Főoldal / Hírek / Ideiglenesen lezárják Thaiföld leghíresebb strandját

Ideiglenesen lezárják Thaiföld leghíresebb strandját

A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült “A part” című film helyszínét, Maya bay-t környezetvédelmi okok miatt három hónapra lezárják a látogatók elől.

2000-ben készült el Alex Garland jól ismert regényének filmváltozata The Beach (A Part) című hollywood-i produkció Leonardo DiCaprio főszereplésével. A Danny Boyle jegyezte film története egy fiatal hátizsákos turistáról szól, aki egyik utazása során talál egy térképet. Ez a térkép vezeti el egy olyan rejtett földi paradicsomba, ahol a modern életstílust visszautasító titkos közösség tagjai élnek. A film helyszínéül Thaiföld egyik legcsodálatosabb szigete, Phi Phi Leh szolgált. A szigeten fekvő lélegzetelállítóan gyönyörű öblöt, Maya Bay-t 100 méter magas sziklák veszik körül, az öböl belsejében pedig ott fekszik a Part, az a bizonyos 200 m hosszú selymes, puha fehér homokkal borított partszakasz, mely világhírnévre tett szert.

Az öbölbe csúcsszezonba naponta ötezer látogató érkezik, főként Phuket szigetéről és a közeli Krabiról, melyek maguk is alig bírják már a turistaáradatot. A Thaiföldre érkező turisták száma évről-évre pedig folyamatosan nő,  2017-ben már 35 millió érkeztek. Mivel az elkövetkező években még gyorsabb növekedés várható, egyre sürgetőbb feladattá válik a csodálatos természeti kincsek megőrzése.

Sajnos a nagyszámú látogató egyre nagyobb veszélyt jelent a környezetre, főleg a rendkívül érzékeny korallokra. A korallpusztulásban az fizikai sérüléseken túl, a szennyvíz, a műanyaghulladékok és a különböző kemikáliák (pl. napozószerek) tengerbe kerülése is fontos szerepet játszik. Nem ez az egyetlen hely a világon, ahol ez problémát jelent, Thaiföldön már más helyen is vezettek be hasonló korlátozásokat (Koh Tachai). A most bevezetett korlátozás júniustól szeptemberig lesz érvényben, ez az időszak a főszezonon kívül esik, amikor az esős évszak miatt amúgy is kevesebb a turista.
Az ideiglenes lezárás csak átmeneti javulást hoz, hosszabb távon a végleges lezárás lehetne a megoldás, ami azonban valószínűleg nem fog bekövetkezni tekintettel arra, hogy a turizmus Thaiföld GDP-jének több mint 20 százalékát teszi ki.

Szeptembertől újra vár Maya bay, így novemberre összeállítottunk egy phuketi utazást egy remek tengerre néző medencés villában és nem sokkal drágábban pedig október/novemberre találtunk egy igazi luxusajánlatot 5*-os szállodában. Az ajánlatok szabadon variálhatok, választhattok rövidebb átszállásokat, más szállást és természetesen másik időpontot is.

Forrás Fotó: Kevin Tao