Kőtengernyi természeti kincs a Balaton-felvidéken – Szentbékkállai kőtenger

A magyar tengertől nem messze, a Káli-medence peremén húzódik egy vonulat, ahol egyedülálló természeti jelenséget, kőtengereket láthatunk. Salföldtől Kővágóörsön át egészen a Hegyestűig találkozhatunk a hajdani Pannon-tenger üledékének, kavics- és homokpadjainak megkövesedett maradványaival.

- hirdetés -

Szállásajánló!

Szentbékkálla egy kicsiny falu, de itt is találunk remek szállásokat, mint a Villa Kála Szentbékkállát, de a néhány kilométerre fekvő Köveskálon található Káli Art Inn is kitűnő választás. Ha pedig egy kicsit közelebb szeretnél lenni a Balatonhoz a zánkai Zen Garden Resortra szavazunk. További szállások a környéken!

- hirdetés -

A vulkanikus utóműködés hatására feltörő kovasavas hévíz-források cementálták a Pannon-tenger lerakódott homokját, így jöttek létre a nagyon kemény, szilícium-dioxid tartalmú kőzetdarabok, amelyek a földtörténet évmilliói alatt, a folyamatos erózió során nyerték el jelenlegi formájukat. Igazi geológiai kuriózumok ezek a jókora sziklatömbökből álló kőhátak.

A legszebb és legnagyobb kőtenger Szentbékkálla község határában terül el. Megközelíthető a Mindszentkállára vezető műútról észak felé kanyarodó Országos Kéktúra vonalán, vagy Szentbékkálla településről nyugat felé szintén ezt a jelzést követve.

A szentbékkállai kőtengerben található a Kelemen-kőnek nevezett gigantikus kőtömb is, egy úgynevezett ingókő. Ez egy csupán három ponton nyugvó tíz tonnás kőpad, amelyet a szélére állva billegtethet a felmászni nem rest látogató, miközben a lélegzetelállító panorámában gyönyörködik.

A Kőtenger könnyen megközelíthető, a parkolótól nem kell sokat gyalogolni, azt is könnyű terepen, úgyhogy a felkeresése kitűnő családi program lehet. Felmászhatunk a kisebb-nagyobb sziklákra, gyönyörködhetünk a környező rétek színpompás vadvirágaiban, vagy akár egy jóízűt piknikezhetünk is. És bizony a természet erői által látványosan kifaragott, festői kőtömbök fotótémának sem utolsók!

- hirdetés -

Írta és fotózta: Léhner Zsuzsa – TÜRKIZ Fotó –www.turkizfoto.hu Instagram: TÜRKIZ Fotó

Copyright © 2019 Léhner Zsuzsa – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.