More
  - hirdetés -

  Szlovénia karsztvidéke – Postojna és a Predjamski vár

  Szlovéniát nem csak azért szeretjük mert nagyon közel van és könnyen elérhető, hanem azért is mert minden alkalommal tud valami újat mutatni. Voltunk már síelni Szlovénia legjobb síparadicsomaiban, gyönyörködtünk a mindig csodálatos Bledben, de kóstoltunk isteni borokat délen a partvonal mentén és fürödtünk a különleges termálvizekben is. Idén a föld alá is benéztünk, és bármikor vissza is mennénk.

  - hirdetés -

  Szlovénia déli részén a Notranjska régióban Európában is egyedülálló karsztvidék található. Itt a mélyben  fekvő cseppkőbarlangok bele tartoznak abba a mintegy 8000 barlangba, amit eddig a barlangászok feltártak az ország területén. Minden évben újabb és újabb barlangok kerülnek fel az amúgy is impozáns listára, amelyben ott találjuk az UNESCO Világörökség részét képező Škocjan-barlangrendszert, valamint Szlovénia és Európa legnagyobb és leglátogatottabb klasszikus karsztvidéki barlangját, a Postojnai cseppkőbarlangot.

  A Postojnai cseppkőbarlang már több mint 200 éve vonzza a látogatókat a világ minden tájáról és a népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már túl van a 36 milliomodik látogatón is.  

  postojna_cave_14

  - hirdetés -

  A barlang eddig felderített járatainak hossza összesen 24 km, de a turisták előtt csak 5 km áll nyitva. Ebből 3,5 km kisvasúttal és 1,5 km pedig gyalog tehető meg. Ez a bejárható része a barlangnak viszont a lépcsőmentes kialakításnak hála könnyen járható, nem is beszélve a 140 éves kisvasútról amely indulás után 10 perc alatt ér be a barlang legnagyobb termébe,  hogy innen indulhassunk a turisták által látogatható részére, ami körülbelül egy-másfél órás látnivalóval szolgál. Aki nem felejtett el a bejáratnál Audio Guide-ot bérelni, az a segítségével a barlang minden termében és különlegesebb cseppkövénél érdekes és hasznos információkat hallhat a kialakulásukról és történetükről. Az Audio Guide 15 nyelven, köztük magyarul is elérhető és mindössze 3 euróért bérelhető, így aki nem vezetett túrán érkezik a barlangba annak ez erősen ajánlott.postojna_cave_12

  postojna_cave_11

  A kezdeti időszakban még csak lámpások és gyertyák biztosították a tájékozódáshoz a fényt a barlangban, de az elektromos áram 1883-as bevezetése után már teljes pompájában csodálhatjuk meg a barlangrendszer különlegesen szép és hatalmas termeit. Külön érdekesség, hogy a barlangban előbb volt áram, mint a fővárosban, Ljubljanában. A barlangban egyébként 80-90%-os páratartalom és mindössze 8-10 °C fok van télen-nyáron, így különösen a nyári hőségben fontos, hogy legyen nálunk meleg ruha.

  Akit már nem hatnak meg a gyönyörű cseppkövek, az befizethet egy barlangi kalandtúrára is, de ezt elsősorban csak a jó kondícióban lévőknek ajánljuk.

  A barlang élővilága meglepően népes. 150 barlangi állatfaj él a barlangrendszerben, közülük is a leghíresebb a barlangi vakgőte –  más néven emberhal – ami egy 30 cm hosszú kétéltű és a földalatti karsztbarlangok vizében vadászik kis halakra, rákokra, férgekre. A barlangi vakgőte fokozottan védett állat, amely akár 100 évig is elél.

  - hirdetés -

  A Barlangből kiérve nem messze egy nagyon színvonalas interaktív kiállítást tekinthetünk meg a Karsztvidék EXPO-t, ahol részletesen bemutatásra kerül a Postojnai barlang kialakulása és története. Itt a gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen számos játékos bemutatóval ismerkedhetnek meg ők is a cseppkőbarlangokkal.

  Olvass további érdekes részleteket Szlovénia karsztvidékéről a Világutazó Blogon

  A Predjamski vár

  - hirdetés -

  Alig 10 kilométerre a Postojna barlangrendszertől áll egy világszerte is jól ismert mesebeli kastély, amit a Forbes a világ 10 leglenyűgözőbb vára közé választott, a Predjamski vár. Különlegessége, hogy közvetlenül a hegy oldalában, egy barlang bejárata elé épült valamikor a 13 században.  Itt élt a szlovén Robin Hood, Erazom Lueger lovag is, akinek persze van magyar vonatkozása is, mégpedig Mátyást királyt támogatta 1485-ben a Bécs elleni ostromban.

  Postojna_Predjama_Slovenia_02

  A vár most már könnyen megközelíthető, ám annak idején az osztrákok sikertelenül próbálkoztak a bevételével. Már a kiéheztetésre játszottak, ám nem tudták, hogy a vár mögött 13 km hosszú és 140 méter mély barlangrendszer vezet a hegy túloldalára, amin keresztül folyamatos volt az élelmiszer ellátás a környező falvakból. Végül Erazom Lueger lovagot

  A vár egész évben látogatható, teljes egészében bejárható és jelenleg múzeumként funkciónál. Berendezése szerény, ám viaszbábukkal igyekszik bemutatni, hogy milyenek lehettek a hajdani mindennapok. A vár hátsó fala tulajdonképpen a barlang külső fala egyben ami télen-nyáron nyirkos, így mindig hűs és párás az idő.

  - hirdetés -

  A 13 km hosszú barlangrendszer 3 különböző nehézségű túrát kínál, sajnos igen borsos áron (30-80 euro), de cserébe egy igazi kalandtúrán vehetünk részt megidézve Erazom lovag szellemét, akár az 1 órás könnyed séta útvonalat vagy a 3-6 órás komoly barlangi túrát választjuk.

  Aki mind a két látványosságot útba ejti, az vásárolhat kombinált jegyet is a Predjamski várba és a Postojna barlangrendszerbe amik így 32 euróért látogathatók. 38 euróért viszont egy teljes csomagot kapunk az előzőeket kiegészítve a karszt EXPO-val, valamint további két érdekes kiállítással.

  Belépők 2017-ben:

  - hirdetés -

  Postojna barlang: 24 €
  Predjama vár: 12 €
  Kombinált belépő a barlangba és a várba: 32 €
  Predjama vár + Postojna barlang + karsztvidéki expo és Vivarium Proteus: 38 €

  Ha már erre járunk, érdemes elautózni dél felé a Szlovén tengerpartra, hiszen nem csak kitűnő borok, és strandok várnak minket, de egy kalandos nap után bizony nem mindegy, hogy hol hajtjuk álomra a fejünket. Ha Koper felé vesszük az irányt, akkor van egy tippünk. Az Adria Ankaran Resort és azon belül is a 23 szobás 4*-os Hotel Convent ami egy XVI. századi kolostorban kapott helyet, nem messze a tengerparttól. A szobákra és az ellátásra nem lesz panaszunk, ahogy a wellness részlegre sem. Ugyanakkor ha pénztárcakímélőbb megoldást keresünk, a Resortban különböző méretű és felszereltségű apartmanokat is találunk egészen közel a vízhez.

  Cikkünk következő részében Koperbe és a Vipava völgybe kalauzoljuk el a Világutazó olvasóit, de ellátogatunk a kihagyhatatlan Bledbe is.

  - hirdetés -

  A Világutazó a MGM Media Optima meghívására vett részt a szervezett sajtóúton. További köszönet a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal-nak.

  Copyright © 2017 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

  - hirdetés -