More
  - hirdetés -

  Síparadicsomok Szlovéniában – Cerkno és Krvavec

  A cikkünk előző részében már bemutattuk Kranjska Gorát és Vogel síparadicsomait, a folytatásban pedig Cerknoba és Krvavecbe látogatunk el.

  - hirdetés -

  Az előző cikk végén Stara Fužinanál hagytuk abba. Az esti szálláshelyünk Cerknoban volt, így nem sokkal sötétedés előtt vágtunk neki a másfél órás autóútnak. Sajnos hiába volt a GoOptis kisbuszunk igen kényelmes, arra egyikünk sem számított, hogy kőkemény off-road élményekkel leszünk gazdagabbak. Mint az később kiderült nem csak én éreztem rosszul magam a buszban, de szerencsére „baleset” nélkül megúsztuk a kalandot és sikerült az út végére egy kicsit elbóbiskolni is.

  Az esti szálláshelyünk a Cerkno központjában fekvő Hotel Cerknoban volt. A kalandos utazás után megkönnyebbülten vettük birtokba a szobáinkat, majd a hotel uszodáját és szauna részlegét. Ez az aznapi síelés után különösen jólesett és kár lett volna kihagyni. A szálloda egyébként remek adottságokkal rendelkezik; a sípálya mindössze 10 km-re fekszik a hoteltől és mivel a tulajdonosi szálak oda is elérnek, ezért különösen jó árakat foghatunk ki (pl.: 5 éjszaka, félpanzióval + 4 egész napos síbérlet 230 euróért). A szálloda vezetése egyébként rugalmas; akár egyénre is szabják az árakat amennyiben felkeressük őket.
  Sajnos este kiderült, hogy a másnapi síelés kizárt Cerknoban, mivel az időjárás itt sem volt megfelelő, így síelés helyett majd csak körbejárjuk a létesítményt. (Időközben a Cerknoi síparadicsom megnyitotta kapuit.)

  Hotel Cerkno
  A Hotel Cerkno

  - hirdetés -

  Másnap, a módosított program keretében először a cerknoi múzeumba látogattunk el, ahol megtekintettük a minden év februárjában megrendezésre kerülő farsangi karnevál, a Laufarija jelmezeit. A sok különböző – néhol vicces, néhol ijesztő – és színes jelmez mellett, ott volt a karnevál két fő figurája is az állandóan rohangáló „Laufar”, valamint „Pust” is, akit a közönség minden évben jelképesen megbüntet, és vele együtt a telet is elűzik. A látványos 3 napos mulatság 2015-ben február 15-17 között kerül megrendezésre.

  Laufar - a cerknoi farsangi mulattág egyik központi figurája
  Laufar – a cerknoi farsangi mulattág egyik központi figurája

  Ha Cerknoban járunk nem szabad kihagyni Szlovénia egyik legfontosabb történelmi emlékét, a városkától mindössze 10 percnyi autóútra fekvő Franja Partizánkórházat. Az 1943-tól a II. Világháború végéig működő, és teljes titokban tartott létesítményben 580 súlyosan sérült katonát láttak el. A Pasica hegytorokban fekvő 16 faházból álló kórház csak gyalogosan megközelíthető, és a kiépített út ellenére is oda kell figyelni a sziklákról lefolyó víztől nedves lépcsőkön. Sajnos 2007-ben egy hatalmas vihar és a közben lezúduló nagy mennyiségű víz majdnem teljesen elpusztította a kórházat, csak két épület maradt meg eredeti formájában, a többi házat 2010-ben újraépítették és másolatokkal pótolták a berendezések nagy részét. A kórház áprilistól-október végéig látogatható egyénileg ( felnőtt jegy: 4€ ), a téli időszakban pedig csak csoportok érkezése esetén nyitnak ki, amennyiben az időjárás megfelelő.

  Franja Partizánkórház
  Franja Partizánkórház

  Franja Partizánkórház
  Esős napokon a hegyoldalon lezúduló víztömeg igen csak felduzzasztja a patakot

  A Cerknoi síparadicsom Szlovénia egyik legmodernebb családi síterepe. Itt találhatóak a leggyorsabb és legmodernebb sífelvonók egész Szlovéniában. Sajnos ezt nem volt alkalmunk kipróbálni, de ha valaki mostanában tervezi a síelését (már van hó) akkor bátran ajánljuk. A 70 hektáros területen főleg kék és piros jelzésű pályákat találunk, tehát aki komolyabb kihívásokat keres, az válassza inkább Krvavec-et (lásd lentebb), de a családosok nagyszerűen fogják érezni magukat, és a síelés fáradalmait az igazán hangulatos alpesi stílusú étteremben pihenhetik ki.
  Korábban említettem, hogy a Hotel Cerkno-nak van érdekeltsége a síparadicsomban, ez olyannyira igaz, hogy a síterepen belül nagyon jól felszerelt ski in/ski out apartmanjaik is vannak (plusz szaunázási lehetőség :)), így az igazi sí-fanatikusoknak és baráti társaságoknak  érdemes ezt számításba venniük.

  26_Ski_Resort_Cerkno
  Egy szép napon ilyen kilátás fogad minket a cerknoi lejtőkön

  +5 °C - Ott jártunkkor hiába is hóágyúzták volna a pályát
  +5 °C – Ott jártunkkor hiába is hóágyúzták volna a pályákat

  - hirdetés -

  Az alpesi stílusú étterem és apartmanház a Cerknoi síparadicsomban
  Az alpesi stílusú étterem és apartmanház a Cerknoi síparadicsomban

  Az utolsó éjszakánkat Szlovéniában a Krvavechez közel eső Penzion Vodnik-ban töltöttük. A családi kézben lévő remek három csillagos vendégházban kellemesen telt az este, így a másnapi reggeli után,  frissen és kipihenten indulhattunk el felfedezni az utolsó bemutatásra váró síközpontot.

  Krvavec síparadicsoma a szállásunktól mindössze 4 km-re volt, de ez egyben a Szlovén fővároshoz,  Ljubljanához legközelebb eső síközpont is, így hétvégente sokan megteszik a félórás autóutat ha egy kis síelésre vágynak. A feljutás a hegyre nagy tömegben nem lehet egyszerű, ugyanis négy fő befogadására képes felvonó visz fel majd 10 perc  alatt 1400 méteres magasságba, ahol már felcsatolhatjuk a léceinket, vagy betérhetünk a kölcsönzőbe, ahol nagyon jó minőségű és bőséges választék áll rendelkezésünkre. Több mint 30 km-nyi pálya várja az idelátogatókat, közte 15 km piros és 7 kilométernyi fekete pálya, valamint szűzhó síelési lehetőség. Az évente 100 napon keresztül várják az idelátogatókat, ugyanis ennyi síelésre alkalmas napot garantálnak az üzemeltetők akár napi 15 ezer embernek.

  Mindenki talál magának felszerelést

  - hirdetés -

  Kicsit ködös de már síelhető volt egy-két pálya Krvavecben
  Kicsit ködös de már síelhető volt egy-két pálya Krvavecben

  Krvavec
  Krvavec

  Természetesen Krvavecben is van lehetőség akár a síközponton belül megszállni. A Hotel Krvavec egész évben nagyszerű ajánlatokkal várja az idelátogatókat, ráadásul az idei szezonra elkészült a hotel SPA részlege, amit igazán kár lenne kihagyni.

  Remekül telt ez a 4 nap és bár az időjárás számtalanszor közbeszólt (már az összes említett síparadicsom üzemel)  így is világosan láttuk, hogy bizony Szlovénia már az osztrák síparadicsomokkal verseng a téli sportok szerelmeseinek kegyeiért. Akinek fontos az ár, de nem akar lejjebb adni a minőségben, az a szlovén síterepeken biztosan megtalálja a számítását.

  - hirdetés -
  - hirdetés -