More
  - hirdetés -

  A Bledi vár  Szlovénia alpesi gyöngyszemét, Bledet talán senkinek sem kell bemutatni. A Bledi-tó fölött, a tópart 100 méter magas sziklaormán fekszik Bled vára. Története a XI. század legelejére nyúlik vissza mikor is a Windischgraetz hercegek egy római korból származó őrtorony helyén felépítették. Nem sokkal később II. Henrik német-római császár Albuin brixeni püspöknek adományozta, így nyolc évszázadra az ausztriai püspökség tulajdonába került.

  - hirdetés -

  Bledi vár

  A helynek magyar vonatkozása is van: 1938-ban Bledben kötötték meg az úgynevezett “bledi egyezményt”, amelyben a kisantant elismerte Magyarország fegyverkezési egyenjogúságát, Magyarország pedig lemondott a Trianonban elveszített területek erőszakos visszafoglalásáról.

  Bledi vár (33)

  - hirdetés -

  A várkastély ma kiállításoknak és kulturális rendezvényeknek ad otthont. A vármúzeumban Bled történelmét a kultúra és a lakosság alakulását ismerhetjük meg régészeti leletek,  különböző korabeli bútorokkal berendezett termek és a panoptikum viaszbábuinak segítségével. A múzeum után további időutazáson vehetünk részt bepillantva a várkastély nyomdájába, borospincéjébe, kovácsműhelyébe és gyógynövény galériájába. A Várkápolna későgótikus stílusú, belsejében korabarokk oltárokkal és barokk falképekkel.

  Bledi vár (23)

  Ott jártunkkor épp egy esküvőt tartottak a várkastély udvarának középkori díszletei között, melyen a korhű ruhába öltözött statiszták szórakoztatták a násznépet. Ha másért nem is a panorámáért mindenképp érdemes felmenni a várba legalább egyszer, mert lenyűgöző kilátás nyílik mind a  Bledi-tóra mind pedig a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsaira. Szállást keresel Bledben?

  - hirdetés -
  - hirdetés -