Mérnöki csoda Elzászban – Arzvilleri hajólift

Elzászi nyaralóhajózásunk egyik fénypontja volt, amikor ellátogattunk az Arzvilleri hajólifthez, hogy megcsodáljuk a régió egyik legkülönlegesebb mérnöki alkotását, ami évi több ezer hajónak teszi lehetővé, hogy a Marne-Rajna csatorna felső és alsó szakaszán is folyamatosan hajózni tudjon.

- hirdetés -

Hogyan lehet áthidalni a szintkülönbségeket a folyókon és a csatornákon? Természetesen zsilipekkel. De mi a helyzet akkor, hogy ha egy nehezen megközelíthető hegyoldalban folytatódik a csatorna, ahova közel egy napig kellene tucatnyi zsilipen átvergődnünk magunkat? Természetesen egy hajólift a megoldás – méghozzá egy igazán különleges.

A Marne-Rajna csatorna felső szakasza az elzászi kisváros Arzviller keleti csücskében ért véget, majd Saint-Louis keleti csücskében folytatódott. Ahhoz, hogy az Arzvilleri felső szakaszon folytatni lehessen az utat a Marne-Rajna csatornán (vagy ha fordítva nézzük, tovább hajózhassunk a lenti szakaszon Strasbourg felé) valahogy át kellett hidalni a két csatornaszakasz közötti közel 44,5 méteres szintkülönbséget.

- hirdetés -

Az első megoldás természetesen egy klasszikus lépcsőzetes zsiliprendszer kialakítása volt, ami 4 kilométer hosszan húzódott, hogy 17 zsilipen keresztül emelje fel vagy eressze le a hajókat a másik csatornaszakaszig. Akkoriban ez volt az egyetlen jó megoldás, bár a 4 kilométeres szakasz megtétele a 17 zsilippel a korabeli még nem automatizált zsilipkapu mozgatással igencsak időigényes folyamat volt. Nem volt ritka, hogy akár 1 napba is beletelt, míg a hajós a lépcsőzetes zsiliprendszeren átjutott. Mindezek mellett a működtetése is igen költséges volt, hiszen minden egyes zsilipet külön zsilipkezelő működtetett, valamint rengeteg vízre volt szükség a 17 zsilipkapuhoz és a hozzájuk tartozó kis tavacskák megtöltéséhez.

Ezt már olvastad? – Nyaralóhajóval Franciaország legszebb részein – Elzászi kalandok

A 20. század közepére egyre égetőbb szükség lett volna egy gyorsabb megoldásra. Ekkor nemzetközi tendert írtak ki egy hajólift megépítésére. Számos megoldást megvizsgáltak a teljesen vertikális hajólifttől a belgiumi Ronquières-ban található ferdepályás de hosszanti irányban mozgó hajóliftig. Végül egy addig teljesen egyedi, ám annál kézenfekvőbb megoldásra esett a választás.

A belgiumi Ronquières-ban található ferdepályás hajólift
Arzvilleri hajólift 2019 májusában

Az Arzviller-i hajóliftet, amit hivatalosan Saint-Louis – Arzviller hajóliftnek hívnak végül 1969-ban adták át. A szerkezet egészen lenyűgöző méretekkel rendelkezik. A vasbetonból épített lejtő teljes hossza 136 méter, melyen a mozgó zsilip 108,6 métert tesz meg a 41%-os meredekségű lejtőn a két csatornaszakasz között. A mozgó zsilip 41,5 méter hosszú 5,5 méter széles és 3,2 m mély, 32 acél keréken gördül és a teljes tömege 900 tonna. Egyszerre akár négy nyaralóhajó is elfér benne, vagy két kisebb kereskedelmi hajó.

Ezt a 900 tonnás mozgó zsilipet két darab, egyenként 450 tonnás tömör beton ellensúly mozgatja a 28 darab majd 3 centi átmérőjű acélsodrony segítségével. A mozgatás az ellensúlyoknak köszönhetően gyakorlatilag magától is működhetne, ám 2 darab 90 kW-os villanymotor felel a precíz sebességért és a pontos véghelyzeti beállásokért. A teljes 108,6 méteres utat a lift alig 4 perc alatt teszi meg, így a teljes ki-be zsilipeléssel együtt sem vesz igénybe többet 20 percnél az egész művelet.

Egy szerencsés kimenetelű baleset

2013-ban történt egy baleset a hajóliftnél, amiben szerencsére senki nem sérült meg, viszont a szerkezetet hónapokra leállították. A felső állásban lévő szerkezet nyitott zsilipkapukkal várta a Paris nevű turistahajót, ami éppen csak elindult, hogy behajózzon a liftbe, amikor a zsilip hirtelen elindult lefelé, beszorítva ezzel a turistahajót a lift és a fenti csatorna közé. Az incidens következtében több ezer köbméternyi víz zúdult le a völgybe a liftből és fenti csatornából, míg sikerült kiszabadítani a hajót és visszazárni a zsilipkapukat. Szerencsére a hajón tartózkodó mintegy 21 utast sértetlenül menekítették ki. A hónapokig  tartó javítás és tesztelés után 2014-ben újraindították a liftet, ám nem sokkal később újabb problémát fedeztek fel a liften, ezért biztonsági okok miatt ismét leállították. 2015 őszén indult újra a felvonó egy gondos nagyobb karbantartás után, ami azóta komolyabb hiba nélkül üzemel, azonban kisebb karbantartásokra így is leállítják bizonyos időközönként pár napra. 

Ez az elképesztő mérnöki munka tette lehetővé, hogy a korábban 1 napos 17 zsilipeléssel járó 4 kilométeres út ma már egy könnyed 20 perces liftezés legyen; és persze egy élmény mindenkinek, aki ezen a szakaszon hajózik.

- hirdetés -

A lift használata a nyaralóhajókkal érkezők számára ingyenes (a bérleti díj tartalmazza a használatot), aki pedig csak erre jár, de szeretné nemcsak kívülről megnézni, de működés közben kipróbálni is a liftet, azok pedig vehetnek jegyet egy turistahajóra, amit kimondottan a lift iránt érdeklődők miatt üzemeltetnek.

Az Elzászi nyaralóhajózáson a NICOLS cég meghívásából vettünk részt, amely immár 4 országban (jövőre hivatalosan Magyarországon is) várja a nyaralóhajózás iránt érdeklődőket.

Copyright © 2019 Világutazó – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -