More
  - hirdetés -

  Európa legnépszerűbb téli nyaralóhelyei

  Ki ne gondolt volna már arra télen, hogy milyen jó lenne elszökni valahova, ahol ragyogó idő van, nem kell télikabátot és hótaposót húzni, jeget kaparni reggelente a kocsi szélvédőjéről… Ehelyett tavaszi vagy akár nyári ruhában sétálgathatunk, és élvezhetjük a napfényt meg a tenger illatát.

  - hirdetés -

  A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

  Nem kell a tengerentúlra utazni, hogy télen is élvezhessük a napsütést, a kellemes hőmérsékletet és a vibrálóan gazdag színeket, amiket csak a nap sugarai tudnak előhozni. Elegendő, ha szétnézünk Európában, mert az öreg kontinens is számos különleges úti célt tartogat.

  Kanári-szigetek, Spanyolország

  A kontinentális Európát elhagyva egészen délre, Afrika partjaitól mindössze 150-200 kilométerre találjuk a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportot, ahol „mindig nyár van”. Ezt azért csak nagy általánosságban gondolhatják az emberek a Kanári-szigetekről. Ha a januári és februári átlaghőmérsékletet vesszük alapul és azt mondjuk, hogy nappal 20 fok alá, valamint éjjel 15 fok alá ritkán megy a hőmérő higanyszála – pláne a hőérzetünk -, akkor igen, mondhatjuk, hogy télből a nyárba utaztunk.

  - hirdetés -

  A fapadosoknak hála a néhai kizárólag átszállással, vagy charter gépekkel megközelíthető szigetcsoport ma már bárki számára elérhető közelségbe került. Lanzarote, Gran Canaria, Fuerteventura szigete, Tenerife, La Palma, Gomera és El Hierro népszerű úti cél is télen, hiszen kiváló klímájukról mindenki hallott, és a szigetek növényzete és domborzata is nagy változatosságot mutat.

  Mivel a Kanári-szigetek GDP-jének egyre növekvő százalékát (>40%) teszi ki a turizmus, ezért a fejlett infrastruktúrának köszönhetően a szigeteken széles körben elfogadott a bankkártyahasználat. Így az éttermekben és az üzletekben is akár már egy érintéssel is fizethetünk, az apróval meg az átszámolgatással pedig kevesebb a gondunk.

  A Kanári-szigetekről ezen a linken olvashatsz további hasznos leírásokat és praktikus tanácsokat

  Malaga, Costa del Sol, Spanyolország

  Costa del Sol, avagy ahogy a neve is mutatja igazán napos part. És nemcsak nyáron, hanem télen is. Nem véletlenül került fel a listára, ugyanis az évi 3000 órányi napos órák számával a legnapsütötte régió címet biztosan őrzi. Malaga a Costa del Sol központjaként ideális úti cél a tél elől menekülőknek, de ugyanígy írhatnánk Esteponát, Marbellat, Fuengirolát vagy éppen Torremolinost is, ugyanis mindenhol ragyogó 20 fok közeli hőmérséklet várja a télen ide látogatókat. A zavartalan napsütésnek köszönhetően a tengerparti napozás is lehetséges, még ebben az évszakban is. A nap márciusig 8 óra előtt sosem kel fel, és nemigen nyugszik le fél 7 előtt, ami a nálunk megszokottól gyökeresen eltér és remek éjszakai pihenést tesz lehetővé.

  A tengerparti városok télen szinte kihaltnak tűnnek, sok klubot és szórakozóhelyet esetleg zárva is találunk, de így legalább élvezhetjük a nyugodt pihenést és felkereshetünk olyan látványosságokat is, amiket a nyári forróságban és tömegben nem, vagy csak kényelmetlenül tudnánk megtenni. Dél-Andalúziai tengerparti nyaralásról szuper kirándulásokkal itt írtunk!

  - hirdetés -

  Szicília, Olaszország

  Olaszország legnagyobb szigete eléggé délen van ahhoz, hogy ragyogó klímával örvendeztesse meg a látogatókat a téli hónapokban is. A rövid és enyhe télnek köszönhetően a hőmérséklet tavaszias 15-20 fok körül alakul és a napsütéses órák számára sem lehet majd panaszunk.

  Ha csak pár napra érkezünk, akkor érdemes kiválasztani, hogy vagy Palermot és környékét szeretnénk felfedezni, vagy Catania és Siracuza felé vesszük az irányt, mert a szigetet bejárni úgysem fogjuk tudni, hiszen több mint ¼-ed Magyarország méretű telis-tele szebbnél szebb látnivalóval. Ha viszont hosszabb időre érkezünk, akkor mindenképp béreljünk autót. A legjobb, ha már a reptéren felvesszük és ugyanott adjuk is le. Ne felejtsünk el mindenre kiterjedő biztosítást kötni az autóra, mert az olaszok elég rugalmasan kezelik a közlekedési szabályokat. A foglaláshoz legyen nálunk a – lehetőleg dombornyomott – Mastercard bankkártyánk, csak erre lesz szükségünk a jogosítványunk mellett.

  - hirdetés -

  Ha télen mész napsütötte nyaralásra, az még nem jelenti azt, hogy nem szereted a telet, vagy a téli sportokat, igaz? Ha valami különlegesre vágysz, akkor 35 euróért síelhetsz az Etnán. Igen, nem tévedés, hiszen 3 sípályát is találunk a szigeten, ebből pedig kettőt magán az Etna északi és déli oldalán, a harmadikat pedig Palermo környékén. Élménynek nem akármi, szerintünk megér egy próbát! Szicíliába közvetlen járat elérhető Budapestről, ami alig két óra alatt átrepít minket a jó időbe. Ezeket a programokat és látnivalókat ne hagyd ki Szicílián 

  Málta

  Szicíliától délre egy aprócska, alig 316 km²-nyi földdarab emelkedik ki a Földközi-tengerből. Ez Málta, a szigetország, ami tavasszal és ősszel kimondottan népszerű úti cél – a nyárról már ne is beszéljünk -, ám ilyenkor meg is telik turistával a kis sziget. Igen ám, de a téli időszakban remek lehetőség, hogy elmeneküljünk az itthoni hideg elől. A legideálisabb utazási idő lehet télen a december és január, de ha nem ijedünk meg egy kis csapadéktól, akkor februárban is útra kelhetünk, hiszen ekkor is ragyogó napsütés vár majd minket, ugyanis a napsütéses órák száma Vallettában, a fővárosban megközelítőleg 2800.

  Ha felfedeznénk a szigetet, akkor három választásunk is van.

  - hirdetés -
  1. béreljünk autót, de ne feledjük, hogy bal oldali közlekedés van Máltán.
  2. béreljünk robogót. Mivel a sziget nem nagy, ezért viszonylag kényelmesen bejárhatjuk robogóval is az eldugottabb részeket. Itt se feledjük a baloldali közlekedést.
  3. Máltán és Gozon is a legjobb választás szerintünk a busz, ami olcsó és minden fontos turistalátványossághoz elvisz.

  Málta 7000 éves történelme és magával ragadó szépsége a garancia arra, hogy akárhány napra is érkezünk a kis szigetállamba, újra és újra legyen kedvünk visszatérni és felfedezni szépségét, még meg nem ismert történeteit és látnivalóit.

  Madeira, Portugália

  Madeira az örök tavasz szigete” télen is tökéletes napsütéses idővel és 20 fok körüli hőmérséklettel várja az idelátogatókat. Bár igaz, hogy a novembertől márciusig tartó időszak esősebb, mint a nyár, de a hőmérséklet, a napsütés és Madeira páratlan természeti szépsége kárpótol majd minket mindenért. A mindig zsúfolt „sláger-sziget” ilyenkor télen ideális úti cél, hiszen nagyságrendekkel kevesebb turistával és mérsékeltebb árakkal találkozhatunk.

  fotó©: Murger Tamás

  - hirdetés -

  Amit semmiképp ne hagyjatok ki Madeirán azok a botanikus kertek! A Monte Palace Tropical Garden botanikus kert, Madeira Botanikus kert, továbbá Santanaba-t a képeslapra illő kisvárost. Persze a híres madeirai tobogánozás is felejthetetlen élmény lesz, akárcsak a túrázás a hegyekben a felhők felett.

  Sajnos Madeirára nincs közvetlen járat Budapestről, de egy átszállással Lisszabonból vagy Portóból könnyedén elérhető és így akár egy-egy napot el is tölthetünk városnézéssel az ugyancsak mérsékelt téli klímával rendelkező, kontinentális Portugáliában.

  A cikk megjelenését a MasterCard támogatta.

  Copyright © 2018 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -
  - hirdetés -