FRISS! Hat hónapra lezárják a világ legszebb szigetének választott Boracay-t

Az elmúlt években többször is szerepelt a Fülöp-szigeteki Boracay a világ legszebb strandjait és szigeteit felvonultató toplisták élén. Sajnos, az apró sziget népszerűségének áldozatává vált. Csak tavaly közel 2,1 millió turista érkezett  (több mint 1 milliárd dollárt költött), elképesztő károkat okozva az ökoszisztémában.

- hirdetés -

A overtourism (túl-turizmus?) egyre súlyosabb gondokat okoz szerte az egész világon. A sziget az elmúlt években tündérmeséből egy valóságos rémálommá vált legalábbis azok számára, akik benéznek a kulisszák mögé is. Boracay-nak a közlekedési gondokkal, a hulladékgazdálkodás alapvető hiányával, az illegális építkezésekkel, halászattal és még számtalan problémával kell megküzdenie. Egyszerűen nem volt felkészülve ilyen emberáradatra.

Egyelőre azt tűnik biztosnak, hogy Boracay-t  a kormány hat hónapra április végétől egészen szeptember végéig lezárja a turizmus elől.
Hogyan lehet “bezárni” egy szigetet? Természeten a helyi lakosok számár nincs korlátozás, de a belföldi  és a külföldi turisták számára a április 26-tól a kompközlekedést blokkolják. Bár a szomszédos Panay-szigeten lévő Caticlan és Kalibo repülőterek továbbműködnek a Philippine Airlines és a Cebu Pacific Air megerősítették, hogy visszatérítik vagy átfoglalják a repülőjegyeket. (A kormány április 5-re tervezett ülésen hoz pontos, végső döntést, csak ezt követően teszik közzé a légitársaságok a pontos részleteket.)

A Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma (DENR), a Belügyminisztérium, a turisztikai szervezetek valamint a helyi önkormányzatok együtt dolgoznak annak eldöntésében, hogy pontosan hogyan valósítják meg a boracay-i turizmus ideiglenes tilalmát. A bezárás  fő célja az ökoszisztéma regenerációja mellett – ezzel szoros összefüggésben, – az alapvető infrastruktúrák, mint a csatornarendszer kiépítése, az illegális létesítmények lebontása valamint az épületek és vállalkozások ellenőrzése az építési és környezetvédelmi szabályokat illetően.

A világban nem ez az első alkalom, hogy egy ország ilyen drasztikus intézkedéseket tegyen egy sziget környezetének megőrzésére. Egyre többen ismerik fel, hogy a fenntartható turizmus egy fontos irányelv kell, hogy legyen, mert nem lehet a végtelenségig kizsákmányolni környezetünket, főleg nem büntetlenül.
2004-ben a malajziai kormány bezárta a világ egyik legjobb búvárparadicsomában Sipadan szigetén az összes szállodát. Az éjszakai búvárkodást teljesen betiltották, és 2013-ra a kormány korlátozta a turizmust, ma már csupán naponta 120  látogatói engedélyt adnak ki. Tavaly óta a mikronéziai Palau-szigetekre érkező turistáknak egy öko-nyilatkozatot kell aláírniuk, amit a vízum részeként az útlevelükbe bélyegeznek. amiben megígérik, hogy felelősségteljesen, óvva a környezetet viselkednek ott tartózkodásuk alatt.
Néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy Thaiföld egyik legnépszerűbb úti célját, a The Beach (A Part) című nyomán világhírűvé vált Maya bay-t júniustól szeptemberig lezárják.

Bár Boracay hat hónapos bezárás sok százezer csalódott turistát, útlemondást, rengeteg elmaradt bevételt jelent és az idegenforgalomból élő helyeiket sújtja elsősorban, remélhetőleg hosszabb távon nézve sokkal több pozitív eredménye lesz: egy tisztább, átgondoltabb, szabályozottabb és fenntarthatóbb turizmus elég nézünk Boracay-on.

Forrás

- hirdetés -
- hirdetés -
- hirdetés -
276,362RajongókTetszik
6,377KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
20FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -