Karneváli hangulat Máltán

Mindannyian ismerjük az olaszországi Velencében megtartott karnevált, de talán sokan nem tudják azt, hogy nem is olyan messze, Málta szigetén is kosztümparádét tartanak, csak éppen picit másképpen mint az olaszok.

- hirdetés -

A velencei karneváltól eltérően egyedi stílusával különbözik a máltai szigetország, tulajdonképpen a riói és a velencei karnevál jegyeit viseli magán hamisítatlan módon, néhol még ezen is csavarnak egyet, főleg Gozo szigetén, de erről később.

A legnagyobb durranással Vallettában, a fővárosban találkozhatunk a bő egy hetes időszak alatt, ahol több felvonulásba (vallási és farsangi) és táncos show-ba botlik bele az ember. A felvonulást hatalmas érdeklődés kíséri, egymást érik a guruló alkalmatosságokra (autókra, teherautókra is) épített egyedi karneváli díszletek, melyek sok esetben mozognak is, fény és egyéb effektek kíséretében. Természetesen a környéken rengeteg ideiglenes vendéglátó egységben csillapíthatjuk szomjunkat, éhségünket a máltai Festa-khoz (fieszták) hasonlóan.
Valletta mellett több nagyobb város tart külön karneváli felvonulást, de most ugorjunk át Gozo szigetére, Nadur városába, ahol kicsit csavartak az egészen. A Nadur spontaneous carnival, azaz naduri spontán karnevált onnan tudjuk, hogy mikor és hol van, hogy véletlenül belebotlunk J Persze ez nem teljesen igaz, de a spontán részéhez hozzátartozik, hogy nem feltétlen találjuk meg az információt a pontos nap, pontos órájáról, így nem árt ha kérdezősködünk jó sokat a helyiektől. Aki erre az eseményre utazik ide, 2-3 napot terveznie kell, hogy le ne maradjon! De ki ne akarna 2-3 napot a csodás Gozo szigeten tölteni?
A spontán karnevál kirí a többi eseményből, hiszen nem „megszokott”, hanem  elképesztő kosztümökbe ugranak bele a helyiek, és verődnek össze a város egy adott pontján, hogy hajnalig táncoljanak, és bulizzanak.
A máltai karneválra már az előző karneváli időszak után elindul a készülődés, egy-egy hatalmas karneváli kocsi esetében, ebből is látható, mennyire komolyan veszik ezt az ünnepi sorozatot az itt élők.
A karneváli sorozat lezárása minden esetben a főváros Valletta tőszomszédságában, Floriana városában a Szent Anna utcán zajlik, ahol 30-40 karneváli autó hajt végig lassan körbe-körbe, közben lehetőséget biztosítva előtte-utána a táncos show-knak, és a party-zni vágyóknak késő éjszakáig.
Sajnos, idén a pandémia okán, a karnevált eredeti formájában nem tarthatják meg, de az elkészült karneváli kocsik a jelentősebb városokban, és körforgalmakban elhelyezésre, bemutatásra kerülnek. Bízzunk benne, hogy a következő karneváli időszakban már sokatok eljuthat erre a nem mindennapi eseményre.
Copyright © 2021 Gregory Iron Photography. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.