10 kihagyhatatlan látnivaló Madeirán

Madeira az örök tavasz szigete. A Portugáliához tartozó szigetcsoporton egész évben kellemes a hőmérséklet a szubtrópusi éghajlatának köszönhetően. A szigetet gyakran európai Hawaiiként emlegetik, hisz egzotikus növényei, gyümölcsei, meredek sziklafalai, gyönyörű partvidéke és számtalan vízesése jogosan emlékezteti az ideérkezőket a Hawaii tájra. Madeirát legcélszerűbb kocsival felfedezni, mert a tömegközlekedés nem a legjobb a szigeten. Azonban előre figyelmeztetek mindenkit: csupán magabiztos vezetők próbálkozzanak meg itt a kocsibérléssel, ugyanis a táj igen dimbes-dombos. Tehát rengeteg a keskeny, meredek út, az alagutak és hidak. Madeira igazi paradicsom a túrázás szerelmeseinek. A levada séták kiválóak felfedezni a sziget rejtett kincseit. Ezek a sziget öntözőcsatornái, melyeket azért hoztak létre, hogy elvezessék a vizet a csapadékos északi területről a szárazabb déli területre. Manapság igen népszerű a kikapcsolódásra vágyó turisták és helyiek körében is.

25 fontes

Az egyik legszebb levada túra a 25 fontes, mely 25 forrást jelent. Rabacal városa mellett tudunk parkolni. Innen egy kisbusszal vagy egy 20 perces gyalogúttal tudunk eljutni a séta kezdőpontjához. Az út a vízeséshez végig egyértelmű és ki van táblázva. Bár maga az úti cél, a vízesés is gyönyörű, nekem az oda vezető út is nagyon tetszett. A csatorna mellett haladni igen romantikus volt kora reggel, amikor még a legtöbb turista ágyban volt. A túra 9 km oda-vissza, ha nem számoljuk bele a parkolótól a kezdőpontig vezető utat, melyet busszal is meg lehet tenni. Ennek ára 3 Euro egy útra, vagy 5 Euro oda-vissza. Javaslom, hogy visszafelé mindenképp vegyük ezt igénybe, mert a lejtőn felgyalogolni igen fárasztó, és ez a része az útnak nem túl különleges.

Pico do Arieiro – Pico Ruivo túra

- hirdetés -

Madeira talán egyik legizgalmasabb túrája a sziget legmagasabb csúcsait összekötő szakasz. Az oda-vissza út 14 km és 6-8 órát vesz igénybe. Fantasztikus élmény a felhők felett sétálni! Utunk során csodás tájban volt részünk. Tériszonyosoknak nem javaslom ezt a túrát, hisz a keskeny út igen gyakran közvetlen a szakadék mellett halad el. Túracipő, túrabot és zseblámpa is ajánlott, hisz az ösvény több kivilágítatlan alagúton is áthalad. A terep igen fárasztó és csak gyakorlott túrázóknak ajánlom. Azonban bárki megtapasztalhatja a kilátást a két csúcsról, hisz a parkolótól egy könnyebb sétával mindkettő elérhető.

Szent Lőrinc-félsziget (Ponta de São Lourenço)

A sziget keleti oldalán fekvő félsziget 8 km hosszan nyúlik az óceánba. Gyakran lehet tapasztalni, hogy míg a sziget többi felén esik az eső, addig itt gyönyörű napsütés van. Egy hatalmas parkoló várja az ideérkezőket, ahonnan egy 7 km-es túra veszi kezdetét. A terep viszonylag könnyű, és gyerekek számára is teljesíthető. Készülj fel azonban, hogy erős széllel kell majd megküzdeni! A túra folyamán végig nagyszerű kilátásban lesz részünk. Meredek sziklafalak, kopár szirtek, kis szigetek és különféle színben pompázó sziklák vesznek körül.

- hirdetés -

Garganta Funda

Ez a vízesés nem túl ismert a turisták körében és erre talán az ide vezető keskeny, kanyargós út az ok. Azonban a hely mindenképp megér egy látogatást. A kacskaringós út végén van pár hely megállni az autóval, de nincs kialakított parkoló. Innen a kilátó 600 m-re található. A túra út könnyen járható, nem szükséges túra bakancs. A kilátóból nagyszerű kilátás nyílik a vízesésre, Atlanti Óceánra és a Ponta do Pargo világítótoronyra is.  A melegebb nyári hónapokban a vízesés szinte teljesen kiszárad, ekkor nem érdemes ide látogatni.

Calheta strand

Madeira elsősorban nem a strandjairól híres, de aki szeret fürdeni és napozni, az ne hagyja ki Calheta-t. Ez a homokos tengerpart a helyiek kedvence. Még márciusi utunkon is sokan belemerészkedtek a vízbe. A parton sok étterem is található. A helyi kikötőből bálna- és delfin-néző hajóutak is indulnak.

- hirdetés -

Porto Moniz

A sziget északi területén található Porto Moniz a lávamedencéiről híres. Az egyik része parkolóval, mosdóval, öltözőkkel, zuhanyzóval és lépcsőkkel a medencébe van kiépítve. Ezért fizetni kell. A lávamedencét csak jó időben lehet használni, ugyanis viharos napokon túl veszélyes. A vulkanikus sziklákon szeles időben hatalmas hullámok csapódnak a medencébe, mely eszméletlen látvány. Az óceán melletti medencének nagyon különleges a hangulata, és bár hideg a víz, szuper kaland itt csobbanni egyet. A városban vannak vadabb, természetes lávamedencék is, melyek szabad strandként üzemelnek és ingyen látogathatóak.

Seixal rock pool

- hirdetés -

Porto Moniztól 8 km-re található Seixal városa, ahol szintén találunk lávamedencéket. Ezek kevésbé ismertek, így magunkénak tudhatjuk az egész helyet. A parkolótól 300 m-t kell lesétálni egy meredek úton, majd szemünk elé tárul az eldugott medence. Gyakran erős hullámverés van itt, ekkor életveszélyes is lehet a fürdőzés. Jó időben azonban egy kellemes időtöltés a természetes medencében úszni egyet, melyhez gyönyörű kilátás is párosul.

Menyasszonyi fátyol vízesés (Véu da Noiva)

Ha a sziget északi felén járunk, a Miradouro do veu da noiva kilátópont mindenképp megér egy megállót. Innen remek kilátás nyílik az Atlanti-óceánra és Madeira északi partjának lejtőire. A Menyasszonyi fátyol vízesés egyenesen az óceánba zuhan, ami ritka jelenség.

Cabo Girao

Funchal városától nem messze található ez az ingyenesen látogatható kilátópont, mely remek lehetőség megtekinteni és lefényképezni a sziget meredek partszakaszát. Szépen kiépített óriási parkoló, kávézó, szuvenír bolt, mosdó és étterem várja a látogatókat. A kilátópont különlegessége, hogy az alja üvegből van, így félelmetes érzést nyújt, ahogy lefelé bámulunk az 580 méteres szakadékba.

- hirdetés -

Santana

Santana aranyos kunyhói igazi tündérmesébe illenek. Ezekből a zsúptetős, egyenlő szárú háromszög alakú házakból kialakítottak egy skanzent, mely ingyen látogatható. Itt betekintést tehetünk a múltba, hogy milyen körülmények között éltek a helyiek. Körülbelül 100 ilyen ház maradt fent, legtöbbjükben ma már nem lakik senki. A skanzenben csupán 5 újjáépített kunyhó látható, melyekben helyi termékeket lehet vásárolni. Aki még többet szeretne megtudni Madeira múltjáról és hagyományairól, annak ajánlom a tematikus parkot, melybe egy kisebb belépőt kell fizetni. Itt több kiállítás is van és különösen érdekes lehet a gyerekek számára.

Copyright © 2019 Krix Enikő. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,840RajongókTetszik
6,831KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás