Koh Samui, a tengeri édenkert

Ha egyaránt vágysz egzotikusra és otthonosra, távolira, de megfizethetőre, tengerparti álomra, mely izgalmas kulturális utazást is ígér, Thaiföld a te helyed. Ázsia déli részén lévén biztosítja, hogy mindig jó időre lelsz, bármikor is érkeznél, sőt, az igazi turistaszezon az európai tél idején van, amikor ott enyhe 20 fok körüli az átlaghőmérséklet. De nyáron is meglátogatható, legfeljebb a monszun miatt néha megáztat a zápor, de az utóbbi időben itthon is tapasztalt hőségnél náluk sincs melegebb.

- hirdetés -

Thaiföld egyike azon kevés ázsiai országoknak, amelyek sosem voltak európai gyarmatosítás alatt, viszont kiterjedt kereskedelmet folytattak velü(n)k, főleg a portugálokkal, hollandokkal és franciákkal. Erről az izgalmas időszakról szól az ismert Anna és a király film is, de sokkal aktuálisabb képet fest Bangkokról a Másnaposok 2 valamint A part című film, melyet egy thai (Phi Phi) szigetek gyönyörű természeti látványa ihletett.  

koh_samui_thaifold_18

A rengeteg csodálatos szigetre helyi járatú repülőgéppel lehet eljutni a Bangkoki Nemzetközi Repülőtérről, és bármelyik helyszínt választaná az ember, csalódni nem fog. Mi nászutunkat töltöttük Koh Samui szigetén, s a hely szépsége tökéletes hátteret biztosított ennek az amúgy is romantikus utazásnak. Pálmafák, tengerpart, langyos víz, fehér homok… Mi más kell egy tengerparti nyaraláshoz?

- hirdetés -

koh_samui_thaifold_10

Ráadásul Thaiföld igazi paradicsom a vízi sportok kedvelőinek: ha meg tudod nevezni, ők megszervezik neked. Legyen az könnyű- vagy nehézbúvárkodás a titokzatos tengeri birodalomban, vagy hajókázás a rengeteg vízi jármű egyikével az égszínkék habokon  – heteket tölthetsz el úgy, hogy szinte ki sem lépsz a tengerből.

koh_samui_thaifold_04

Ami kár lenne. Koh Samui ugyanis természeti adottságokkal is gazdagon megáldott. Egy drágább szervezett kirándulás során dzsippel is megmászhatod a sziget belsejében levő hegyet, de bérelt autóval, vagy motorral is elérhető a legtöbb helyszín. A minél változatosabb program érdekében néhol elefánt- vagy majomparkba is elkalauzolnak, de egy hűsítő vízesés panorámája (és a benne való megmerítkezés érzése) is lehet emlékezetes, főleg, ha onnan ellátni az egész környező archipelágóra.

koh_samui_thaifold_15

A növényzete valóságos trópusi esőerdő, s habár Koh Samuiban nem, Thaiföld északi részén nem ritka a vadon termő orchidea sem, ami a 20. században valóságos aranylázban tartotta a könyörtelen „növényvadászokat”. Mi, turistaként, viszont meg kell elégedjünk a piacokon fellelhető tömérdek egzotikus gyümölcs látványával. És izgalmas ízeivel. Egyik legfurcsább gyümölcsük a durián, amely sárgadinnye méretű, tüskés, és a puha bele édes, de orrfacsarító. Ennek ellenére nagyon népszerű gyümölcs, olyannyira, hogy egy helyi termesztő egész kis vagyont szerzett eladásából. A pénzt pedig egy csodálatos parkocska létrehozására használta fel, melyet a sziget mélyén, egy kanyargós út végén, természetesen egy durián ültetvény közepén rejtett el.

A szürke szobrok mitológiai személyeket ábrázolnak, amelyek történetei sajnos ismeretlenek maradnak a helyi kultúrában nem jártasok számára, ennek ellenére a Titkos Buddhakertnek (Secret Buddha Garden) vagy Varázslatos Kertnek (Magical Garden) is nevezett hely kihagyhatatlan. Olyan csendes és megnyugtató, hogy akár órákat is el lehet tölteni benne, de a huncutabbak nehezen fognak tudni ellenállni egy pár viccesebb kép készítésének. Elvégre vétek lenne nem kihasználni az alkalmat, hogy ezek közé az érdekes szobrok közé beüljön az ember valami fura pózban.

Noha a Titkos Kertet csupán egy durián ültetvényes készíttette, maguk a tárgyak sokkal jobb ízlésről tesznek tanúbizonyságot, mint a sziget többi részén található „műemlékek”. A Koh Samui kötelező látnivalóiként említett Nagy Buddha-szobor ugyan impozáns helyen áll, de a különböző színűre festett műanyag díszítőelemek kissé fejbe kólintják a sziget visszafogott eleganciájához szokott látogatókat. Az arany a hagyományos színe az ülő Buddhának, és a ragyogó kék éggel még akár találhatna is, de a testszínűre festett, óriási csecsemőre emlékeztető egyéb szobrok már a kísértetiesen bizarr kategóriáját súrolják.

- hirdetés -

koh_samui_thaifold_09

Látnivaló tehát akad elég Koh Samuin, és a víz szerelmeseinek sem okoz majd csalódást. Viszont a nagy kérdés mindenki számára még hátravan: mibe kerül mindez? Nos, Thaiföld híresen olcsó ország. Az ételek, melyek az olasz egyszerűségét kedvelőktől a kínai konyha ízvilágáért bolondulókig mindenki számára nyújtanak választékot, csupán fillérekbe kerülnek. Főleg, ha számításba vesszük, hogy mindenféle tengeri herkentyűt tartalmaz, amelyek árának nálunk, ugyebár, határ a csillagos ég. Friss zöldséggel és ingyenes gyümölcsdesszerttel kínálva igazi lakoma.

koh_samui_thaifold_17

A szállások pedig hasonlóan megfizethetők. A repülőjegy ugyan drágább, de ha rászánunk egy kis időt a legjobb ajánlatok felkutatására, valamint idejében lefoglaljuk azokat, többszáz dollárt is spórolhatunk velük. Az online szálláskeresőkön pedig rengeteg lehetőség közül választhatunk igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően. Vannak hajót imitáló sátorszerű kunyhók, és minden kényelemmel felszerelt luxusszállodák is. Legtöbbjük a hagyományos építészetet részesíti előnyben, a fával fedett, oszlopos vagy cölöpre épített kis házikókat, s a hűsülés érdekében gyakoriak a tavacskák és fürdőmedencék is. Aprócska sziget lévén nagy eséllyel saját tengerparttal is rendelkezhet az üdülőtelep, de ha mégsem, biztosan csak pár percre van a legközelebbi megmerítkezési lehetőség.

- hirdetés -

koh_samui_thaifold_01

A koh samuiiak tudják, milyen csodálatos helyen élnek, és értékelik is mindezt. A természet megbecsüléséhez hozzá tartozik, hogy helyi alapanyagokat használnak az építkezéstől elkezdve a vacsora ételkölteményeiig mindenhol. Vigyáznak a természeti kincseikre, és tisztán tartják a partokat. Virágokkal és fákkal borítanak minden tenyérnyi területet, többek között a repülőteret és várótermeit is, hiszen ennek nem csupán esztétikai, de gazdasági előnyei is vannak: a növényzet megakadályozza a talajeróziót, felfogja az esővizet és lassítja elpárolgását, árnyékot tart és friss levegőt termel. Mindezek olyan dolgok, amikért másként kemény pénzeket kellene fizetni. A zöldövezet viszont olcsó, ráadásul gyönyörű is! Példát vehetnénk tőlük: az édenkertet nemcsak hasznosítani, de megbecsülni is tudni kell.

koh_samui_thaifold_19

További remek élménybeszámolókért látogassatok el Bíborka és Szabolcs oldalára az Utat mutat-ra vagy csatlakozzatok Facebook-oldalukhoz.

Copyright © 2016 Székely Bíborka és Szabolcs Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -