Védőfelszereléseket és koronavírus teszteket szállított haza Kínából a Wizz Air

 A Wizz Air szállította haza Sanghajból a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszereléseket és koronavírus teszteket.

- hirdetés -

A Wizz Air legújabb repülőgépével március 20-án szálltak fel azok a tapasztalt pilóták, akik hat országon át összesen 50 óra alatt több, mint kilencezer ezer kilométert megtéve érték el Sanghajt, hogy onnan csaknem 11 tonnányi  egészségügyi segédeszközt repítsenek Budapestre.

 A nem mindennapos út komoly felkészülést igényelt, hiszen a járatnak odafele Kazahsztán fővárosában Nur-Szultanban, visszafelé pedig az oroszországi Irkutszban és Nur-Szultanban kellett megállni tankolni. A hosszú út sikeres és biztonságos teljesítéséhez összesen 4 pilótára volt szükség. Mind a négyen egészen Sanghajig repültek, majd onnan a csaknem 11 tonna (85 m3) szállítmánnyal megrakott repülőgéppel március 23-án reggel sikeresen visszaérkeztek Budapestre. A légitársaság a legújabb és legmodernebb (Airbus A321neo) repülőgépével teljesítette ezt a különleges missziót, mert a repülőgép hatékonyságának köszönhetően 15%-kal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a régebbi típusok, így azonos mennyiségű üzemanyaggal, kisebb károsanyag kibocsátás mellett nagyobb a hatótávolsága.

- hirdetés -

A jelenlegi tervek szerint Magyarország kormánya a Wizz Air közreműködésével a közeljövőben további repülőjáratokkal fog a koronavírus megfékezéséhez, illetve a betegek gyógyításához szükséges orvosi segédeszközöket Magyarországra szállítani.

Váradi József a Wizz Air vezérigazgatója elmonda: „Megtiszteltetés, hogy a magyar állam a Wizz Airt bízta meg, hogy a koronavírus járvány elleni hatékony hazai védekezéshez nélkülözhetetlen védőeszközöket és orvosi teszteket elhozza Kínából. Ilyen nehéz időkben mindent megteszünk, hogy a lehetőségeinkhez mérten hozzájáruljunk a járvány elleni minél hatékonyabb védekezéshez. Ezúton szeretném megköszönni minden kormányzati és államigazgatási munkatársnak, valamint kollégáimnak, akik részt vettek ebben a különleges misszióban, hogy ilyen gyorsan, minden akadályt leküzdve sikerült a szükséges engedélyeket megszerezni és hazahozni a szállítmányt.”