Komodo szigetét egy évre lezárhatják a turisták előtt

A világ legszebb szigetének választott fülöp-szigeteki Boracay és Thaiföld leghíresebb tengerpartja Phi Phi után az indonéziai Komodo szigetét, -mely a lenyűgöző, de rendkívül sebezhető komodói sárkánynak ad otthont – egy teljes évre lezárhatják a turisták elől.

Az indonéziai sziget 2020 januárjától valószínűleg nem fogad látogatókat, a helyi médiumok szerint. Az elmúlt hónapokban egyre többször fogalmazódott meg a gondolat, hogy korlátozzák a látogatók számát, de a Jakarta Post helyi újság forrásai szerint a hatóságok teljesen lezárják a szigetet. A döntést az is indokolja, hogy nemrégiben 40 varánuszt próbáltak meg kicsempészni a törékeny ökoszisztémájú helyről.

A lezárás a hírek szerint csak Komodo szigetét érinti majd, nem pedig az egész Komodói Nemzeti Parkot, melyhez több sziget is tartozik. Indonézia turisztikai minisztere úgy nyilatkozott a Lonely Planetnek, hogy jelenleg a Komodói Nemzeti Park esetleges lezárását sem megerősíteni, sem elvetni nem lehet. A döntés még folyamatban van, hiszen számos intézményt érint.

A World Wildlife Fund arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel a varánuszok csak nagyon elszórtan, néhány helyen élnek, nagyon érzékenyek az emberi behatásra. Míg összesen nagyjából 6000 egyedük maradt fent, ebből mindössze 350 a szaporodóképes nőstény.

Bár az még nem teljesen biztos, hogy a lezárás valóban érvénybe lép-e a szigeten, felhívja a figyelmet arra, hogy a sziget és lakói egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a turisták számának növekedésével. Eddig Komodo szigete a fenntartható turizmus élen járó példája volt, a hatóságoknak azonban egyre több mindent kell figyelembe venniük a látogatószám növekedésével.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás