More
  - hirdetés -

  6+1 ajánlat a Szlovén Isztriára látogatóknak

  Ha úgy döntöttetek, hogy a szlovén tengerpartot veszitek célba és érdekelnek a jó borok is, összeállításunkból kiderül, hova érdemes menni és mit és hol érdemes kipróbálni.

  - hirdetés -

  1.: Koper

  Szlovénia délnyugati csücskében az Isztriai-félszigeten találjuk Koper városát, ami fontos gazdasági szerepet tölt be, hiszen itt található Szlovénia egyetlen tengeri, kereskedelmi kikötője. A város az időszámításunk előtti 1500-as években, az első telepesek ideérkezésekor még egy szigeten állt és csak később, a lagúnás tengerág feltöltésével nyerte el mai félsziget formáját. A város nagy átalakuláson ment keresztül, hiszen a Római és Bizánci birodalom után része volt többek között az Osztrák Császárságnak és az Olasz Királyságnak is. Ám a legnagyobb kulturális és gazdasági hatást a Velencei Köztársaságban eltöltött idő tette a városra. A vitathatatlan olasz hangulatot a szűk utcácskákban járva és a parton sétálva mi is megtapasztalhatjuk. Ha erre járunk mindenképp nézzük meg a 15. században épült Prétori palotát, ami 2001-es felújítása óta Koper városházaként funkcionál, valamint a Vittore Carpaccio freskóival díszített 14. századi Szent Nazarius székesegyházat. A vállalkozó kedvűek pedig felsétálhatnak a harangtorony legtetejére is, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az ezer kémény városára.

  Szállás tipp: A Szlovénia karsztvidékéről szóló cikkben már írtunk a Adria Ankaran Resort-ról és azon belül is a 23 szobás 4*-os Hotel Convent-ről ami egy XVI. századi kolostorban kapott helyet. A lehető legjobb választás, ha Koperben, vagy környékén keresünk szállást.

  - hirdetés -

  2.: Lisjak olívaüzem

  Nem gondoltam volna, hogy pont Szlovéniában fogom megkóstolni életem legjobb olívaolaját. A Horvátország felé vezető E751-es út mellett 700 éves olívafa áll, e mögött álltunk meg egy futurisztikus épület előtt. Itt várt bennünket Matej Lisjak, a Lisjak családi olívaüzem vezetője és egyik tulajdonosa. Tudjátok, hogy mi kell a jó olivaolaj készítéséhez? Ideális éghajlat, nagyszerű minőségű olíva, évtizedes szakértelem és csúcstechnológia. A Lisjak olívaüzemében és termőterületein mindez megtalálható. A Pieralisi csúcstechnológiás hidegsajtolási eljárást használó gépei valamint a gyors precíz munka teszi lehetővé, hogy kivételesen rövid idő – alig 4 óra – alatt az olívafától az üvegig jusson az olaj. Ennek köszönhető, hogy a Lisjak család olívaolajait a legjobbak között tartják számon az egész világon. Végigkóstoltuk a teljes portfóliót és bátran mondhatjuk, hogy ez az általunk valaha kóstolt legjobb olívaolaj. Már az illata is rabul ejtően selymes és kellemes és amit a kóstolás után érzünk…Döbbenetes. Ami meglepő, hogy az egyedülálló csúcstechnológiás berendezéseknek és a szakértelmüknek köszönhetően nem csak saját termésből készítenek olajat, hanem a világ legismertebb márkáinak is végeznek itt préselést. Ha erre járunk, feltétlenül térjünk be egy kóstolóra és garantálom, hogy senki sem fog tudni ellenállni, hogy ne hozzon haza legalább egy üveggel ezekből a prémium minőségű olívaolajakból. Aki pedig azonnal hozzá szeretne jutni, az látogasson el a Lisjak webshopjába, ahonnan akár Magyarországra is rendelhet: www.lisjak.com 

  lisjak_03

  3.: Vinakoper borászat

  A borok szerelmeseinek kötelező program a Vinakoper borászat borkóstolója. A 10, összesen több mint 590 hektáros termőterületet birtokló borászat alig 2 kilométerre fekszik Koper belvárosától. Itt a központi pincészetben kóstolhatjuk meg a borászat által palackozott 21 különböző bort. A kóstoló előtt részt vehetünk egy pincelátogatáson is, ahol a több mint 4 millió (!) liter bor tárolására kialakított borospincében, a kizárólag tölgyfa hordókban érlelődő borok közt hallgathatjuk meg a borkészítés szlovén hagyományát. A kóstoláson ne menjünk el addig míg ki nem próbáltuk a pincészet őshonos isztriai fajtából a Refošk-tól készült borait, valamint külön ajánljuk a Capris Malvazija fehérborukat és talán a legszebb Capo D’Istria Shiraz-t, mely után nem lesz kétségünk, hogy bizony a szlovének is kitűnőek, ha borról van szó. A vinotékában pedig meg is vásárolhatjuk bármelyiket, hiszen hazánkba nagyon keveset exportálnak ezekből a borokból.

  - hirdetés -

  4.: Vipava-völgy

  Alig 60 km-re Koper városától helyezkedik el a Vipava folyóról elnevezett Vipava-völgy, ami egyben fontos folyosóként is szolgál Észak-Olaszország és Közép-Európa között. A Vipava-völgy nagyszerű lehetőséget kínál a túrázás, a kerékpározás és a siklóernyőzés szerelmeseinek. Mindemellett népszerű célpontja a borok kedvelőinek, hiszen tucatnyi bortermelő famíliát találunk a völgyben. Ha erre járunk látogassunk el a völgy egyik nagyobb városába is, Vipavába, ahova nem csak a nyugodt környezet miatt érdemes betérni, hanem a történelmi kalandozás kedvéért is. A főtéren álló, 1659-ben épült és nemrég felújított Lanthieri kastély éppúgy nagyszerű látnivaló mint a közeli dombon álló 12. századi Stari grad romjai, de látogassunk el a közeli temetőbe is, ahol két eredeti egyiptomi szarkofágot is megcsodálhatunk köszönhetően Anton Laurin egyiptológusnak és diplomatának. Aki kíváncsi a környék bortermelőire, de nincs ideje végigjárni a völgyet, az térjen be a Vipava Vinotékába, ahol az összes környező borászat borait meg tudja kóstolni.

  Magyar vonatkozása is van a városnak, ugyanis itt található Rostás Pál sírja és a tiszteletére emelt szobra, aki hősi halált halt a Radetzky huszárezred tagjaként a napóleoni háborúk idején amikor is 1813. októberében itt tartóztatta fel a franciákat, hogy társai az ezred sebesültjeit biztonságosan kimenekíthessék.

  - hirdetés -

  Szállás tipp: Ha a legjobb és legbarátságosabb kempinget keressük a környéken akkor a Vrhpolje Camp-nél meg is állhatunk. Házi boraiktól és sajtjaiktól valamint a házigazda Karolina és családja vendégszeretetétől garantáltan jól fogjuk érezni magunkat.

  5.: Vipava 1894 borászat

  A Vipava-völgy mediterrán éghajlata ideálisnak mondható a borok számára. Itt található az ország egyik legnépszerűbb pincészete a 100 éves hagyományokkal rendelkező Vipava 1894 borászat. Közel 2 ezer hektárnyi termőterületen több mint 5 millió liter bort állítanak elő évente. Az általuk palackozott 16 különböző bort minőség szerint négy márkanévben csoportosítják. Náluk is pincelátogatásra vagy akár borkóstolóra is bejelentkezhetünk, de a Vipavski Hram nevü éttermükben egy degusztációs menüt is elfogyaszthatunk a pincészet legjobb borai kíséretében.

  6.: Cerknica-tó

  Nem csak Szlovénia, de Európa egyik legnagyobb időszakos tava a Cerknica-tó. Általában az őszi időszakban kezd megtelni vízzelm amikor a sok csapadék hatására a víznyelők is megtelnek a többlettel elárasztva a környéket, valamint a közeli források és patakok vízhozama eléri a kritikus szintet és szép lassan kilépnek a medrükből. Tavasszal a folyamat az aszály közeledtével megfordul és szép lassan az egész tó eltűnik, mint ha ott se lett volna. A tó és környéke egyébként közel 100 különféle vízi és mocsári madárfajnak ad otthont, illetve fontos állomása a vándormadaraknak is ezért kiemelt madár megfigyelő központja a régiónak. Gyakorlatilag az év 365 napjában izgalmas és érdekes turisztikai látványosság. Ha a tóról többet is szeretnénk megtudni, akkor látogassunk el a Jezerski Hram múzeumba, ahol egy hatalmas terepasztalon mutatják be, hogyan is kel életre minden ősszel a tó, valamint számos érdekességet is megtudhatunk a tó növény- és állatvilágáról.

  - hirdetés -

  +1: Rajh étterem

  Ha autópályán készülünk a szlovén tengerpartra, Ljubljanába vagy akár csak átutazunk az országon álljunk meg egy pihenőre a határtól nem messze lévő Barkócon. Itt találjuk ugyanis Szlovénia egyik legjobb éttermét a Rajh-t, ami az A5-ös autópálya közelségének köszönhetően népszerű pihenő hely a Velencébe tartó autósok körében is. Az éttermet a Rajh család üzemelteti immár 4 generáció óta szívvel lélekkel és hihetetlenül magas színvonalon. Nem véletlenül szerepel Szlovénia 10 legjobb étterme között.  A szlovén és olasz konyhát ötvöző fogásokat modern köntösbe bújtató étterem kiváló ételeivel remek hangulatot teremt a további szlovén kalandozásokhoz. Mi is egy ilyen remek ebéd után folytattuk az utunkat Szlovénia egyik ismert tengerparti városába, Koperbe.

  A Világutazó a MGM Media Optima meghívására vett részt a szervezett sajtóúton. További köszönet a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal-nak.

  Copyright © 2016 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

  - hirdetés -
  - hirdetés -