More
  - hirdetés -

  Síparadicsomok Szlovéniában – Kranjska Gora és Vogel

  Még indulás előtt egy nappal is azt lehetett olvasni az interneten, hogy Svédországban se híre se hamva a hónak és még Ausztriában – az egyébként minden télen tökéletes körülményeket biztosítani tudó –  Hochfilzen-ben is halasztást kérnek egy héttel a világkupa futam előtt. Így indultunk tehát el a sajtóútra, Szlovéniába, ahol az ország legjobb síparadicsomait jártuk körbe.

  - hirdetés -

  Szlovénia közel van, ha kocsival megyünk (végig autópálya)és nem mi vezetünk, könnyen átbóbiskolhatjuk a 4 – 4 és fél órás utat és hirtelen azon kaphatjuk magunkat, hogy az első pihenőnél a benzinkúton a Jó napot helyett „Dober dan!”-nal üdvözölnek.

  Az első napon az utunk Kranjska Gora-ba vezetett. Az osztrák és olasz határ szomszédságában fekvő bájos kis település egyike a legnépszerűbb üdülőövezeteknek. Tavasztól késő őszig a mountain bike és a túrázás szerelmeseit látják vendégül, télen pedig Kranjska Gora megnyitja kapuit a téli sportok iránt érdeklődők előtt. Aki figyelemmel követi a síugrást annak pláne ismerős lehet a város, hiszen nem messze található a világ legnagyobb (és egyik leghíresebb) síugrósánca a Planica-völgyben.

  Kranjska_gora

  - hirdetés -

  Kranjska Gora központjából indulnak a felvonók végig a hegygerincen. Nagyszerűen megférnek itt a kezdők, a családosok és a profik is, hiszen a 20 kilométernyi pályarendszer között találunk nagyon könnyű kék és izzasztó piros vagy fekete pályákat is. Kranjska Gora minden évben rangos szlalom versenynek ad otthont, így versenyen kívül akár mi is kipróbálhatjuk ezt a pályát. Ott jártunkkor sajnos a pálya még nem kezdte meg az idei szezont; hiába a megszámlálhatatlan nagy teljesítményű hóágyú, ha az idő nem megfelelő, akkor felesleges üzemeltetni a drága berendezéseket. Azonban arról biztosítottak bennünket, hogy amint az időjárás lehetővé teszik – még ha nem is esik hó – a síközpont nagy részét síelhetővé tudják tenni egy-két napon belül.

  Kranjska_gora_sipalya_2

  Mint azt megtudtuk,  Kranjska Gora  a családosok egyik kedvenc helye, hiszen a városban lévő pályák rendkívül könnyűek, akár a teljesen kezdők számára is alkalmas egy részük, hogy elsajátíthassák a síelés alapjait. Ehhez természetesen igénybe vehető csoportos vagy egyéni síoktatás is. Persze a síelés mellett használhatjuk a 40 kilométer hosszú sífutó pályákat, szánkózhatunk és akár jégfalat is mászhatunk ha az extrém hópark nem csillapítaná adrenalin éhségünket. A napi felnőtt jegy 31,5 euró, a gyermek jegy 20 euró.

  Az első éjszakát egy kisvárosban, Bohinjska Bistricaban töltöttük, ami kb. 1 órányi autóútra van Kranjska Gorától. Aki igazán színvonalas, jó hotelt keres a környéken, wellness részleggel (A török gőz kihagyhatatlan!), az a Bohinj Park ECO Hotelnél keresve sem találhat jobbat, ugyanis ez a régió egyetlen 5 csillagos szállodája, ráadásul – ahogy a neve is mutatja – teljesen környezetbarát. A fűtésről és a melegvíz ellátásról hőszivattyús rendszer gondoskodik és a teljes szálloda kialakításánál a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése volt a cél. Bár csak egy éjszakát töltöttünk itt, de úgy tapasztaltuk, hogy ez jól sikerült. Mint azt később megtudtuk, komoly beruházásba kezdett a szálloda tulajdonosa, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor két-három éven belül elkészül a 2864 Bohinj ECO Resort. A projekt nevében szereplő 2864 egyébként Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa előtt tiszteleg, ilyen magas ugyanis a Triglav. A hosszú ideje húzódó projekt különlegessége, hogy az 5 csillagos szállodával együtt a síkomplexum, Szlovéniában máshol nem tapasztalható komfortot és környezettudatosságot kínál az idelátogatóknak a legmodernebb sípályák mellett. Kíváncsian várjuk a 2016/2017-es szezont.

  Bohinj_Park_ECO_hotel_1

  Másnap délelőtt Vogel síparadicsoma volt terítéken, ahonnan kitűnő hírek érkeztek még az este: van hó, nyitva a síközpont. Persze a pályák nagy része itt is hóágyúzható, azonban ehhez megfelelő idő is szükséges és az nem +2, +3 fokot jelent. A Vogel csúcsára egy 80 fős felvonó visz fel. Útközben lélegzetelállító látványt nyújtott a ködbe burkolózott Bohinji-tó és az azt körül ölelő Júliai-Alpok. Sok időnk nem volt ámulni, hiszen az 560 méteren lévő lenti állomásról alig pár perc alatt jutunk fel 1535 méteres magasságba, közvetlenül a síterep bejáratához.

  Vogel_felvono

  bohinj_Panorama1

  - hirdetés -

  A lenti ködnek itt már nyoma sincs, verőfényes napsütés és kellemes idő fogadott minket; na és persze a síoktató. Percek teltek csak el és máris a lábamon volt a sícipő, kezemben a lécek. Az elején leszögeztem, hogy tényleg teljesen kezdő vagyok – az általános iskolai sí tábor 2 órás gyorstalpalóját majd szánkóbalesetét inkább nem említettem. Most annak kéne következnie, hogy „de gyorsan tanultam és jól ment”. Hát nem. 3 óra alatt nem lehet megtanulni síelni, de kedvet csinálni hozzá annál inkább. Élveztem minden egyes percét és azért az alap dolgokat sikerült elsajátítanom. Persze, amíg én próbáltam nem elesni (5 után már nem számoltam), addig a kollégák kipróbálták a nyitva lévő kék pályát, majd a hüttében egy forró tea társaságában osztottuk meg az élményeinket.

  vogel_tanulo_palya

  Vogel_hutte

  A Vogel síparadicsomban egyébként 16 pálya található, összesen 22 km hosszú síelhető szakasszal, közte még érintetlen, szűz hó síelési lehetőséggel. Aki nem vitt magával felszerelést, mindent kölcsönözhet a pálya bejárata mellett található síkölcsönzőből (jó minőségű lécek és cipők közül lehet válogatni) és szervizből. Természetesen itt is lehetőség van hosszú sítúrákat tenni, sífutni de kipróbálható az este kivilágított szánkópálya, valamint a hórafting is. Pihenésképpen pedig térjünk be a már említett hüttébe egy forró italra vagy egy tál ételre, 6-8 euróért már biztosan kapunk egy tradicionális Bohinji fogást.  A jegyárak tekintetében kicsivel olcsóbb mint Kranjska Gora, a felnőtt napijegy 29 euró a gyermek jegy pedig 16 euró.

  - hirdetés -

  Bohinj-Ski-Center-Vogel

  Mivel sötétedésig még volt egy kis időnk, ezért körbe sétáltunk a Bohinj tó partján fekvő két falucskában: Ribčev Laz-ban és Stara Fužina-ban. A Bohinji-tóról és a hangulatos szlovén alpesi falvakról már olvashattatok korábban a Világutazón. Ami viszont ez után következett, arra egyikünk se számított.

  Hogyan értünk át Cerkno-ba és vajon feljutottunk-e a partizánkórházig a Pasica hegytorokban? Cikkünk következő részéből kiderül.

  - hirdetés -