, Agios Nikolaos kikötő közelében találod. A barlangokat csak hajóval lehet megközelíteni Skinari-ról, vagy Agios Nikolaos-ból, sőt kereshetünk egy üvegfenekű csónakkal rendelkező társaságot is, így még a vízi élővilágot is megcsodálhatjuk. A látogatást érdemes kora délelőtti órákra tervezni, ekkor lehet a legkülönlegesebb látványban részünk. Némelyik barlangban őshonos mediterrán fókák élnek, amelyek a barlangokban hozzák világra kicsinyeiket.

Zákinthos-i Nemzeti Tengeri Park, Laganas-öböl

Fotó: Michal Kosacky

A dél-keleti parton, Zákinthos várostól nyolc kilométerre fekvő Laganasi öböl népszerűsége a kb. 9 km hosszú bársonyos homokú partszakaszának, és a “Caretta Caretta” teknősöknek köszönhető. 20 évvel ezelőtt Laganas csak egy kis falucska volt, mára a legnagyobb és egyben legnyüzsgőbb üdülőhely a szigeten. A ma már a sziget szimbólumának tekintett teknősök ebben az öbölben rakják le tojásaikat, melyek épségére önkéntesek vigyáznak. 1999-ben hozták létre a Zákinthos-i Nemzeti Tengeri Parkot, hogy megóvják a Laganas-öböl vadvilágát, és hogy korlátozzák a hozzáférést bizonyos területekhez a fészekrakási szezon alatt. Hogy többet tudj meg erről, látogasd meg a park kiállító központját Dafniban, az öböl keleti végén.

Kampi Kereszt

Fotó: Live Zakynthos

A Shiza szikla, a Navagio-öböllel és Keri világítótornyával a lélegzetelállító panorámák, és felejthetetlen naplementék kihagyhatatlan helyszíne. A Kampi település közelében, a 350 méter magasan fekvő Shiza szikla tetejéről a kilátás a végtelen kék Ión-tengertől a lent fekvő Fóka-öbölig terjed. Nevét azokról a fókákról kapta, akik minden évben a part barlangjaiban párzanak. A Shiza-szikla tetején álló 15 méter magas óriás beton keresztet a polgárháborúban, és a II. világháborúban elesett katonák tiszteletére állították. Ha erre jársz érdemes meglátogatnod a kis hegyi falvakat is mint Kampi, Exo Chora és Maries, ahol a helyiek még mindig mezőgazdaságból és a kézművességből élnek, vásárolhatsz is a kézzel készített termékekből és a helyi termelésű finomságokból, mint a méz és olaj.

Keri világítotornya

- hirdetés -

A sziget legdélebbi csücskében található a naplementéjéről híres Keri, amelynek világítótornyából páratlan kilátás nyílik a tengerre. Már Herodotosz szerint is “Keri a tenger, a fenyvesek, a völgyek és patakok tökéletes kombinációja”,  a turisták egyik kedvelt úti célja, mivel itt a helyi tradíciók, a kultúra és a természeti szépségek is adottak. Augusztusban minden nap rengetegen várják azt a pillanatot, mikor a Nap a tengerbe ereszkedik naplementekor. A hegyfok tetejére épült világítótorony mellől pazar kilátás nyílik Zákinthos nyugati partjára és a “Myzithres”re, vagyis a tengerből kiemelkedő két hatalmas fehér sziklára, melyek a tájat uralják, és a Kerí Barlangok kezdetét jelölik.

Porto Limnionas

Fotó: dronepicr

Zákinthos egyik legeldugottabb és talán épp ezért legszebb és legvadabb része Porto Limonas. Agios Leon hegyi falujából vezet le az út egy kis parkolóig. Porto Limnionas, egy gyönyörű érintetlen lagúna, partja sziklás, ezért napozni csak a laposabb sziklákon van lehetőség. A lagúna tökéletes hely a búvárkodásra, és persze a barlangok miatt is mindenképpen érdemes ide ellátogatni. Itt nincs sok turistalétesítmény, csak a maga a természet. Az első barlang a lépcső alján található, mely a vízben folytatódik. Csónakkal érdemes meglátogatni Porto Roxa-t, ami mindössze 3 km-re fekszik Porto Limnionastól.

Marathonisi

Fotó: dronepicr

Marathonisi egy teknős formájú sziget Zákinthos közelében, világszerte híres, mint a tengeri teknősök (Caretta Caretta) költőhelye. A tojásokat 40 cm mélyre ássák a homokba, ezért különösen jelentős korlátozások vannak érvényben. Meglátogathatod a szigetet saját hajóval, vagy szervezett látogatás keretében, de akár kenuval is, így talán már a vízben találkozhatsz a teknősökkel is. Két gyönyörű strandja van: az egyik kavicsos, úszva érhető el egy óriási barlangból, a másik egy nagy, homokos partszakasz. A nap szerelmeseinek a homokos part a legjobb, míg a búvárkodóknak a kavicsos a tökéletes.
A szigeten nincsenek étkezdék, elektromosság, vagy bármi, ami megzavarhatná a teknősöket; ezt figyelembe véve érdemes ételt és italt vinni magunkkal, ha oda megyünk. Zákinthos híres a teknősökről, mint ahogyan a Monacus Monacus fókák utolsó példányairól, akik a partoknál élnek. Az egyik ilyen fóka Marathonissi egyik kis barlangját választotta „nyári rezidenciájának”; meghagyjuk a felfedezés élményét a kalandvágyóaknak.