Top 10 látnivaló Santanderben

Aranyszínű homokos strandok színes napernyők alatt heverő napozókkal; ez az a kép, ami a legjobban leírja Santandert, Észak-Spanyolország Cantabria régiójában. A gyönyörű partvonal, a türkizkék vizek és a napsütés rengeteg kalandkedvelő látogatót vonz, különösen nyáron. A városnak számos kiváló múzeuma is van, amivel lefoglalhatja a nyaralókat. Az Őskori Múzeum varázslatos bepillantást kínál a paleolit időkbe; számos archeológiai leletet a régió barlangjaiban találtak. A frissebb kultúra ízéért látogasd meg a Modern és Kortárs Művészeti Múzeumot, hogy megtekinthesd a 19. és 20. századi spanyol művészet kiemelkedő darabjait. Santander leglenyűgözőbb történelmi emlékműve a középkori gót katedrális, habár nagyrészt felújításra került az 1941-es tűzeset után, ami a város nagy részét elpusztította, azóta Santandert elegáns, modern stílusban építették újjá.
Nézzük melyek Santender és környékének kihagyhatatlan látnivalói! 

- hirdetés -


Playa del Sardinero

A Playa del Sardinero az Atlanti-óceán partján fekszik északra a La Magdalena félszigettől, máig megőrizve a századfordulós korszak atmoszféráját a tengerre néző
teraszaival, számos elegáns hotelével és kiváló éttermeivel. Ez a csodás strand talán a
legnépszerűbb tengerparti célállomás Santanderben, napozáshoz, szörfözéshez, sétáláshoz és tengerparti vacsorákhoz is remek választás. Főszezonon kívül tapasztalt szörfösök lovagolják a vad atlanti hullámokat, amelyek kifejezetten nagy kihívást jelenthetnek itt novembertől márciusig. Nyáron azonban a Playa del Sardinero széles, homokos partjai tele vannak napimádókkal és a vibrálóan színes napernyőikkel. Lehet úszni, de a víz itt kevésbé alkalmas rá, mint Santander más, védettebb strandjain. A Playa del Sardinerotól nagyjából három kilométerre fekszik a Cabo Mayor (hegyfok) egy világítótoronnyal a végében, és a Puente Forado, egy érdekes, híd alakú formáció, amit a természet vájt ki a mészkősziklákból.


La Magdalena

- hirdetés -

Santander legnépszerűbb látványossága a La Magdalena félsziget. A félsziget legmagasabb pontját megkoronázó 1900-as évek elején épített Palacio de la Magdalenaban, korábban XIII. Alfonz király nyári rezidenciájaként szolgáló épületben kapott otthont
a Santanderi Nemzetközi Egyetem.
A sziget partvonalán húzódik a Playa del Magdalena aranyhomokos part, a város legnépszerűbb strandja. A „kék zászlós” strand vize elég nyugodt az úszáshoz, a vízben található emelvényeket az úszóknak tervezték pihenésre és napozásra. A van egy kikötője is, tele horgonyzó hajókkal és egy jacht klubbal/vitorlás iskolával, vízisí kölcsönzővel. A Playa del Magdalena homokos partja majdnem egy kilométer hosszan húzódik, jól felszerelt nyilvános WC-kel és zuhanyzókkal, bérelhető napernyőkkel és nyugágyakkal. A gyerekek játszótere igen népszerű a kicsik körében.

Ez a gyönyörű félsziget tökéletes egy egynapos kiránduláshoz, akár kisgyermekes családoknak is. Tölts egy kis időt a part körül sétálgatva vagy biciklizve, és élvezd a pikniket a fenyőfák árnyékában. Vagy szállj fel a kisvonatra, ami körbemegy a félszigeten egészen a mini állatkertig – ahol fókákat, oroszlánfókákat és pingvineket találsz.


Őskori és Archeológiai Múzeum (Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria MUPAC)

Fotó: turismodecantabria.com

A paleolit és a vaskor világát bemutató kiterjedt gyűjtemény körülbelül 1200 tárgyat tartogat, melyek közül számos a Cantabria régió őskori barlangjaiból került elő. Az egyik fő szenzáció a „bâtons de commandement”, egy szarvasagancsból készült, művészien faragott és vésett remekmű, melyet valószínűleg vadászathoz használtak. A gyűjteményben találhatóak római kori antikvitások Julióbriga és Castro Urdiale ókori városaiból (ma már régészeti területek). További érdekes leletek a római kor előtti kelta temetkezési emlékek, de a középkori kiállításon láthatunk egy ritka, elefántcsontból készült övcsatot, amit a Santa María de Hito régészeti területen találtak.


Tengerészeti Múzeum (Museo Marítimo del Cantábrico)

Fotó: wikipedia.org

A santanderi Tengerészeti Múzeum a Cantabria régió tengerészkultúrája előtti tisztelgés és az egyik leggazdagabb, legátfogóbb tengerészeti kiállítás Spanyolországban. A több mint 3000 négyzetméteres kiállítás terület nagy és modern akváriumokkal mutatja be a tengeri élővilágot és az ember és a tenger közötti kapcsolat minden formáját. A múzeum négy különböző szekciójában megismerheted Cantabria tengeri történelmét, a hajózás történetét, a helyi halászok egykori életét illetve a jelenlegi halászati technológiákat és a Vizcayai-öböl tengeri élővilágát.


Santanderi székesegyház

Fotó: Zarateman/wikimedia.org

A város egyik leglátványosabb épülete a Santander-székesegyház (Catedral de Nuestra Señora de la Asunción), amely egyszerűen nem hagyható ki. Eredetileg a 13-14. században épült gót stílusban, az épület nagy részét az 1941 tűzvész után újraépítették.
A katedrális kriptájában találod az Iglesia del Santisimo Cristo-t, Santander legidősebb templomát a 12. századból. A padlót üvegpanelek borítják, ami alatt egy ókori római fürdő maradványait láthatod. Az Iglesia del Santisimo Cristo ad otthont két korai keresztény mártír szentnek, Celedoniusnak és Emeteriusnak. A katedrálisban találod az író és irodalomkritikus Marcelino Menéndez y Pelayo sírját is.


Csöndes strandok Puerto Chicoban

Fotó: flickr.com

A Puerto Chico (Kis Kikötő) negyedben, nagyjából egy kilométerre a központtól számos remek strand található. A Playa del Bocal egy kicsi, sziklákkal védett, relatíve felfedezetlen strand; elszigetelt elhelyezkedése csodás búvóhelyet biztosít a természetben. Az El bocal Beach nagyszerű aranyhomokkal büszkélkedik, és mérsékelt hullámokkal. A Playa Molinucos (a Playa del Sardinero mellett) egy másik kicsi, homokos part enyhe hullámokkal, amit pont a Santanderi Városi Golfpálya mellett találsz. Jó tudni, hogy cserébe a nyugalomért, ezeken a kissé eldugottabb strandokon nincsenek nyilvános mosdók, vagy más kiépített infrastruktúra.

Ermita de la Virgen del Mar

Fotó: cantabriarural.com

A remetelakot látványos part menti tájon érhetjük el, ami önmagában is élmény. A kis tengerparti kápolna egy szigeten áll, amelyet ma már egy híd köt össze a
szárazfölddel. A 14. században épített kegyhely a Virgen del Mar (a Tenger Szüze),
Santander védőszentje előtt tiszteleg, aki átsegítette már a város lakóit pestisjárványon, aszályon és egyéb nehézségeken is. A szent tiszteltére rendezett népszerű helyi fesztivál a remetelakban kerül megrendezésre minden év pünkösd hétfőjén. A Fiesta de la Virgen del Mar a santanderi San Román plébániáról indul és a zarándokok bevonulásával tetőzik, akik a La Virgen del Mar szobrát hozzák a kápolnába, ezt követően egy misét tartanak, majd kezdődhet a fesztivál evéssel és szórakozással, ami emberek ezreit vonzza. Mivel a kápolna ilyen közel fekszik a tengerhez, az épületet több alkalommal részben elpusztították a durva szelek.


Biblioteca Menéndez y Pelayo (jelenleg zárva)

Fotó: bibliotecademenendezpelayo.es

Santander Városi Művészeti Múzeumnak is otthont adó épületben található a Menéndez y Pelayo Könyvtár. Santander híres szülöttének, Menéndez y Pelayo spanyol író és tudós mintegy 42 000 kötetet tartalmazó könyvtár a valóban lenyűgöző, melyet halála után a szülővárosára hagyott. Az épület kertjén túl van a ház (ma már múzeum), ahol Meméndez y Pelayo élt és dolgozott.

Altamira Barlangok

Fotó: Images & Culture/flickr.com

Nagyjából 35 kilométerre Santandertől és két kilométerre Santillana del Martól találod a híres Altamira Barlangot. Az Altamira barlang felfedezése 1879-re nyúlik vissza, amikor egy helyi apa és lánya egy séta során rábukkantak a 300 méter hosszú barlangra, és észrevették a falait díszítő százötven őskori barlangrajzot, melyek azóta az UNESCO Világörökség részét képezik. A 15 000 éves őskori sziklafestmények páratlanok életteli színeiket és kiváló állapotukat tekintve. Legtöbbjük a késői magdaleniai periódusra tehető (kb. Kr.e. 15 000-10 000), bár néhány primitívebb festmény még 10 000 évvel idősebb. A barlang legismertebb részét, a Sala de Pinturast a „barlangművészet Sixtusi Kápolnájának” is nevezik, ahol a falakról piros, okkersárga és barna élénk színű rajzok köszönnek vissza. Az állatokat ábrázoló barlangrajzokat (bölények, vadlovak és vadkan) alkotóik úgy készítették, hogy a szikla szerkezetét és az árnyékos részeket kihasználva térbeli és mozgó hatást értek el.
Az eredeti barlangot a törékeny mikroklíma miatt lezárták, és ma már csak a kutatók látogathatják, de 2002-ben megnyitották az eredeti mintájára készült barlangot, ahol rekonstruálták a legszebb részeket. Az épület tervezője Juan Navarro Baldeweg volt, aki a múzeumot minimalista stílusban álmodta meg.

- hirdetés -


Santillana del Mar

Fotó: Neticola/flickr.com

Santillana del Mar az elbűvölő középkori város 30 kilométerre fekszik Santandertől, környéke már több ezer éve lakott, amiről a közelben található barlangok tanúskodnak. Neve ellenére, Santillana del Mar nem a tengernél, hanem pár kilométerre beljebb fekszik. Meglátogatása egy igazi időutazás, macskaköves utcáinak, középkori védőtornyainak és elegáns reneszánsz palotáinak köszönhetően. A középkor alatt Santillana fontos megállóhely volt a Szent János Útja zarándokúton Santiago de Compostela felé, a zarándokok tiszteletüket tették a város Santa María Templomában.