More
  - hirdetés -

  Bled még mindig kihagyhatatlan – Szlovénia

  Bledbe és környékére mindig szívesen utazunk, hiszen egyrészt közel van, másrészt páratlan élmény látni minden évszakban a Bledi tavat. Mielőtt Bledbe érkeztünk volna már jártunk a Szlovén karsztvidéken a Postojna barlangrendszerben és a Szlovén Isztrián is.

  - hirdetés -

  Bled és Bledi-tó vitán felül Szlovénia egyik legismertebb és legkedveltebb gyöngyszeme. A másfél négyzetkilométeren elterülő tó a kis szigetével és rajta a Mária Mennybemenetele templommal, valamint a Bledi várral igazi turistacsalogató látnivaló. A leggyönyörűbb kilátás a tóra és a környékre kétségkívül a Bledi várból nyílik, de a part mellől is csodálatos a látvány a felkelő nap fényében.

  Bled_Celje_Szlovenia_12

  Bled_Celje_Szlovenia_09

  - hirdetés -

  dsc_0036

  1004-ben II. Henrik császár Bledet a Száva folyó két ága közötti területtel, 1011-ben pedig a bledi várat Albuin brixeni püspöknek ajándékozta, de a brixeni püspökök soha nem éltek benne. A tópart 100 m magas meredek sziklaormán épült várat ugyan 1511-ben a földrengés súlyosan megrongálta, ám ezt követően felújították és ekkor kapta meg a mai formáját. A késő középkorban több tornyot és védelmi rendszert építettek ki. A vár legkülönlegesebb része a külső falon keresztül vezető bejárat a gótikus boltívvel és címerrel és egy felvonóhíddal a feltöltött sáncárok felett. A vár sok látnivalót kínál kápolnájával, középkori nyomdájával, borospincéjével és a teraszról nyíló fantasztikus panorámájával.

  Bled_Celje_Szlovenia_06

  Bled_Celje_Szlovenia_07Ha már felsétáltunk a várba és úgy érezzük, hogy ennénk valami igazán finomat, akkor meleg szívvel ajánljuk a várban található Jezeršek panoráma éttermet ahol igazi kulináris élményekben lehet részünk. Az általunk is kipróbált étteremben igazi fine dining menü vár minket a csodálatos panorámáról nem is beszélve. Mindezt a hely különlegességéhez képest korrekt áron. Bővebb információ: www.jezersek.si

  dsc_0067

  A tó környéki luxusszállodák ma is rendkívül népszerűek, királyok, hercegek, elnökök, politikusok, művészek is gyakran látogatják. Az egyik legelőkelőbb és leghíresebb ilyen szálloda a Grand Hotel Toplice. A szálloda ma már csak időszakosan nyit ki ugyan úgy, ahogy Szlovénia egyik legjobbjának tartott étterme is. 1822-ben a mai szálloda mellett nyitott meg az első termálvizes fürdő , amit teljesen felújítottak és ma már a szálloda vendégei használhatják a hotel wellness részlegeként. A szálloda halljának panoráma ablakaiból egyébként mesés kilátás nyílik a tóra amit eddig olyan hírességek élvezhettek, mint Paul McCartney, Cliff Richard vagy Bobby Fischer.

  Bled_Celje_Szlovenia_11

  Bledben azonban nem csak fényűző luxus szállásokat találunk, hanem a környéken szívesen kirándulókat, (pl. a közeli Vintgar-szurdokba látogatókat) kerékpárosokat és a Galmping iránt rajongókat megcélzó Camping Bled, ami a Sava Hotels and Resorts lánchoz tartozik. A 2010-ben nyílt luxuskempingben 24 fakunyhót és hozzájuk tartozó dézsa jacuzzikat, igényesen kialakított tisztasági blokkokat és szaunát találunk, de az idei szezontól már panorámaablakos mobilházak bérlésére is lehetőség van a több tucatnyi sátorhely mellett.

  - hirdetés -

  Gozdne-Vile-Glamping_SHB_01_Foto-Aljosa-Videtic_0411-14

  Utazásunk alatt abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a Bledben és a magyar határhoz közeli Alsómarácon töltött éjszakánkat is Szlovénia egyik legismertebb szállodaláncának a Sava Hotels & Resorts két tagjában tölthettük. Bledben közvetlenül a tóparton fekszik kilátással a Bledi-tóra és a Júliai-Alpokra a 4 csillagos Hotel Park. Ha sikerül tóra néző szobát kérnünk, akkor a szobánk ablakából gyönyörködhetünk a Bledi várban és a tavat körülölelő hegyek fenséges látványában. A szobák szépen berendezettek, hozzák az itthoni 4 csillagosok színvonalát. A reggeli és a vacsora is svédasztalos volt, a kínálatra igazán nem lehetett panasz. A wellness részleget itt már nem, de a főút túloldalán található Hotel Golf-ban (ami szintén a Sava Hotels & Resorts tagja ) volt szerencsénk kipróbálni. A Hotel Golf egyébként 2017-ben teljes felújításon esik át, melynek köszönhetően hamarosan 4* superior minősítéssel nyit majd újra. A felújítástól függetlenül a Ziva fürdőkomplexum zavartalanul üzemel és több különböző hőmérsékletű medencét és pezsgőfürdőt kínál. Ha ez nem volna elég, akkor látogassunk el a szaunarészlegre, ahol tényleg minden igényt kielégítő szolgáltatásokat vehetünk igénybe, aminek a legkülönlegesebb eleme kétségkívül a pazar panorámát kínáló kinti szauna; kilátással a Bledi várra és az egész tóra.

  dsc_0081

  Ha Bled akkor krémes, így ne hagyjuk ki a Park Hotel cukrászatának világhírű krémesét amit a hotellel szembeni kávézóban árusítanak.

  - hirdetés -

  Bled_Celje_Szlovenia_01

  Másnap, már hazafelé vettük az irányt, de útba ejtettük Celje városát, ami Ljubljana és Maribor után Szlovénia harmadik legnagyobb városa és 1341 és 1456 között a Cillei grófok székhelye is volt. A 3 folyó találkozásánál található Celje hajdanán virágzó római kolóniaként működött. Az írásos emlékekből az derül ki, hogy a város gazdag és sűrűn lakott volt, néhol díszes, több emeletes márványpalotákkal, falakkal és tornyokkal. Azonban a városban bizonyos helyeken még egy-egy megmaradt részletében látható, az egykor biztonságot adó néhai városfal már később, az 1400-as években épült. A város egyik múzeumában pedig megtekinthető a várost is érintő egykori Borostyánút maradványa.

  Bled_Celje_Szlovenia_05

  Celje egyik nevezetessége és így kötelező látnivalója, ha erre járunk a Felső Vár, ami 407 méter magasan fekszik. A várból csak a Frigyes torony maradt meg, de a felújítási munkálatok folyamatosan zajlanak és remélhetőleg hamarosan régi pompájában is megcsodálhatjuk a Celje városára egyébként nagyszerű kilátást biztosító várat. A városban sétálgatva érdemes ellátogatni a Délkeleti víztoronyhoz valamint a Cillei-palotához és a piactérre is.

  - hirdetés -

  Alsómarácon a Sava Hotels & Resorts egyik 5 csillagos hotelje áll, két további szálloda szomszédságában, hogy a 3 csillagostól a minden igényt kielégítő 5 csillagos luxushotelig lehessen választani szállást az itt található Terme 3000 fürdőkomplexum szomszédságában. Az 5 csillagos Hotel Livada Prestige 122 tágas és igényesen felszerelt szobával várja az idelátogatókat. A hotel különlegessége, hogy a legtöbb szobában ugyanúgy élvezhetjük a környék híres fekete ásványi termálvizének jótékony hatásait, mint a szálloda óriásai és igen színvonalas wellness részlegében, ahol a feketevizes termál medence mellett 3 szabadtéri és 2 fedett úszó- és élménymedencét találunk. A szaunavilág minden igényt kielégítő, így aki csak egy gőzfürdőt venne vagy a finn szaunából kijövet megmártózna a merülőmedencében, az sem fog csalódni.

  _ZVP6473

  Senior-suite_sleeping-area_Hotel-Livada-Prestige_T3000_Foto-A-Cvetnic_05-11

  _ZVP4125-2

  - hirdetés -

  Alsómarác mára népszerű termál desztinációvá vált hála a környék egyedülálló összetételű gyógyvizének. A környéken még a 60-as években kőolaj után kutattak és bár fekete aranyat nem, de 72 fokos fekete vizet sikerült a felszínre hozni. A kőolaj vadászok csalódottan levonultak, de a furatokat hátrahagyták, így a helyiek hamar felfedezték maguknak a feltörő feketevíz gyógyhatásait. Az első saját készítésű medencékből egyre nagyobbakat kellett építeni, hiszen a környékről özönlöttek a termálvíz áldásos hatásait élvezni vágyó emberek. Az 1417 méter mélyről, több forrásból a felszínre törő gyógyvíz  köré építették a Terme 3000 névre hallgató fürdőkomplexumot, ami egy 4 évszakos, 30 külső és belső medencéből álló, csúszdaparkot és wellness részleget is felvonultató élményfürdő. A gyógyvíz mellett a legnagyobb attrakció kétségkívül a Aqualoop csúszda amin keresztül egy 360 fokos hurkot követően csobbanhatunk a medencében.

  Bled_Celje_Szlovenia_02

  A Világutazó a MGM Media Optima meghívására vett részt a szervezett sajtóúton. További köszönet a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal-nak.

  - hirdetés -