7 kihagyhatatlan látnivaló és program Szicílián

A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.
Szicília, Olaszország legnagyobb szigete telis-tele van egyedülálló látnivalókkal és élményekkel, amit csak itt tapasztalhatsz meg. A kulturális látnivalók mellett a természeti csodáknak is kiemelt helye van, az Etna ugyanis a kontinentális Európa legmagasabb aktív vulkánja. A turista látványosságain túl az életteli helyi kultúrája, egyedülálló konyhája és temperamentumos lakosai miatt is élvezni fogod Szicíliát.

Szicíliára mindkét nagy fapadossal eljuthatunk közvetlen járattal. Míg a WizzAir a sziget keleti felére, Cataniába repül, a Ryanair Szicília fővárosába, az északi részen fekvő Palermoba. Mindkét helyszín jó kiindulás a sziget felfedezéséhez. Többféle variációt is választhatunk, érkezhetünk/indulhatunk ugyanarról a reptérről, de akár kombinálhatjuk is a két járatot.
Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, s bár tömegközlekedéssel is sok helyre el lehet jutni, a legjobb mégis, ha autót bérelünk és akár egy road trip keretében fedezzük fel a sziget mesés tájait. Legegyszerűbb, ha már a repülőtéren felvesszük az autót, amit előzetesen online lefoglaltunk. Elég egy kompakt vagy gazdaságos kategóriájú autót bérelni, ha nincs túl sok csomagunk. A nagy autóbérlő cégeknél hitelkártyával vagy dombornyomott betéti kártyával tudjuk rendezni a bérleti díjat és a letétet, ha megvan a megfelelő fedezet vagy hitelkeret (de ezt érdeklődjétek meg az adott cégnél). Az autó átvételekor a vezető nevére kiállított kártyával kell fizetni (ettől néhány helyen eltérhetnek), de a kártyabirtokosnak mindenképpen jelen kell lennie az átvételkor.

Szicília autópályái kettő kivételével ingyenesek: a két fizetős útszakasz, az A18 autópálya Messina és Catania közötti 76, 8 km-es, és az A20 autópálya Messina – Palermo közötti 182 km-es szakasza. Olaszország többi részéhez hasonlóan fizetős kapuk vannak, ahol készpénzzel és bankkártyával is fizethetünk.

A szokásos szálláshelyek mellett Szicílián, ahogy Olaszország más régióiban is rendkívül népszerűek az agriturismok, avagy tanyasi szálláshelyek. Szicília délkeleti hegyes-völgyes vidékén számtalan ilyen szálláshely található, amik az agroturizmus jegyében működnek. Ha szeretnél bepillantást nyerni az igazi autentikus szicíliai életformába, akkor érdemes kipróbálnod legalább néhány napra, garantáltan emlékezetes élmény egy olajfa-liget mellett ébredni reggelente. A szállásfoglalásakor kérdezd meg, hogy tudsz-e bankkártyával fizetni – a nagyobb szálláshelyek esetében erre számos helyen lehetőség van.

Most pedig lássuk, hogy miért is érdemes elutazni a Földközi-tenger legnagyobb szigetére.

- hirdetés -

Templomok Völgye

Fotó: Anna & Michal

Szicília szigetén jó néhány antik görög építészeti emléket találunk. Mind közül a legkiemelkedőbb az Agrigento faluja mellett fekvő archeológiai örökség, a Templomok Völgye, ami a tíz ókori görög templomot megőrző területről kapta a nevét. Ezek a mai Görögország területén kívül eső legnagyobb és legjobban megőrzött ókori görög emlékek közé tartoznak. A hatalmas templom és sírhely komplexum Kr.e. egészen 500-ig nyúlik vissza, és magában foglalja Szicília legjobban megőrzött dór templomát – Tempio di Concordia – mely a kor egyik legtökéletesebb mementója a világon. A gyönyörű arányokkal rendelkező épület nem csak Agrigento, hanem az UNESCO Világörökség jelképe is – ez látható a szervezet logójában. Időzítsd a látogatásod naplemente környékére, ilyenkor feledhetetlen látványt nyújt a nap utolsó sugarainak megcsillanása a sárgás homoktufa köveken, késő télen és kora tavasszal pedig a mandulafák hófehér virágai díszítik a tájat.

Val di Noto – földrengés után UNESCO Világörökség

Szicília egy geológiailag instabil és aktív területen fekszik, amire a ma is gyakran látványos vulkáni tevékenység és táj is emlékeztet. Az 1600-as évek végén Szicília délkeleti sarkát egy katasztrofális földrengés szinte porig rombolta, nagyon kevés épületet hagyott épségben hátra. Szicília történelmének egyik legpusztítóbb földmozgása volt ez. A földrengés után a Val di Noto vidék lerombolt és megrongálódott településeit, házait a környéken található fehér mésztufából építették újjá szicíliai barokk stílusban. Ennek a tragédiának köszönhetően Val di Noto nyolc városának óvárosi részeit 2002 júniusában az UNESCO világörökség részének nyilvánította, mint a “barokk művészet európai virágzásának emlékeit”. A nyolc város: Caltagirone, Militello in Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa és Sciclia. Sétálj végig Ragus vagy Noto kicsiny utcácskáin a barokk épületek között, garantáltan felér egy időutazással!

Szicíliai édességek

- hirdetés -

Ha imádod a finom desszerteket, Szicílián a helyed. Az arab és a spanyol hagyományok, valamint a szigeten található rengeteg friss gyümölcs és csonthéjas miatt Szicília messze földön híres finom édességeiről, amik teljesen különböznek az Olaszország többi részén ismerttől. Ezért egy szicíliai utazás nem lehet teljes anélkül, hogy kipróbálnád az olasz konyha legjobb desszertjeit. Közülük is kiemelhető a cassata siciliana (rummal meglocsolt édes piskóta, krémes-édes ricottakrémmel és kandírozott gyümölcsökkel), a cannoli (ropogós cső alakú édesség, ugyanazzal a krémes-édes túrótöltelékkel, mint a cassata), a frutta di martorana (mandulás marcipánsütemény, különféle gyümölcsnek álcázva), a granita (ízesített jégkása), melyet nyáron fogyasztanak előszeretettel – és persze ott az igazi szicíliai gelato (fagylalt). Kering egy történet arról, hogy a fagylaltot Szicílián találták fel még a római időkben, amikor is egymást váltó futárok hordtak jeget az Etna csúcsáról a patríciusoknak. Ez utóbbi állítás valószínűleg így igaz, csak a kínaiak már jóval korábban ették a fagyit. Mindenesetre ha elég időt töltesz a szigeten, talán lesz időd végigkóstolni ezt a sok finomságot Szicília hangulatos cukrászdáiban.

Vulkántúra az Etnán

Fotó: kuhnmi

A Szicília keleti partja fölé magasodó Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, 2013-ban az UNESCO világörökségi helyszíne lett. Igazi rejtély; még a magassága sem állandó, mivel minden új kitöréssel változik, több, mint 3300 méteren uralja az égboltot gyakran füstölgő tölcsérével. Szeretnéd megmászni a legnagyobb aktív vulkánt Európában? Vulkanikus rések, fumarolák, meleg vizű források és lávafolyamok járulnak hozzá a folyton változó tájképéhez. Bár a központi kráterhez túl közel azért nem mehetsz, az Etnát felfedezheted gyalogosan vagy terepjárókkal, amiket a vulkanikus felületen való közlekedésre fejlesztettek ki.
A Funivia dell’Etna az egyetlen olyan társaság, amely az Etna déli oldalán lehetővé teszi, hogy felvonó és speciális off-road buszok segítségével elérd a vulkánt. A kirándulás 1900 méteren kezdődik, a Rifugio Sapienza pihenőhelytől indulnak a felvonók – vagy egy 2 órás séta vár rád felfelé -, amik néhány perc alatt 2500 méteres magasságba repítenek. Innen vagy gyalog vagy off-road buszokkal folytathatod az utat 2900 méterig. A tengerre néző páratlan panoráma mellett testközelből érezheted és láthatod a vulkáni aktivitást és a korábbi kitörések nyomait. A felvonó és off-road buszjegyet megvásárolhatod a jegypénztárban a felvonónál, ahol fizethetsz készpénzzel és bankkártyával is.

Féléves strandolás

- hirdetés -

Szicílián földrajzi fekvéséből adódóan és remek időjárásának köszönhetően akár hat hónapon át, májustól októberig élvezhetjük a Földközi-tenger strandjait. A finomhomokostól a kavicsosig, a hófehértől a lávafekete strandokig itt minden megtalálható.
A San Vito Lo Capo-hegyfoknál fekvő partszakasz a Földközi-tenger térségének egyik legszebbje, fehér homokos partja kb. 1 km hosszan nyújtózik a türkizék tenger mellett. Mondello Olaszország egyik legjobb strandja, az elit pihenőhelyek közé tartozik, ahol a strand színes öltözőkabinjai az északi-tengerpartok hangulatát idézik.
Nototól 10 km-re fekszik a lenyűgöző szépségű Reserva Naturale di Vendicari természetvédelmi terület, ahol csodaszépm, érintetlen finom homokos strandokkal találkozhatunk. Az itt fekvő Calamosche Olaszország legszebb strandja címet is elnyerte. Októbertől márciusig a közelben fekvő sós tavaknál flamingókkal, gémekkel, gólyákkal és pelikánokkal találkozhatunk. Ereszkedj le Taorminából libegőn a Mazzaro-öbölbe, ami egy valóságos Riviéra meseszép partokkal, és apály idején sétálj be a kicsiny Isola Bella szigetére!

Szigetkörüli szigettúrák

Szicília az a sziget, ahonnan rengeteg szigettúrát tehetünk, nem is akármilyeneket. Szicíliához tartoznak a következő szigetek: az északra fekvő Lipari-szigetek (Éoli-szigetek), Ustica szigete. A nyugati partokhoz közeli Egadi-szigetcsoport és Pantelleria szigete. Valamint a délnyugati irányban húzódó Pelagie-szigetek. A legnépszerűbbek a Lipari-szigetek, a hozzá tartozó hét sziget mindegyike vulkanikus eredetű, és némelyik még mindig aktív. Szicília északi partjai mentén fekszenek, és hajóval könnyen elérhetők Messinából vagy Milazzóból ezek az apró kis ékkövek, melyek az UNESCO Világörökségeinek sorába tartoznak és vulkánokkal, várakkal, ókori látnivalókkal, termálfürdőkkel, és persze szebbnél szebb strandokkal várják az ide érkezőket. A szigetek mérettől, távolságtól függően megközelíthetők szárnyashajóval és autókat is szállító komphajókkal több kikötőből, ahol a jegyeket is megvásárolhatod.

A Keresztapa nyomában

Fotó: Ramón Cutanda López

A Keresztapa igazi filmklasszikus, meghatározó szerepet játszik a filmtörténetben. Az amerikai Mario Puzo író regénye alapján készült filmet 1972-ben Francis Ford Coppola rendezte. A Keresztapa számos jelenetét Szicíliában forgatták, de nem Corleonéban, mivel Corleone a film forgatásának idején, a 70-es évek elején már túlságosan fejlett volt, hogy a filmbeli 1940-50-es éveket megelevenítse. Így helyette, a Taormina közelében lévő Savoca és Forza d’Agro szicíliai városok elevenítették meg a helyszíneket. Az egyik ikonikus helyszín a Forza d’Agro-ban található templom, ahová a faluba látogatva Michael (Al Pacino) először sétál be. A másik kultikus helyszín Savoca és a Bar Vitelli, itt iszogatott Al Pacinoa, amikor először megpillantotta fogadós lányát, Apollóniát. A Bar Vitelli még ma is működik, nem lehet eltéveszteni, szemben a templommal a főtéren áll, ahova rengeteg turista zarándokol el és talán nem meglepő, hogy ma már itt is fizethetünk bankkártyával. De itt találod a Chiesa di Santa Lucia nevű templomot is, ahol később Michael és Apollónia összeházasodnak.

- hirdetés -

A cikk megjelenését a MasterCard támogatta.

Copyright © 2018 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás