A legkedveltebb kirándulóhelyek a Pilisben és környékén

Bár elég sokáig kitartott idén a nyár, lassan végérvényesen beköszönt az ősz és ezzel együtt a kirándulások és túrázások időszaka. Sokan kelnek ilyenkor útra hétvégéken, hiszen indul a teljesítménytúra szezon és kellemesebb időben lehet folytatni például a tavasszal félbehagyott Országos Kéktúrát. Persze nem muszáj 10-20 kilométereket túrázni, hiszen Budapesttől nem messze a Pilisben és környékén számos kiváló kirándulási- és programlehetőséget találunk, amit kár volna kihagyni.

- hirdetés -

Következzenek a legkedveltebbek, amiket nem lehet elégszer ajánlani, hiszen minden alkalommal tartogatnak számunkra új és izgalmas élményeket.

Kőhegy

Pomázhoz a legközelebbi kirándulóhely a Kő-hegy a Visegrádi hegység legdélibb hegye, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén helyezkedik el, amit Pomázról a zöld jelzésű turista útvonalat követve érhetünk el. Felérve a hegycsúcsra a déli oldalon egy több mint 100 méteres szikla tetejéről csodálhatjuk az alattunk nyíló mesés panorámát. Útközben pedig megpihenhetünk a Kő-hegyi menedékházban, ahol akár meg is ebédelhetünk. A kőhegyi túra könnyű, akár családosok is bátran nekivághatnak a gyerekekkel.

fotó: Zimay Viki

- hirdetés -

Rám-szakadék

A Rám-szakadék ország kétség kívül legnépszerűbb túracélpontja és Magyarország leghíresebb és legtöbbet látogatott szurdokvölgye, ami Dobogókő és Dömös között található. Pomázról a leggyorsabban busszal közelíthető meg a dömösi kiindulópont. A vadregényes túra sziklák és vízesések között vezet létrákkal, korlátokkal biztosított útvonalon. Ha jó kondícióban vagyunk és túrázáshoz öltöztünk, akkor nem jelent majd problémát a Rám-szakadéki túrázás, azonban mindig legyünk óvatosak.

Szállásajánló

Legyen szó egy hosszú hétvégi pihenésről, vagy túrázásról, a legjobb döntés szerintünk, hogy ha ott keresünk szállást a környéken. Van is egy tippünk: mégpedig a CASO vintage house Pomázon, a pilis kapujában. A saját tervek alapján készült különleges faház olyan, mintha egy meséből lépett volna elő. Miután gyermekeik felnőttek, a tulajdonos házaspár úgy döntött, hogy nem eladják a nagy házat, hanem megosztják mással is csodás otthonukat, ezért 2 hangulatos szobát alakítottak ki az emeleten a leendő vendégek részére. Ide kaptunk mi is meghívást és már a megérkezésünk pillanatában egyértelmű volt, hogy nem ez lesz az első és egyben utolsó alkalom, hogy itt megszálltunk.

A házigazdák kedvessége, az egész ház belső kialakítása és hangulata magával ragadó. Ez az a hely ahova tényleg elmenekülhetünk a világ zajától úgy, hogy nem kell több száz vagy ezer mérföldre utaznunk. Ha pedig reggelit is kérünk a másnapi kirándulásunk előtt, akkor újabb meglepetésben lesz részünk, hiszen ilyen terülj-terülj asztalka a népmesékben szokott előjönni. Akik csak a városi nyüzsgést pihenik itt ki azoknak tökéletes, akik viszont túrázni indulnak, azoknak lehet, hogy sok is lesz.

A CASO vintage house rendkívül népszerű, van, hogy hetekre előre foglalt mind a két vendégszoba, de az őszi és téli szezonban is sokan érkeznek, köszönhetően a már említett Kéktúra pilisi szakaszainak. Ideális elhelyezkedése és egyedi hangulata miatt keresve sem találhatnánk jobb szállást, ezért bátran ajánljuk mindenkinek!

Dobogókő

Akár a Rám-szakadékon keresztül is fel túrázhatunk a Visegrádi-hegység egyik legmagasabban fekvő pontjára. Dobogókő az Országos Kéktúra útvonal fontos állomása és az egyik legkedveltebb kirándulóhely a természet kedvelői számára, mert akár autóval is könnyen megközelíthető és, aki nem csak a kilátóig jön fel – hogy elfogyassza valamelyik büfében vagy vendéglőben az ebédjét – azoknak számos túraútvonalat is tartogat. Az egyik legnépszerűbb a Prédikálószékre vezet, ahonnan, bátran állíthatjuk, hogy hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal.

- hirdetés -

Szentendre – skanzen

A festők városa, Szentendre Pomázzal szomszédos, így akár a HÉV-vel, akár kerékpárral könnyen és gyorsan megközelíthető Pomázról. Akár több napos programot is lehet szervezni a városban, hiszen annyi látnivalót kínál a Szamos marcipánkiállítástól elkezdve a Mikroart Múzeumon át a Retro Design Centerig. Emellett persze Számos kulturális program és rendezvény várja az idelátogatókat, gyakorlatilag az év 365 napjára lehet találni valami izgalmas zenei, irodalmi, vagy képzőművészeti eseményt, ami önmagában megér egy utat Szentendrére. Akik a kulináris élvezeteket részesítik előnyben, azok pedig rengeteg kiváló és hangulatos étterem, kávézó és pub közül válogathatnak kedvükre.

Egy külön egész napos program lehet a skanzen, vagyis a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ami Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a Kárpát-medence tradicionális építészetével éppúgy, mint az egykoron itt lakók életmódjával és hétköznapjaival.

- hirdetés -

Visegrád

Pomáztól bő félórányira fekszik a Dunakanyar egyik gyöngyszeme Visegrád. A város meghatározó látképe a fölé magasodó fellegvár, ami még a XIII. században épült. Önmagában az innen elénk táruló panorámáért is érdemes ellátogatni Visegrádra, de a Visegrádi Pisztrángos Tavak és a Dunapart is kellemes helyeket kínál. Az év egyik legkülönlegesebb programja a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, melyet az 1335-ös visegrádi királytalálkozóra emlékezve tartanak meg. Három napig igazi középkori hangulattal vár Visegrád, lovagi tornák, pompás királyi menet, vásárok, koncertek, esti fáklyás felvonulás.

Lupa-tó

A kakukktojás, hiszen igazából csak nyáron látogatható, akkor viszont elképesztően népszerű. Ahogy a szlogen is mondja ez Budapest tengerpartja. A közel 3 milliárd forintból kialakított majd tovább bővített strand 2017-ben nyílt meg. A kapacitása közel 10.000 fő, és a strandolás mellett találunk itt többek között kalandparkot, wakeboardcentrumot, sportpályákat és számos kiváló éttermet és kávézót. A jegyárak 1000 és 3000 forint között mozognak, így ha valaki kedvet kapna, akkor 2019-ben is újra nyit május végén a Lupa-tavi szuperstrand.

(Budapest nem a világ közepe; tudjuk. Hamarosan minden régió sorra kerül 🙂 )

Van kedvenc túraútvonalad vagy kirándulóhelyed a Pilisben és környékén? Írd meg nekünk az info@vilagutazo.net e-mail címre.

- hirdetés -