Megnyílt a Gerecse kapuja – látogatóközpont a Turul-emlékmű mellett

Tatabánya környéke és a Gerecse talán nem ismeretlen a természetkedvelők körében. A Gerecse50 gyalogos teljesítménytúra, vagy a néhány éve nyílt via ferrata útvonalak sok turistát vonzanak a környékre. Van valami, amit viszont biztosan mindenki ismer: Tatabánya környékén járva az M1-es autópályáról is jól látható, a Gerecse meredek hófehér sziklafalán épp felszállni készülő óriás bronzmadár, a Turul-madár. Az augusztusban megnyílt Gerecse Kapuja látogatóközpont igazi turisztikai központtá varázsolta a környéket.

- hirdetés -

borítófotó:  korom

A Turul-emlékmű felállítását az 1896-os milleniumi ünnepségsorozat alkalmából tervezték, ám financiális okok miatt, az eredeti tervtől eltérően, a honfoglalás egy másik nevezetes dátumára, a bánhidai csata (907. július 6-án) ezredik évfordulójára időzítették a honfoglalási emlékmű felavatását. A jelenleg is Európa legnagyobb madárszobrának számító bronz Turul-madár Donáth Gyula szobrászművész alkotása. A turulszobor szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, a madár fejét a szentkorona aranyozott mása díszíti, a karmai között pedig Árpád fejedelem jelképes, 14 méter hosszú kardját tartja

- hirdetés -

A Turul madár és a mellőle a városra nyíló pazar panoráma egyre több turistát vonzott a Kő-hegyre az elmúlt több mint 110 év során. Tatabánya önkormányzata úgy döntött nemrégiben, hogy turisztikai attrakcióvá fejleszti a szobor környezetét, hogy az ide érkezők felejthetetlen és sokszínű élményekkel gazdagodhassanak. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Dévényi Sándor által megálmodott Gerecse Kapuja, egy év alatt készült el. A madár szimbolikáját is megjelenítő épület organikus formájával jól illeszkedik a tájba, díszítésére a Gerecse kőbányáiban fejtett anyagot használtak fel. A látogatóközpont jelképesen és a valóságban is átjárót biztosít a nyüzsgő város, és az azt körülölelő gyönyörű természet között, ahová pihenni, kikapcsolódni, kirándulni várják a turistákat

Az 500 m2–en elterülő turisztikai látogatóközpontban helyett kapott egy látványkonyhás étterem, konferenciaterem, ajándékbolt és egy interaktív kiállítás is – mely a Turul madár szimbolikáját dolgozza fel. A kiállításra a felnőtt belépő 500 Ft, míg a diák- és a nyugdíjas jegy 250 Ft lesz. A látogatóközpont mellett a gyerekeket játszótér várja.

Néhány éve a tatabányai turulszobor alatt kialakítottak több hegymászó utat is, most ezek bővítésére is sor került, további két útvonallal, melyek a nagyobb gyermekkel érkezőknek és a teljesen kezdők számára is teljesíthetőek. A látogatóközpontban pedig könnyedén bérelhetünk felszerelést és kipróbálhatjuk a via ferratat, vagyis olyan hegyi utakat, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást.

 

A látogatóközpont már elkészült és várja látogatóit, a tereprendezés kész van. A milleniumi emlékmű környékének felújítása is része a projektnek, illetve 3 új tanösvény és több egységes, modern tűzrakó, piknikező hely kialakítása is.
Ha tehát legközelebb az M1-es autópályán meglátjátok a turulszobrot, ne felejtsetek el letérni és körbenézni a környékén, de érdemes akár egy célzott kirándulás keretében is felkeresi a Gerecse kapuját, mely remek programokat tartogat a kicsiknek és a nagyoknak.

- hirdetés -

A cikkben szereplő fejlesztés az Európai Unió 514 millió forintos támogatásából és az önkormányzat által biztosított önrészből valósul meg.“

 

 

- hirdetés -

 

 

 

 

 

- hirdetés -

 

 

 

A cikk a Gerecse Kapuja projekt támogatásával jött létre.

- hirdetés -