More
  - hirdetés -

  7 dolog, amit síelés helyett kipróbálhatsz télen a hegyekben

  A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.
  Sokan vagyunk úgy, hogy nem vonz minket a síelés, de mégis szeretjük a telet, a hóesést és a talpunk alatt ropogó hó hangját. Az ilyenkor egymást érő sítáborok és síutak kavalkádjában ne felejtsük el, hogy mennyi izgalmas és felejthetetlen téli sport és élmény vár ránk, nem síelőkre, ha leesik a hó. Összeszedtük a legjobb téli kikapcsolódási lehetőségeket, amik a síelésen túl várnak rád. Neked csak választanod kell – vagy kipróbálnod mindet.

  Téli kirándulás

  - hirdetés -

  Nem mindig esik annyi hó az Alpokban, mint az idei szezonban. A 4-5 méteres hóvastagság alaposan keresztülhúzhatja a téli sportokról szőtt terveinket – de még nagyobb gondot okozhat az, ha kevés van belőle. Egy téli kiránduláshoz nem szükséges komolyabb hóréteg, sőt kifejezetten ekkor lehet egy kiváló vízálló túrabakanccsal felszerelkezve útnak indulni az erdőbe, vagy megmászni a közeli hegycsúcsot. A téli friss levegő és szerencsés esetben az ezt kísérő szikrázó napsütés mellett már csak egy kis vendéglőt vagy hüttét kell útba ejtenünk, ahol majd megpihenhetünk és megkóstolhatunk valami helyi különlegességet.

  A mi tippünk: Mit szólnál egy éjszakai fejlámpás, vagy fáklyás túrához? Ugye, hogy jól hangzik!? Az Alpokban számtalan helyen találunk szervezett téli kirándulásokat, naplemente utáni indulással. Ezeket a kirándulásokat sokszor kisebb cégek szervezik, de a helyi szállodákban, vagy a turisztikai irodákban lehetőség van időpontot foglalni. Számos ilyen helyen gyorsan és egyszerűen fizethetünk bankkártyával is.

  Hótalpas túra

  - hirdetés -

  Adott egy általában műanyagból készülő habkönnyű eszköz, mely azt a célt szolgálja, hogy megnövelje talpfelületünket és így a mély hóban is lehetővé teszi a mozgást. A hótalpas túra az egyik legnépszerűbb téli élmény, amit szinte mindenki ki akar próbálni. Van is egy jó hírünk: semmilyen különleges előképzettséget nem igényel. A hótalphoz viszonylag egyszerűen rögzíthető bármilyen túrabakancs, így a felcsatolás után két síbotot a kezünkbe fogva már indulhatunk is felfedezni az érintetlen hótakaróval borított tájat. A méteres hóban elképzelhetetlen lenne a haladás a hótalpak nélkül, de így átvághatunk az áthatolhatatlannak hitt hóakadályokon is, hogy egészen más perspektívából szemléljük a tájat és az érintetlen természet szépségét. Fontos, hogy ismeretlen terepen ne induljunk útnak egyedül! Csatlakozzunk egy hótalpas túracsoporthoz, vagy fogadjunk kísérőt, aki ismeri a környéket.

  A mi tippünk: Ha még nincs felszerelésed, akkor felesleges előre vásárolni. A hótalpas túra-csomagok ára általában tartalmazza a hótalpat és botokat, ha pedig külön csatlakoznál egy csoporthoz, akkor az adott sírégió szinte bármelyik kölcsönzőjéből bérelhetsz magadnak felszerelést melyért fizethetsz bankkártyával akár egy érintéssel, hiszen nem kerül többe, mint 10€ naponta. Nem mellesleg általában modern és jó minőségű felszerelést biztosítanak számodra.

  Kirándulás lovas szánnal

  A romantika és a mesebeli hangulat új szintre lép, amikor a hófödte hegycsúcsok között egy lovaskocsi kerekeit csúszótalpra cserélik. A lovasszánnal való utazásról sokan álmodoznak – és szerencsére a havas tájon való lovasszános kirándulás ma már ugyanolyan magától értetődő és elérhető élmény, mint a Budai várban sétakocsikázni. Szinte minden osztrák sírégióban van lehetőség kipróbálni a lovasszánt – egyedül, párunkkal, vagy akár az egész családdal. Legyen szó egy 30 perces könnyed környékbeli útról egy forró punccsal útközben, vagy egy 2-3 órás degusztációs menüs ebéddel fűszerezett luxusszános kirándulásról, mindenképpen tündérmesébe illő élményben lesz részünk.

  - hirdetés -

  A mi tippünk: Ha van rá lehetőség, ne utasítsunk vissza egy naplementés kirándulást egy lovasszánnal, pláne, hogy naplemente után a hazafelé utat fáklyák világítják majd meg.

  Szánkózás

  Ha a szánkózás mint téli sport kerül szóba, akkor biztosan bevillannak gyerekkori élményeink a 15 másodperces száguldásról a közeli nagydombon. Az igazság az, hogy ma már minden nagyobb síparadicsom felismerte: sokan vagyunk, akik síelés helyett inkább újra átélnénk gyerekkori száguldásunkat, egyedül vagy akár a gyerekekkel. A síelés és a szánkózás nem fér meg egymás mellett egy pályán, így a szánkósoknak mindenhol külön, biztonságos szánkópályák vannak kijelölve. Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, de még kis hazánk is kínál számos szánkózási lehetőséget. Amíg itthon 200-300 méteres szakaszokon csúszkálhatunk, addig a szomszédos Ausztriában a legrövidebb szánkópályák is legalább 1 kilométer hosszúak. Nem ritkák azonban 4, 5 vagy akár ennél is hosszabb pályák.

  A mi tippünk: Próbáljátok ki a Salzburg tartományban található Wildkogel Arena 14 kilométeres, teljes hosszában kivilágított (!) szánkópályáját. Ez a világ leghosszabb, sötétedés után is használható, szánkózásra kijelölt útvonala, amivel 1300 méteres szintkülönbséget győzhetünk le a legalább 30 percig tartó csúszás alatt.

  - hirdetés -

  Fontos: Akárcsak a síelés, más téli sport, így a szánkózás is rejt magában veszélyeket. Épp ezért megfelelő, téli sportokra is kiterjedő utasbiztosítás nélkül soha ne indulj útnak. Ellenőrizd a kibocsátó banknál, hogy a bankkártyádhoz jár-e utasbiztosítás, és ha igen, akkor milyen szintű csomagot kínál. A prémium bankkártyákhoz és hitelkártyákhoz többnyire prémium utasbiztosítás is jár – ami akár napi 1-2 ezer forint is lenne, ha külön kötnéd -, így ezekkel nyugodtan útnak indulhatsz. Indulás előtt a részletekről érdeklődj a kártyakibocsátó bankodnál!

  Kutyaszánozás

  Mi lenne, ha nemcsak lejtőn lefelé élvezhetnénk a csúszást, hanem sík terepen, vagy akár kisebb emelkedőkön is? És mi lenne, ha 12 csodaszép husky vagy malamut húzná a szánt akár 30 km / órás sebességgel? Nem kell ellátogatnunk a profikhoz a világ leghíresebb kutyaszánhúzó-versenyére az alaszkai Iditarodra – ahol 1800 km-t tesznek meg a versenyzők 9 nap alatt -, hogy mindezt mi is átélhessük. A kutyaszánozás már évek óta elérhető és egyre népszerűbb téli élmény akár a szomszédos Ausztriában is, sőt még itthon nálunk is. Mindenhol profi hajtóktól tanulhatjuk meg a kutyaszánozás alapjait és ismerhetjük meg a szánhúzó kutyafajokat akár az interneten előre lefoglalt kutyaszános élménycsomagok keretében. A heyhusky.com weboldalon például otthonról foglalhatunk komplett 3-10 napos kutyaszános élményeket, ahol teljes ellátásban és professzionális kiszolgálásban lehet részünk. Kiválasztjuk a nekünk szimpatikus országot, túraútvonalat és időpontot, majd bankkártyával lefoglaljuk a csomagot és készülhetünk is a nagy kalandra.

  A mi tippünk: Ausztriába könnyebb eljutni, mint Alaszkába, vagy akár Norvégiába, így első lépésként azt ajánljuk, hogy itt próbálj ki egy egynapos workshopot; tanuld meg, hogyan kell használni a szánt és milyen vezényszavakkal irányíthatod a szánhúzó kutyákat.

  - hirdetés -

  Korcsolyázás

  Korcsolyázni a műjégpályán is remek dolog. De ha igazán szabadon akarunk korizni, akkor muszáj ellátogatnunk egy tóra, ahol természetes jégpáncél és hatalmas tér vár minket. Bár Magyarországon is egyre több tavunkon lehet már korcsolyázni, a szomszédos Ausztriában is találunk egy igazán különleges lehetőséget. A Weissensee egész Ausztria legnagyobb természetes korcsolyapályája télen a maga 6,5 négyzetkilométerével. 25 kilométert kell korcsolyáznunk a 40 centiméter vastag jégpáncélon, hogy körbe érjünk. Egészen elképesztő és felejthetetlen élmény, a korcsolya szerelmeseinek kötelező program.

  A mi tippünk: A helyi kölcsönzőben gyorsan bérelhetsz speciális gyorskorcsolyát, melyért fizess bankkártyával. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy kipróbáld és megtanuld a korcsolyázás leggyorsabb válfaját, amihez nincs alkalmasabb terep, mint a Weissensee.

  Termálfürdőzés

  Télen különleges élmény egy szabadtéri termálfürdő, pláne, ha süt a nap és mesés a kilátás. Ha a legtökéletesebb helyet keressük erre (és a legközelebbit), akkor irány Karintia, ahol jobbnál jobb termálfürdők várnak minket. Választhatunk a sípályákra páratlan panorámát kínáló, hívogató, meleg és pezsgő kültéri medencéket, vagy akár a szintén csodálatos kilátást nyújtó beltéri pihenőszobákat, finn szaunákat és jacuzzikat is. Igazi 100%-os feltöltődést ígérnek a téli napokon a termálfürdők – már csak arra kell figyelnünk, hogy ne felejtsünk el hazamenni.

  - hirdetés -

  A mi tippünk: Bad Kleinkirchheim és a két fürdő, amit semmiképp sem érdemes kihagyni: a Thermal Römerbad és a St. Kathrein Thermal Spa. Ahol két ilyen hatalmas és igényes termálfürdő található, az rossz hely biztosan nem lehet és a közelükben fekvő 100 km-nyi sípályán, szinte minden más téli sportág is kipróbálható.

  A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

  - hirdetés -