Barangolás a Balaton Északi partján

Gyermekkorom óta járunk a Balatonhoz, amióta az eszemet tudom, szerelmese vagyok ennek a térségnek. A türkizkék magyar tenger opálosan hívogató víztükre, a semmihez sem hasonlítható illatok, a hullámzó smaragdzöld szőnyegként elterülő felvidék, és a háttérben megbújó, vigyázó tekintetét mindig rajtunk tartó Bakony olyan tájegységet alkot, amely mással össze nem téveszthető. Magyarország és Közép-Európa legnagyobb tava, amely évtizedek óta a hazai turizmus fellegvára, ahol a kultúra, a történelem valamint a hagyományok semmivel sem összehasonlítható egységet alkotnak. A természet és az emberek küzdelme régóta alakítja ezt a tájat, az itt élők évszázados örökségei meghatározzák ennek a területnek a szellemiségét, amely jó alapot ad arra, hogy az ide érkező turisták is megismerjék és felfedezzék hazánk múltját, jelenét és jövőjét. A vidék magával ragadó képe örökre beleég a lelkünkbe, és biztosak lehetünk benne, hogy egyszer még visszatérünk ide.

- hirdetés -

balaton_felvidek_08

A Balaton, és a Balaton-felvidék hazánk egyik legismertebb és legkedveltebb turisztikai célpontja, amely az elmúlt évtizedekben igen sok változáson ment keresztül idegenforgalmi szempontból, azonban a természeti szépsége örök maradt. Az 594 km2 kiterjedésű tektonikus eredetű tó 77 km hosszú, szélessége az északi és a déli part között folyamatosan változik. A legkevesebbet Tihany és Szántód között mérhetjük, ahol mindössze 1,5 km, itt jár és kel a Tihanyi Rév, amellyel percek alatt leküzdhetjük a két part közötti távolságot. A legnagyobb Balatonvilágos és Balatonalmádi között alakult ki, itt 14 km. A tó kiterjedése és viszonylagos kis keresztmetszete miatt jó lehetőségeket nyújt arra, hogy egy-két napos ott tartózkodás során is körbe kirándulhassuk a tavat anélkül, hogy a lábunk vizes lenne, ezt megtehetjük két keréken, vagy négy keréken, de igazán jó túrázási lehetőségek is vannak a magyar tenger körül. Átúszással is próbálkozhatunk, amelyre csak és kizárólag a szervezett események alkalmával tegyünk kísérletet, hiszen a víz mélysége átlagosan 3 -3,5 méter, az áramlás és a hullámjárás pedig igen kiszámíthatatlan az uralkodó szélirány miatt.

balaton_felvidek_10

- hirdetés -

A tájegység időjárása kontinentális, amelyet befolyásolnak az óceáni és a mediterrán hatások, valamint a nagy víztükör is, így a tó körüli mikroklíma jóval enyhébb, mint a tájegység más részein. A területen nem gyakoriak a viharok, azonban azok hirtelen kitörésűek, ezért igen veszélyesek a fürdőzők, valamint a vízen tartózkodók számára, ilyenkor meredek hullámok alakulnak ki, ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda a viharjelzésre. Az uralkodó szélirány észak, észak-nyugati, viszont ritkábban a déli és a dél-nyugati szelek jellemzőek, főleg ősszel és télen, a vitorlás szezonban, ekkor érdemes vitorlázásra adni a fejünket, amely remek program lehet. A viharos erejű szelek során a hőmérséklet akár 10-20 fokkal is csökkenhet, ereje pedig percek alatt maximalizálódhat. Nagyon fontos, hogy ott tartózkodásunk során figyeljünk az egész tó körül telepített viharjelző rendszerre, ennek működéséről tájékozódjunk utazás előtt.

balaton_felvidek_01

A Balaton vize sajátságos kémiával rendelkezik, amelyet igazán csak az itt élők tudnak megérteni, a víz évszakról-évszakra változik, színe, illata, állaga folyamatos alakul, amely utal annak élő voltára. A Balatoni – víz színe mindig más, hol szikrázóan kék, majd szürke, aztán smaragdzöld, télen kissé átlagos, nyáron pedig élettel teli, de mindig karakteres. Összetétele is jellemző, kissé lúgos, magas az oldott anyag tartalma, kiemelkedően gazdag kalcitokban és magnéziumban. Illata is Balcsis, aki járt már itt az tudja, aki nem annak meg kell tapasztalnia, hogy ez is folyamatosan változik, függ az időjárástól, a napszakok és az évszakok váltakozásától, valamint hatással van rá az élővilág állapota is, ezért óvjuk és védjük azt.

balaton_felvidek_09

A Balatont két fő részre oszthatjuk, az Északi és a Déli-partra, amelyet nem csak az elhelyezkedése határoz meg, de a két part arculata, tájképe is eltérő, valamint a tó is más képet mutat, ha Bakony felől nézzük, mintha Siófok irányából tekintünk rá. Az északi part zöldebb, történelmibb és nyugalmasabb, mint a déli. Aki ezt az oldalt választja, kalandozhat a geológia múltban, átélheti és felfedezheti a magyarság múltbéli értékeit, és belekóstolhat az itt élők hagyományaiba. A tónak ez a része Balatonalmáditól Keszthelyig tart, ezt a kb. 80 km-es távot kényelmesen megtehetjük a parton végigfutó 71 -es úton, amely a mi ocean driveunk. A vízpart mellet autózva könnyen felkereshetjük a Balaton legszebb és legjellegzetesebb pontjait, nyaralásunk során szánjunk időt és ismerjük meg ezt a tájat.

balaton_felvidek_06

A Balaton talán egyik leghíresebb települése Balatonfüred, amely az északi part központja, innen néhány perces földi vagy vízi utazással olyan célpontokat érhetünk el, mint Tihany, vagy Csopak. Füred arculatát, annak természeti és kulturális környezet is meghatározza, az ide érkező turisták itt mindent megtalálhatnak, amit ez a régió adhat, vízparti élményeket, szórakozást, és gasztronómiát.

balaton_felvidek_05

- hirdetés -

A strandéletre vágyóknak a Kisfaludy és az Eszterházy strand nyújt kikapcsolódási lehetőséget, az előbbi a Balaton egyik legnagyobb strandja, amely kifejezetten alkalmas családok számára, és élményfürdőzésre is. Mindkét strand elérhető a Tagore sétányról, amelyet tekinthetünk a Balaton egyik jelképének is. A Tagore történelmi, exkluzív, és Balcsis, itt összpontosul minden és mindenki aki (ami) számít. De nem ezért szeretjük, a sétány tényleg gyönyörű, a Balaton látképe, a Tihanyi félsziget ékkőként emelkedő látványa, amelyen koronaként táncol az apátság, a vízen ringatózó hajók, az erdőként magasba emelkedő vitorláikkal, és azok a patinás gőzösök, amelyek úgy úsznak a lemenő nap által gerjesztett színfesztiválban, mintha egy festményből léptek volna elő.

balaton_felvidek_17

Ma a hazai gasztronómiai élet egyik központja a Balaton, a bor, a hagyományok, és az itt élők vendégszeretete egy olyan harmóniát teremtett meg, amely az egész ország fogyasztási kultúrájára hatással volt. Az északi part klímája rendkívül alkalmas a szőlő termesztésre és bortermelésre, amelynek itt már komoly történelme van.

balaton_felvidek_12

- hirdetés -

Füred gasztronómiai élete az elmúlt években egyre fejlődik, amely köszönhető azon gasztrohősöknek, akiknek talán szupererejük nincs, mégis nap, mint nap azon fáradoznak, hogy a hazai gasztronómiát megújítsák és feldobják. A Balatoni hekk és lángos királysága még kitart, de az egymás után nyíló gasztroműhelyek, mint pl. a Kredenc, a Morzsa, vagy a Baricska csárda (régiúj) és társaik megtörhetik a strandkaják uralmát. Fesztiválok és különböző rendezvények hirdetik a balatoni bort és gasztronómiát, keressük fel őket és tájékozódjunk hollétükről.

balaton_felvidek_14

Füred kitűnő kiindulópont egy – egy biciklis vagy autós kiránduláshoz, a városközpontból hamar elérhetjük az Észak-part mindkét végét, vagy a déli partot. Nyaraláskor, vagy teleléskor mindenképp keressük fel Tihanyt, ahol a kötelező körök után (Apátság, visszhang) időzzünk el egy kicsit a Balaton megunhatatlan látképével, amelyre a legszebb kilátás a Csúcshegyről nyílik, fedezzük fel a parasztházakkal tagolt kis utcácskákat, ahol rejtett kincsekre lelhetünk, a barátlakásokban a remeték szellemével találkozhatunk, és persze levendula minden mennyiségben (Tihanyi Levendula Fesztivál). Tihany mindenképp megér egy mesét, és ha még van időnk ugorjunk át a déli partra a Tihanyi Révvel (ebéd a Kistücsökben), vagy fürödjünk a Sajkodi szabadstrandon. A belső tó és környéke pedig a kalandoroknak nyújt remek lehetőséget, akik szeretnék felfedezni a Balaton nem kevésbé értékes földrajzi múltját.

balaton_felvidek_16

Balatonfüredtől észak felé, Veszprém irányában olyan kis balatoni települések esnek az utunkba, amelyek még őrzik a hagyományos látképüket, azonban a turizmus által gerjesztett igényeknek is eleget tesznek. Csopak, Paloznak, Lovas, Alsó– és Felsőörs mind – mind jellegzetes Balaton-Felvidéki települések, amelyek elbűvölnek és megnyugtatnak. Csopak, Alsóörs a strandjával, Paloznak a Jazz Piknikkel, Lovas és Felsőörs pedig hagyományaival várja az utazókat. Délre Badacsony irányában jobbnál-jobb strandokkal és strandkajákkal találkozhatunk. Vannak itt szabad és fizetős beachek, jók és még jobbak, de az biztos, hogy mindenkinek van kedvence. Keressük fel mi is Örvényest, Udvarit, Akalit, Zánkát, Szepezdet, Révfülöpöt és válasszunk strandot. Ha már erre járunk, semmiképp ne feledkezzünk meg a Káli-medencéről, amelyet a víz, a vulkanikus erők, és a szél is formált, most az ember teszi próbára. Fedezzük fel a Zánkától Ábrahámhegyig tartó csodálatos vidéket biciklivel, vagy gyalog.

- hirdetés -

balaton_felvidek_02

Badacsony és környéke a legmeghatározóbb természeti látképet nyújtja az egész Balatonon. Lábai előtt hever a szőlő, az emberlakta vidék és a tó, amely mögött úgy magasodik a hegy maga, mint egy jóllakott óriás, mi pedig hangyának érezzük magunkat előtte. A Badacsony egy kevésbé békés, és igen mozgalmas korszak tanúhegye, amely a területen lezajló vulkáni tevékenység során alakult ki, felszínét üledékes kőzet alkotja, amely kiválóan alkalmas a badacsonyi bor megtermeléséhez. Kiváló lehetőségeket nyújt ez a terület a kirándulásra, fedezzük fel az egyik legszebb panorámát nyújtó Szigligeti várat, valamint a kiváló badacsonyi strandokat is.

balaton_felvidek_07

Hévíz felé álljunk meg Vonyarcvashegyen és nézzük meg a Balaton egyetlen halász kápolnáját, majd ha megmártóztunk a helyi strandon, induljunk tovább Keszthely felé. A Balaton északi partját mindenkinek bátran ajánlom, akik a természet közelségére vágynak, és szívesen strandolnának is. Ez az oldal kétségkívül változatosabb természeti értékekkel és gazdagabb történelmi múlttal rendelkezik, mint a déli part, azonban annak pörgő életritmusa talán kevésbé érződik itt.

- hirdetés -

Copyright © 2017 Tamás Gergely. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.