Főoldal / Hírek / Ideiglenesen lezárják Thaiföld leghíresebb strandját (frissítve)

Ideiglenesen lezárják Thaiföld leghíresebb strandját (frissítve)

Frissítés:  Fél éve jelentették be, hogy átmenetileg három hónapra lezárják a világhírű Maya Bay-t. Nemrégiben azonban határozatlan időre (minimum egy évre) meghosszabbították a korábban néhány hónaposra tervezett lezárást, hogy több időt biztosítsanak a természetnek a regenerálódásra, amit az elmúlt években-évtizedben elszenvedett. A rohamosan növekvő turizmus miatt a napi átlagban 5000 turista és 200 hajó által okozott szennyezés (szemét, naptej) és fizikai sérülés következtében az öbölben lévő korallok 80 százaléka megsemmisült. Az elmúlt hónapokban folyamatosan telepítették vissza a korallokat, de a korallzátony teljes regenerációja évekig eltarthat. A tervek szerint az öböl addig marad zárva, míg az ökoszisztéma helyreáll.

 Előzmények

A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült “A part” című film helyszínét, Maya bay-t környezetvédelmi okok miatt három hónapra lezárják a látogatók elől.

2000-ben készült el Alex Garland jól ismert regényének filmváltozata The Beach (A Part) című hollywood-i produkció Leonardo DiCaprio főszereplésével. A Danny Boyle jegyezte film története egy fiatal hátizsákos turistáról szól, aki egyik utazása során talál egy térképet. Ez a térkép vezeti el egy olyan rejtett földi paradicsomba, ahol a modern életstílust visszautasító titkos közösség tagjai élnek. A film helyszínéül Thaiföld egyik legcsodálatosabb szigete, Phi Phi Leh szolgált. A szigeten fekvő lélegzetelállítóan gyönyörű öblöt, Maya Bay-t 100 méter magas sziklák veszik körül, az öböl belsejében pedig ott fekszik a Part, az a bizonyos 200 m hosszú selymes, puha fehér homokkal borított partszakasz, mely világhírnévre tett szert.

Az öbölbe csúcsszezonba naponta ötezer látogató érkezik, főként Phuket szigetéről és a közeli Krabiról, melyek maguk is alig bírják már a turistaáradatot. A Thaiföldre érkező turisták száma évről-évre pedig folyamatosan nő,  2017-ben már 35 millió érkeztek. Mivel az elkövetkező években még gyorsabb növekedés várható, egyre sürgetőbb feladattá válik a csodálatos természeti kincsek megőrzése.

Sajnos a nagyszámú látogató egyre nagyobb veszélyt jelent a környezetre, főleg a rendkívül érzékeny korallokra. A korallpusztulásban az fizikai sérüléseken túl, a szennyvíz, a műanyaghulladékok és a különböző kemikáliák (pl. napozószerek) tengerbe kerülése is fontos szerepet játszik. Nem ez az egyetlen hely a világon, ahol ez problémát jelent, Thaiföldön már más helyen is vezettek be hasonló korlátozásokat (Koh Tachai). A most bevezetett korlátozás júniustól szeptemberig lesz érvényben, ez az időszak a főszezonon kívül esik, amikor az esős évszak miatt amúgy is kevesebb a turista.
Az ideiglenes lezárás csak átmeneti javulást hoz, hosszabb távon a végleges lezárás lehetne a megoldás, ami azonban valószínűleg nem fog bekövetkezni tekintettel arra, hogy a turizmus Thaiföld GDP-jének több mint 20 százalékát teszi ki.

Forrás Fotó: Kevin Tao