A világ legjobb fenntartható úti céljai 2019-ben

Idén hatodik alkalommal választották meg a világ top 100 fenntartható úti célját a Green Destinations által szervezett és 12 nemzetközi szervezet képviselőiből álló szakmai zsűri közreműködésével. A listára felkerült helyek mindegyike sokat tesz a fenntartható turizmusért.

A fenntarthatóság fogalma 1987-re vezethető vissza, amikor az ENSZ a következőképpen definiálta: fejlődés, amely „anélkül elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére”.

A díj a felelősségteljes és fenntartható turizmust díjazza. A listára bármelyik város/régió/ország jelentkezhetett, de részletes információt kellett adniuk a desztinációjukról és arról, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a fenntarthatóság érdekében a látogatók, a helyi lakosság és a világ szempontjából. A díjak több kategóriában kerültek kiosztásra.

Fotó és címfotó: LuxTonnerre/flickr.com

A fődíjat a csendes-óceáni, egzotikus – 241 sziget alkotta – Palau kapta. Palau az elmúlt években számos erőfeszítést tett a környezet megóvására, így méltán érdemelte ki a világ leginkább fenntartható célpontja címet. Az elmúlt évek során az ország innovatív megoldásai miatt vált ismertté. 2009-ben Palau létrehozta a világ első cápaszentélyét, cápavédelmi területté nyilvánította felségvizeit és 2015-ben a világ hatodik legnagyobb tengeri védett területét hozta létre. 2017-ben Palau volt az első nemzet, amely bevezetett egy határátlépési kötelezvény, az úgynevezett “Palau Pledge” elfogadását az országba való belépéskor. A Palauba belépő látogatónak egy “ökocímkét”, környezetvédelmi nyilatkozatot pecsételnek az útlevelébe, amit aláírva a látogatók elfogadják és betartják a szigetország természetvédelmi törekvéseit. A jogsértőket akár 1 millió dollárra is büntethetik.

A “Palau Pledge” nagy nemzetközi siker lett, 70 nemzetközi díjat nyert az útlevélbe helyezett pecsét, amit csak alá kell írni. A legutóbbi szabályozás a “zátony-mérgező” fényvédő krémekre vonatkozik: 2020-tól kezdődően Palau betiltja a mérgező vegyi anyagokat tartalmazó napvédő szerek értékesítését és használatát, amelyek korallfehérítést eredményezhetnek.

Ez is érdekelhet: 6 dolog, amiért érdemes Palaura utazni

- hirdetés -

Az európai úti célok közül az egyik legzöldebb európai város, Szlovénia fővárosa Ljubljana nyerte el Best of Cities díjat, az eddigi fenntartható környezetvédelmi és idegenforgalmi tevékenységének köszönhetően – mint a számos zöldövezet és autómentes városközpont kialakítása, amely a várost már 2016-ban Európa Zöld Fővárosává tette.

Fotó: Oiva Eskola/flickr.com

A máltai Gozo szigete a Közösségek és Kultúra legjobbja lett- A sziget minisztériuma néhány éve indította el az ecoGozo kezdeményezést azzal a céllal, hogy 2020-ig környezetbaráttá varázsolja a szigetet. A természeti környezet megőrzésére összpontosító számos intézkedés mellett, Gozo erőforrásait, kultúráját és identitását is szeretnék megőrizni.

Ez is érdekelhet: Gozo titkos látnivalói

Az ökoturizmus kategória győztese Guyana, Dél-Amerika egyetlen angol nyelvű országa, a világ négy régiójának egyike, amelyek a Green Shieldet alkotják és az ország, mely a világ trópusi esőerdeinek 18%-át birtokolja. Guyana a kultúra és a természet megőrzésére is törekszik, szorgalmazza a környezet és a ritka állatfajok – jaguárok, óriás hangyászok, az óriás folyami vidrák – védelmét és a fenntartható turizmus révén támogatja a biológiai sokféleség megőrzését.

- hirdetés -

Európa legjobbja Portugália lett, melynek 8 régiója – Águeda, Oeste-Region, Azori-szigetek, Cascais, Lagos, Sintra, Torres Vedras, Alto Minho CIM – is bekerült a fenntartható úti célok közé.

Az Afrika legjobbja díjat a tanzániai Zanzibárhoz tartozó Chumbe-sziget kapta, a Chumbe Island Coral Park (CHICOP) privát természetvédelmi terület, mely védelmet nyújt a szigetet körülölelő korallzátonynak és egy ritka, vadvilágot magában foglaló erdei rezervátumnak.

Az ázsiai-csendes-óceáni díjat az 1988-ban alapított nepáli Bardia Nemzeti Park kapta, mely elkötelezett a vadon élő állatok elefántok, orrszarvúak és élőhelyeik megőrzésében, külön kiemelendő a park bengáli tigris populációja, melynek számát sikerült megduplázni az elmúlt évtizedekben.

- hirdetés -

Amerikában az Ecuadorhoz tartozó Galapagos Nemzeti Park kapta az elismerést, ami nem meglepő, Charles Darwin utazása óta  a természet szerelmeseinek vágyott úti célja, az evolúció és a természet megőrzésének ikonja. A Galapagos-szigetek vezetésének fő célja a természetes ökoszisztéma fenntartása, természeti erőforrások védelme, környezeti oktatás és a fenntartható turizmus programja.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás