Két keréken a Tisza-tó körül

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, mely az utóbbi időben nem csak a strandolni vágyók, a horgászok és a vízi sportok szerelmeseinek egyre vonzóbb, hanem a kerékpárosok számára is.

- hirdetés -

tisza_to_biciklivel_01

A tavat kisebb és nagyobb körben is meg lehet kerülni, mi a rövidebb távot választottuk, mely sok fórum szerint a kevésbé edzettek számára is kényelmesen teljesíthető. Bár voltak félelmeim a közel 70 km hosszú távot illetően, de végül sikerült leküzdeni, és azóta is büszkeséggel tölt el, hogy megcsináltam.

tisza_to_biciklivel_02

- hirdetés -

A 127 km2 –en elterülő tó mentén számtalan sziget, holtág, és sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel, jellegzetes, úgynevezett mozaikos tájat formálva. A tó körül kanyargó gát remek rálátást kínál a vízfelületre, így igazán vadregényes tájakon kerekezhetünk át.

tisza_to_biciklivel_03

A kerékpáros útvonal végig a gát koronáján halad, jó minőségű aszfaltozott úton, melyről sehol sem kell letérni, a fizetős strandokon is zavartalanul át lehet haladni. A gépjárműforgalom engedélyhez kötött, így mi is csak néhány autóval találkoztunk. Egyetlen kritikus pontja az útnak a Poroszló és Tiszafüred közötti 33-as főúton haladó szakasz, de ez senkinek ne szegje kedvét, tartsuk be a szabályokat és figyeljünk egymásra!

tisza_to_biciklivel_22

Szálláshelyünk Abádszalókon volt a Fortuna Vendégházban, így az Abádszalók – Kisköre – Poroszló – Tiszafüred – Abádszalók útirányba haladtunk, összesen 68 km-t tekertünk; pihenőkkel, ebéddel és fotószünetekkel együtt 5 óra alatt tettük meg a távot.

Kiskörénél érdemes megtekinteni a hallépcsőt, mely a folyamatos ökológiai kapcsolatot biztosítja a Tisza és a Tisza-tó között. Reggelinket az Abádszalóki-öblöt elhagyva a tiszanánai kikötőben, az ébredező Tisza partján fogyasztottuk el, majd folytattuk utunkat a kanyargós gátkoronán a Sarudi-medence partján, ahol sok horgász köszöntötte velünk együtt a reggelt.

tisza_to_biciklivel_04

tisza_to_biciklivel_05

- hirdetés -

Poroszlóra érve, ha valaki később érkezik a településre, lehetőség van megmártózni a szabadstrandon, vagy betérni a 2012-ben megnyílt Tisza-tavi Ökocentrumba, mely interaktív módon mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit és élővilágát. A 735 000 liter össztérfogatú akváriumrendszer a legnagyobb édesvizű akvárium Európában. A főépületet 7 hektáros szabadidőpark veszi körül állatbemutatókkal és játszóterekkel, skanzenje a 19. századi életbe enged bepillantást, az épület tetején található kilátóból pedig remek panoráma nyílik a Poroszlói-medencére.

tisza_to_biciklivel_12

tisza_to_biciklivel_15

tisza_to_biciklivel_16

- hirdetés -

Az ökocentrum kikötőjéből vízitúrák és kishajós kirándulások indulnak.

tisza_to_biciklivel_13

tisza_to_biciklivel_14

Erre a látogatásra azonban érdemes rászánni egy délelőttöt vagy délutánt, hogy mindenre jusson idő. Továbbá Poroszlón található még a Tisza-tavi Vízi Sétány a parttól 500 m-re, mely hajójárattal közelíthető meg. Itt a víz fölött cölöpökre épített 1500 m hosszú pallóúton kényelmes sétával fedezhetők fel a tó természeti kincsei. Tiszafüredre érve elfogyaszthatjuk ebédünket, megállhatunk valamelyik boltban, vagy megpihenhetünk a kerékpáros pihenőparkban.

tisza_to_biciklivel_06

- hirdetés -

tisza_to_biciklivel_07

Utunkat folytatva a gát mentén több hangulatos kikötőt láthatunk, majd Tiszafüredet elhagyva nagyjából eseménytelenül folytathatjuk a túrát Abádszalókra, először a Tisza mentén, majd elérve újra az Abádszalóki-öblöt.

tisza_to_biciklivel_08

tisza_to_biciklivel_09

- hirdetés -

Abádszalókon az Abádi Kikötő számos lehetőséget kínál, itt is megpihenhetünk egy italra a bárban, illetve lehetőség van részt venni hajótúrán is, mely főleg a naplementekor nyújt gyönyörű látványt.

tisza_to_biciklivel_10

tisza_to_biciklivel_11

Szeretek kirándulni, szeretem a természetet, szeretem megismerni hazánk tájait, a részese lenni és ezt fotókon keresztül megosztani másokkal. Örülök, hogy az idei nyár alkalmával a Tisza-tavat választottuk, hiszen gazdag élővilága sok érdekességet kínál az ideérkezőknek, mindemellett kikapcsolódás és feltöltődés is egyben. Kellemes a vízében megmártózni, a partján ülve csodálni a lemenő nap fényeit és játékát a vízen.

tisza_to_biciklivel_17

- hirdetés -

tisza_to_biciklivel_18

tisza_to_biciklivel_19

tisza_to_biciklivel_20

tisza_to_biciklivel_21

Copyright © 2017 Bozó Tünde. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -