Szarvas, Békés megye ékszerdoboza

A Hármas-Körös holtágánál fekvő Szarvas egy igazi, nyári programokkal teli kincseskamra, melyre az idelátogatónak nem elég csak egy napot szánni. A Holt-Köröst kenukkal, kajakokkal bejárhatjuk, és evezés közben többek között olyan nevezetességeket látunk, mint gróf Bolza József klasszicista kastélya, az általa alapított Arborétum, valamint a történelmi Magyarország mértani közepét jelző szélmalom emlékmű.

- hirdetés -

A vízitúra során óriási mocsár ciprusok között szlalomozhatunk, több madárfajjal, teknőssel, vidrával sőt, ha szerencsénk van a gyönyörű jégmadárral is találkozhatunk. A holtág és élővilága hamisítatlan vadregényes környezetet tár elénk.

Szállásajánló!
Az igazi idilli környezetben két remek 4*-os szálloda is található, Szarvason a Liget Wellness és Konferencia Hotelt, a közeli Mezőtúron pedig a Hercegasszony Hotelt, mindkettő remek választás. Az apartmanszállásokat kedvelőknek ajánljuk a szarvasi Aranyszarvas Panziót, mely szintén medencével, saját partszakasszal és játszótérrel is felszerelt. További szállások Szarvason és környékén!

- hirdetés -

Ha éppen nincs kedvünk a víziprogramhoz, akkor hazánk legnagyobb arborétuma vár bennünket több, mint 1600 fa- és cserjefajjal. Az Szarvasi Arborétum programkínálata között számos gyűjtemény is szerepel.  Pepi gróf (Bolza József) Varázstanyája a kert történetét mutatja be, valamint egy interaktív botanikai kiállítást is megtekinthetünk. Különféle ásványok, érdekes alakú kaktuszok és teknősterrárium várja az Üvegház látogatóit. Az Arborétum területén lengőteke, sakk- és malompálya, valamint fejtörő játékok kötik le a gyerekek figyelmét, amíg a felnőttek pihenhetnek a büfénél. A mamutfenyők, juharok, kőrisek és tölgyek között sétálva találkozhatunk az Arborétum páváival, ha szerencsénk van, akár az albínó példánnyal is.

Az Arborétum mellett hozták létre a Mini-Magyarország makettparkot, ahol egy igazi „országjáró túrát” tehetünk. Nemcsak hazai, hanem erdélyi, vajdasági és felvidéki híres építészeti különlegességek kicsinyített mását láthatjuk egészen apró részletekig kidolgozva. Ez az ország egyetlen interaktív makettparkja, ahol még masiniszta is válhat belőlünk a leghosszabb szabadtéri vasútmakett pályán. Ám a parkban gombnyomással nemcsak a vonatok irányíthatók. A makettek melletti gombok megnyomásakor például az Operaház zenével, a Szegedi Dóm harangjátékkal válaszol, míg az Egri várnál megindul a törökök támadása Dobóék ellen.

Ha már megvolt a botanika, dendrológia és a történelem, az állatvilág se maradjon ki a listáról. A város ad helyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának. Az Anna-ligetben található Vadaspark lehetőséget kínál a helyi állatvilág részletes megismerésére. A tanösvények mentén madár volierek, ragadózóházak, kifutók és vizes élőhelyek bepillantást engednek a nyusztok, borzok, rókák, nyestkutyák, gím- és dámszarvasok és vaddisznók életébe. A Vadaspark legnagyobb attrakciója és persze emlőse is az európai bölény, melyek karnyújtásnyira legelésznek tőlünk.

A város esti programokban is bővelkedik. Meglátogathatjuk a helyi mozit vagy éppen a Vízi Színpad aktuális színházi előadásai, koncertjei között válogathatunk. Persze mindezek előtt elfogyaszthatunk egy kiadós vacsorát a holtág melletti Halászcsárdában.

- hirdetés -

Aki egyszer nyaralni jön Szarvasra, biztosan beleszeret az alföldi település hangulatba, és a város által nyújtott kikapcsolódási lehetőségek újra visszahívják az idelátogatót.

Copyright © 2018 Lovas Viktória. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásik, publikálásuk tilos.

- hirdetés -