Az 5 legjobb húsvéti úti cél Magyarországon

A trivago.hu utazási weboldal a közelgő ünnep alkalmából összeállított a legjobb húsvéti úti célok toplistáját. Az 5 város hagyományőrző programjaival, kulturális látnivalóival vívta ki magának az elismerést; mindegyik tökéletes választás egy családi hosszú hétvégéhez.

Hollókő

hollokoFotó: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

Hollókő kicsi, de annál híresebb faluja az egyetlen az országban, amely szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Azt, hogy a trivago.hu listáján első helyen áll, a hagyományőrzés kiemelkedő szerepének köszönheti. A település legnagyobb rendezvénye, a háromnapos Hollókői Húsvéti Fesztivál természetesen ugyancsak a hagyományokra épül; az apró utcák ilyenkor megtelnek népviseletbe öltözött helyiekkel és néptáncosokkal. Az ünnep elmaradhatatlan része a locsolkodás, de felejtsük el a parfümöt; itt a népszokás a kútvizet írja elő. Palóc hagyományok, táncház, tojásdíszítés és fafaragás – ezekkel és még sok mással várja Hollókő a húsvéti látogatókat.

- hirdetés -

 

 Szentendre

szentendreFotó: Paraszkay György

A szentendrei Skanzen közel 60 hektáros területen fekszik, ezzel az ország legnagyobb Húsvét Fesztiváljának ad otthont. A húsvéti hagyományok, mint a tojásdíszítés, tojáspatkolás, vesszőfonás itt is a programok szerves részét képezik; a látogatók betekintést nyernek a magyarországi svábok, ruszinok, vendek, horvátok szokásaiba. Április 4-től 6-ig a skanzen egésze benépesül. Tavaszi bábelőadás, vándormuzsikusok, gólyalábasok szórakoztatják a közönséget, lesznek társas és más húsvéti játékok és persze a gyomrunk sem marad üresen: érdemes megkóstolni a ruszin pászkát, a mákos, diós bejglit, valamint a vendek hagyományos hajdina- és gombaételét is.

- hirdetés -

 

Gödöllő

godolloFotó: Gödöllői Királyi Kastély

A Budapesttől mindössze 30 km-re fekvő Gödöllő legismertebb nevezetessége a Királyi Kastély, ami egyben kitűnő húsvéti programok helyszínéül is szolgál. Az évente visszatérő, Erzsébet királyné kedvenc virágáról elnevezett Ibolya Nap alkalmával különleges eseménynek lehetnek tanúi az idelátogatók. Húsvét vasárnapján a „királyné” köszönti a vendégeket és tart fogadást a Díszteremben. Kiderül, mi is a virágkonyha, sőt, aki kedvet kap, kóstolhat is. A hagyományos programok, mint tojás-, vagy arcfestés, kézműves vásár, vagy kisállat simogatás mellett ibolyagyűjtés, ibolya kiállítás, játékos tárlatvezetés, mesejáték és zenés gyermekműsor szerepel a húsvéti kínálatban.

- hirdetés -

 

Eger

egerFotó: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Eger egyik kedveltebb része a Szépasszony-völgy, ami a híres-neves borkínálat mellett családi húsvéttal, színes programokkal és a hazai szokások és hagyományok tömkelegével várja a látogatókat. Lesz tojáskeresés, bárány és nyuszi simogatás, valamint gólyalábas parasztkomédia. A látogatók felülhetnek a szekérjáratra, megnézhetik a húsvéti bábelőadást, vagy részt vehetnek a kézműves foglalkozásokon. Ha teheti, látogasson el a közeli Noszvajra is, ahol „babakocsis”, komfort, vagy extrém tojásvadászat, kemencében készült sütemények, borkóstolás, népzene és néptánc várja a vendégeket.

- hirdetés -

 

Kecskemét

kecskemetFotó: Tourinform Kecskemét

A Duna-Tisza köze egyik gyöngyszeme, Kecskemét a csodás természeti és kulturális értékek miatt egész tavasszal vonzza a turistákat, a közelgő pár napos ünnep pedig kitűnő alkalmat kínál. A város húsvéti különlegessége a kápolna-réti sárkányeregetés, az ünnepi hétvégén megrendezésre kerülő Sárkányeresztő Találkozó és Húsvéti Játéknap, mely 1995 óta szerves része a kecskeméti tavasz kezdetének. A város azért is tökéletes úti cél, mert innen könnyen kellemes, tavaszi kirándulást tehetünk a Kiskunsági Nemzeti Parkba, vagy meglátogathatjuk a Kecskeméti Vadasparkot, ahol sok más program mellett jó idő esetén tojásvadászatot rendeznek.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,840RajongókTetszik
6,831KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás