Kanári-szigeteki körkép avagy hogyan utazz a szigetek között

A Spanyolországhoz tartozó hét fő szigetből álló Kanári-szigetek nagyjából 100 kilométerre fekszenek Marokkó déli partjától az Atlanti-óceánban. A szigetcsoport, időjárásának és lenyűgöző strandjainak köszönhetően szinte egész évben remek célpont a nyaralásra vágyóknak. Azonban a Kanári-szigetek a strandokon és a kellemes klímán túl rendkívül változatos természeti szépségeikkel várnak. Vulkanikus tájképük és nemzeti parkjaik miatt az UNESCO több szigetet is Bioszféra Rezervátummá nyilvánította.

Ha Kanári-szigeteki utazásról van szó az emberek többsége kiválaszt egy szigetet, ahol a tengerparton heverészve eltölt 1-2 hetet. Aki azonban szeretne szétnézni több szigeten is annak összefoglaltuk, hogy hogyan utazhat a szigetek között.

Tengeren

- hirdetés -

A legegyszerűbb és legkellemesebb módja a Kanári-szigetek közötti utazásnak, ha a szigetek között működő kompokat használjuk. Mind a hét fő szigetre eljuthatunk komppal, Tenerife és Gran Canaria pedig csomópontokként működnek. Három kompvállalat üzemeltet kompjáratokat a szigetek között, a Fred Olsen, a Naviera Armas és a Transmediterranea. A színvonal és az árak is hasonlóak, alapvetően menetrend és útvonalak alapján tudsz választani. A Fred Olsen és a Naviera Armas inkább a szigetek közötti utakra, a Transmediterranea, pedig a szárazföldi járatokra fókuszál. Hacsak nem áll rendelkezésedre rengeteg idő, két vagy három szigetre kell majd szorítkoznod.

Fotó: John6536

TIPP

  • Egy egyhetes, tíznapos nyaralás alatt például remekül tudod kombinálni Lanzarotét és Fuerteventurát, a dél-lanzarotei Playa Blanca és az észak-fuerteventurai Corralejo közötti járattal, ami mindössze 25-30 perc. Ezen az útvonalon a Fred Olsen és a Naviera Armas is üzemeltet kompjáratot és akár autóval is kompolhatsz.
  • Egy másik, kicsit hosszabb nyaralás keretében kombinálhatod Tenerifét kisebb szomszédjaival, La Gomeraval és La Palmaval. A Tenerife déli partján lévő Los Cristianosból kihajózva La Gomera fővárosába, San Sebastianba (50 perc) érkezhetsz, majd néhány nap után tovább Santa Cruz de la Palma felé (2 óra). La Palmaból közvetlenül Los Cristianosra is visszatérhetsz csupán három óra alatt. 
  • A szigetcsoport két legnépszerűbb üdülőhelyét Gran Canariat és Tenerifet is könnyen összekötheted egy 80 perces kompúttal.

Fotó

- hirdetés -

Levegőben

Bár a vízi út sokkal szebb, a repülés néha gyorsabb a Kanári-szigetek között, különösen, ha egymással távolabbi szigeteket szeretnél kombinálni. Az összes szigetnek van saját repülőtere, összesen 8 repülőtér, mert Tenerifen kettő is található. Általában naponta több járat is működik és a repülési idő minden esetben kevesebb, mint egy óra. Két légitársaság üzemeltet szigetközi járatokat a Kanári-szigeteken, mindkettő központja Gran Canaria repülőtere. A Binter Canarias mind a hét fő szigetre repül, de a fiatalabb CanaryFly is számos járatot teljesít az ATR72 turbólégcsavaros repülőgépekkel.

TIPP

  • Ha a Kanári szigetek legkisebb és legnyugatibb tagját El Hierrot szeretnéd meglátogatni, a repülés mindenképpen jó opció. Sokkal gyorsabban odaérhetsz repülővel, Tenerife Norte repülőteréről csak 40 perc a menetidő, szemben a 2 óra 45 perces kompúttal. Ne feledd azonban, hogy ez az északi repülőteret jelenti, ami nagyjából egy órányi autóútra van a déli üdülőhelyektől, így azok számára praktikus, akik a sziget északi részét választották.
  • Tenerife felfedezését a déli részén kezdeni, majd Tenerife Norte repülőteréről a Binter Canariassal átrepülni a lanzarotei Arrecifebe (repülővel 50 perc, közvetlen kompjárat nincsen) is remek ötlet. A lanzarotei ismerkedés után irány Gran Canariara (45 perc repülővel, az 5 és fél órás kompúttal szemben), hogy felfedezd ezt a „miniatűr kontinenst”, mielőtt felszállnál a nemzetközi járatodra.

Lanzarote

Fotó: Zöldhegyi Ákos

- hirdetés -

Bár Lazarote híres nyaraló és bulizó hely, érdemes behatóbban megismerkedned vele. Egy földöntúli táj vörös és fekete vulkanikus kövekből; látogasd meg az egyik leghíresebb borászatot, a La Geria-t egy vulkanikus hamu borította lejtőn, ahol Lanzarote kiváló borai készülnek, a malvázia szőlőből. Ne távozz anélkül, hogy megnézted volna valamelyik földöntúli lávakráterét, amelyek közül némelyikbe még bele is mehetsz. Lanzarote szigetéről bővebben itt és itt olvashatsz.

Fotó: Zöldhegyi Ákos

Hogyan juthatsz el Lanzarote szigetére?

Lanzarote a Kanári-szigetek legészakibb szigete, az itt található Arrecife repülőtér, a spanyol belföldi járatokon túl számos európai várossal is közvetlen összeköttetésben van. Lanzeroteból Fuerteventuraba mindössze 25 perc alatt eljuthatsz a három komptársaság valamelyikével.

- hirdetés -

Szállást keresel Lanzarote szigetén?

Fuerteventura

Fotó: Kéri Krisztina 

Fuerteventura több, mint 150 kilométernyi fehér homokos partvonalával 300 napsütéses napjával, a Kanári-szigetek strandja. Fürdőhelyei és drámai vulkanikus tájképe alapján ideális nyaralási célpont. A strandoláson túl is számos szórakozási lehetőséget találsz, a vízi sportok, különösen a szörf és a kiteszörf szerelmeseinek paradicsoma ez a hely. És ha a strandok nem győztek meg, Fuerteventura híres sajtjai biztosan meg fognak. Fuerteventura szigetéről bővebben itt olvashatsz.

Hogyan juthatsz el Fuerteventura szigetére?

Lanzarotetól délre fekvő Fuerteventura fő reptere, El Matorral számos európai célállomást szolgál ki köztük Budapestet (Wizzair). Lanzarote mellett pedig közvetlen kompjárat van Gran Canariara is.

- hirdetés -

Szállást keresel Fuerteventura szigetén?

Gran Canaria

Fotó: Tobias Scheck

A Kanári-szigetek fővárosának,  Las Palmasnak otthont adó Gran Canaria úgy ismert, mint egy kicsiny kontinens. Itt egy nap alatt láthatsz buja vulkanikus krátereket, sivatagszerű homokdűnéket a Maspalomasnál, gyönyörű strandokat és sziklás, kopár dombokat. Továbbá top wellness célállomás is, számos SPA hotelt kínál, csakúgy, mint Európa legnagyobb tengervíz-terápiás központjait. Gran Canaria leginkább déli parti zsúfolt üdülőhelyeiről ismert, de arról kevesen tudnak, hogy a sziget közepén fekvő varázslatos hegyvidék több tucat remek túraútvonalat rejt.

Hogyan juthatsz el Gran Canaria szigetére?

- hirdetés -

A Las Palmas de Gran Canaria nemzetközi repülőtér a legforgalmasabb a Kanári-szigeteken,  mind a teher-, és személyszállításban egyaránt. Számos légitársaság megtalálható itt egész Európából (Budapestről a Ryanair), és Nyugat-Afrikával is több összeköttetése is van. Két kompútvonal fut Gran Canaria és Tenerife között, főként Las Palmas és Santa Cruz de Tenerife között, összesen 64 járattal hetente.

Szállást keresel Gran Canaria szigetén?

Tenerife

Fotó: Lukács Betti

A Kanári-szigetek legnagyobbika, Tenerife ismert a partihangulatról és vad klubjairól, de ennél jóval többet kínál, akár a természet, sport, vagy strandolás érdekel. Tenerife összesen nyolc modern felszerelésű golfpályának ad otthont, amiket egész évben élvezhetsz, illetve ez a Kanári-szigetek fő bálnaleső helyszíne – 26 különböző fajt figyeltek meg itt, beleértve a sziláscetet és még a tekintélyes kék bálnát is. Tenerifén található Spanyolország legmagasabb hegye, a harmadik legmagasabb szigeti vulkán a világon a Teide, az UNESCO Világörökség részét képező Teide Nemzeti Parkban, ahol egy napfelkelte életreszóló élményt ad. Tenerife szigetéről bővebben itt és itt olvashatsz.

Fotó: Lukács Betti

- hirdetés -

Hogyan juthatsz el Tenerife szigetére?

Tenerifén két nemzetközi repülőtér van, a nagyobb a Tenerife Sur, a Kanári-szigetek második legnagyobbika, és számos nemzetközi és fapados légitársaság használja, változatos európai célállomásokhoz (Budapestről a Wizzair). Tenerife komppal könnyen elérhető távolságra fekszik Gran Canariatól és La Gomeratól. A kompok Los Cristianos de Tenerifetől közlekednek San Sebastián de La Gomeraig, és az út nagyjából 40 perces.

Szállást keresel Tenerife szigetén?

La Gomera

Fotó: Bengt Nyman

La Gomera az egyik legelbűvölőbb, és legmágikusabb a Kanári-szigetek közül. A sziget tulajdonképpen egyetlenegy vulkán romjaiból épül fel, északi része buja, erdős, a déli része száraz, sivatagos. Bár kiterjedése nem túl nagy, a változatos klímának köszönhetően rengeteg látnivalókat tartogat, amit 650 kilométernyi túraösvényen keresztül fedezhetsz fel. La Gomera szigetén máig fennmaradt a Kanári-szigetek őslakóinak fütty-nyelve az El silbo.

- hirdetés -

Hogyan juthatsz el La Gomera szigetére?

La Gomeranak egy belföldi repülőtere van, ami csak Tenerife Norte-t szolgálja ki, és naponta két retúr utat kínál. Csak egy kompjárat van La Gomera és La Palma között, amit két kompvállalat is üzemeltet, és nagyjából 1 óra 50 perces úttal kell számolni.

Szállást keresel La Gomera szigetén?

La Palma

Fotó: Jose Maria Cuellar

A „Szép Szigetnek” becézett La Palma a Kanári-szigetek legvadregényesebb szigete, melyet még elkerült a tömegturizmus. Lenyűgöző tájain, zöldellő erdők és banán, ananász, cukornád, avocado, narancs és mandulafák váltakoznak. Tiszta égboltja miatt La Palma a világ egyik legjobb helye a csillagleshez.

Hogyan juthatsz el La Palma szigetére?

- hirdetés -

La Palmanak egy reptere van, melyet főleg a Binter Canarias és a CanaryFly légitársaságok használnak, szigetközi járatok vannak Teneriferől és Gran Canariaról, de közvetlen kapcsolat van több európai nagyvárossal is. Két kompút van Tenerife és La Palma között, összesen heti 28 utat kínálva.

Szállást keresel La Palma szigetén?

El Hierro

El Hierro  a legkisebb sziget és a legkevésbé kiépített, itt még igazán érezhető az igazi Kanári-szigeteki hangulat. Az egyik legjobb sziget ha búvárkodásról van szó. A 2011-es víz alatti vulkánkitörés következtében létrejött, egyedülálló  La Restinga tengeri rezervátum 46 elképesztő merülőhellyel vár. El Hierro a világ első szigete, amely 100%-ban megújuló energiaforrások (szél és víz) felhasználásával vált teljesen önellátóvá.

Fotó

Hogyan juthatsz el El Hierro szigetére?

El Hierron egy belföldi reptér van, ami Tenerife Norte és Gran Canaria reptereivel van közvetlen összeköttetésben. El Hierro és Tenerife között pedig heti szinten üzemel egy kompjárat, amellyel kb. 2 óra 15 perc alatt érhető el a sziget.

Szállást keresel El Hierro szigetén?

- hirdetés -
276,840RajongókTetszik
6,831KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás