5 kihagyhatatlan kirándulóhely Budapest környékén

A húsvéti időszakra napsütéses, hamisítatlan kirándulóidő ígérkezik, érdemes túrabakancsot ragadni és megmerítkezni a zöldülő természet szépségében. A főváros környékén rengeteg izgalmas túraútvonal közül csemegézhetünk, nem kell messzire zarándokolnunk és órákat vezetnünk azért, hogy kiszakadjunk a nagyváros zajából.

- hirdetés -

Ördögorom

Budapest szívében, a 12. kerület eldugott részében található a közel 10 hektáros védett terület, ahol 44 ritka, védett, hazai növényünk és számos különleges állatfaj lel menedékre. Az Ördög–orom legmagasabb pontja 317 méter magas, jó időben beláthatjuk innen a Gellért-hegyet, a Széchenyi-hegyet és a Tétényi-fennsíkot. A kirándulók kikapcsolódását kiépített pihenőhelyek biztosítják, ahol élvezhetjük a tavaszi madárkoncert hangjait.

Budaörsi Kopárok

- hirdetés -

A Kopárok területe Budaörs felett emelkedik, ide tartozik a 235 méter magas Kő-hegy közkedvelt zarándokhelye, valamint a mellette elhelyezkedő Kálvária-dombon épült stációk. Mindezt azonban messzebbről, madártávlatból csodálhatjuk meg, ha felbaktatunk a mögöttük magasodó Odvas-hegyre, ahonnan páratlan panoráma terül elénk nem csak Budaörsre, hanem Budapest nagy részére is. A kellemes tavaszi napsütésben akár össze is köthetjük egymással a látnivalókat és egy kellemes sétával mindegyiket meghódíthatjuk, hogy aztán mi magunk zsűrizzük, melyik dombtetőről legszebb a kilátás.

Dömörkapu

Szentendrétől mindössze pár perces kitérő a Dömörkapu, ahonnan számtalan hosszabb-rövidebb túraútvonal indul.  Azoknak, akik egy hosszabb gyalogtúrára indulnának remek célpont lehet a Lajos-forrás, de a kisgyermekkel (babakocsival) érkezők is kellemes délutánt tölthetnek el, hiszen a dömörkapui vízesést könnyű gyalogszerrel megközelíteni a parkolóból. A Bükkös-patak lépcsőzetesen zúdul alá, mely a tavaszi időszakban, nagy vízhozam esetén különlegesen szép látványt nyújt.

Selyemréti-tanösvény

Mesebeli lápvidéken kalandozhatunk az Ócsai Tájvédelmi Körzethez tartozó Selyemréti-tanösvényen, mely a láperdők jellegzetes élővilága mentén vezet végig a túraútvonal végéhez, a Selyem-réthez. Itt a kisgyermekkel érkezők igazi paradicsomra lelnek: erdei játszótér és pihenőhelyek várják az ide érkezőket.

Dera-szurdok

A romantikus fahidakkal tűzdelt szurdokösvény a Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgye, melyet a tavaszi időszakban különösen érdemes meglátogatni. A pilisszentlélek mellett megbúvó, vadregényes hangulatú szurdokot kényelmes tempóban egy óra alatt végigjárhatjuk, így ha csak egy kis délutáni kikapcsolódásra vágyunk, akkor is ideális választás lehet. Érdemes terepbiztos túracipőben érkezni, hiszen a sziklák és utak sok helyen síkossá válhatnak a völgyben zubogó Dera-pataktól.

Copyright © 2019 Ilycsin Zsuzsi. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -