More
  - hirdetés -

  A világ legjobb ökohotelei 2014-ben

  Az Agoda.com, Ázsia egyik vezető szállásfoglalási lehetőségeket kínáló weboldala összeállította 2014-es év leginkább környezetbarát hoteljeinek listáját. Ez a válogatás azok számára lehet hasznos, akik utazásaik során a környezet megóvását is fontos szempontnak tartják. A listára idén sem volt könnyű felkerülni. Az ma már ugyanis alapkövetelmény, hogy egy szálloda megfelelően kezelje a szennyvizet és biológiailag lebomló szappant biztosítson a vendégeknek kézmosáshoz.

  - hirdetés -

  Bekerülni a legjobbak közé – nos, ehhez több kell: a környezettudatosságnak rendszerszinten kell megvalósulnia, azaz a szálloda minden szolgáltatását, működésének minden fázisát ennek a célnak kell alárendelni, természetesen a vendég igényeit maximálisan figyelembe véve. Szerencsére szinte mindenhol találni ilyen, a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő szálláshelyeket – a listán szerepel öt csillagos afrikai luxushotel a szavanna közepén, vászonsátras élményközpont Ausztráliában, de egy fák koronájába épített különleges apartman-központ is a Maláj-felföld gyönyörű vidékén.

  Paperbark Camp (6)

  Az itt bemutatott, a 2014-es válogatásban kiemelt szállodák számára a felelősségvállalás nem csupán egy a divatos reklámszlogenek közül. Bármelyikben is foglal szobát a vendég, biztos lehet benne, hogy képletes bőröndjét élményekkel, tudással és kellemes emlékekkel teletömve viheti majd haza.

  - hirdetés -

  Bushman’s Kloof Wilderness Reserve, 5* – Clanwilliam, Dél-Afrika

  Kadoro

  A díjnyertes Bushmans Kloof Wilderness Reserve hotel éveket töltött annak megvalósításával, hogy szállodájuk kívül-belül tökéletesen illeszkedjen a dél-afrikai vidék szövetébe. A világ zajától távoli menedék harmóniát kíván teremteni környezetével: külön személyzet figyeli a vízminőséget és a szállodát körülvevő talaj állapotát, így a növényzetet és az állatvilágot óvni tudják a káros hatásoktól. A legmagasabb technikai színvonalat képviselő hulladékkezelési rendszer dolgozik az épületegyüttesben, miközben okos megoldásokkal amúgy is csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét.

  Supreme Suite

  - hirdetés -

  Mondani sem kell, hogy az esővizet is felhasználják az arra alkalmas területeken – például kertgondozásra -, de a konyhai maradék és az étolaj sem hagyja el feldolgozatlanul a szállodát. A hotel vezetői azzal is tisztában vannak, hogy a környezetvédelem nem csak a természet megóvását jelenti, hanem a társadalmi kérdések kezelése is része a felelősségvállalás programjának. Éppen ezért a környező vidék jótékonysági programjaiban, oktatási intézmények támogatásában és a néprajzi értékek megőrzésében is részt vesz a menedzsment irányításával a hotelt üzemeltető cég. A munkát ráadásul rendszeresen ellenőrzi egy elismert botanikusokból, biológusokból, néprajzosokból és más, neves kutatókból álló testület is.

  Koro Lodge

   

  Jetwing Vil Uayana, 5* – Sigiriya, Srí Lanka

  - hirdetés -

  Jetwing Vil Uayana (1)

  Maga a Jetwing-csoport is elkötelezett a közösségek számára hasznos, a fenntartható fejlődést elősegítő programok iránt, Jetwing Vil Uayana nevű szállodájuk pedig kiváló példa arra, hogy mennyire komolyan is veszi a cég ezt az elkötelezettséget. Mivel a létesítmény egy különleges, vizes élőhelyre épült – amely ráadásul természetvédelmi terület is -, a legmagasabb elvárásoknak kívánnak megfelelni az üzemeltetők. Az öko-turisták mindenhol energiatakarékos eszközökkel találkozhatnak, a szálloda pedig 98 százalékban olyan beszállítóktól vásárolja a működéséhez szükséges felszereléseket, amelyek környezetbarát csomagolást használnak – a vezetőség célja egyébként a 100 százalékos arány elérése. Ez a hotel is rendszeresen hív külső szakértőket, hogy auditálják a már megvalósult ökotudatos fejlesztéseket. A helyi lakosság termékeit, szolgáltatásait – amikor csak lehet – a szálloda hasznosítja. Mindezek tetejébe a Jetwing kezdeményezéseinek köszönhetően iskola- és kórházépítési programok valósulnak meg, közösségfejlesztő projektek jönnek létre, de még a bálna-megfigyelő kirándulásokat is úgy szervezik meg, hogy az állatvilágot a lehető legkevésbé zavarják a turisták.

  Jetwing Vil Uayana (4)

   

  - hirdetés -

  ParkRoyal on Pickering, 5* – Szingapúr

  ParkRoyal on Pickering (2)

  A ParkRoyal Pickering épületegyüttesét már messziről észre lehet venni, hiszen az nemcsak nevében zöld, hanem teljes valójában is: gyakorlatilag az egész szállodát növényzet borítja, a teraszokról hosszú buja fürtökben lógnak lefelé a levéllel gazdagon borított indák a forgalmas városállam utcái fölé. A hotel kiváló indikátora annak, hogy mire képes az ember, ha városi környezetben akar élhető, a természet harmóniáját megidéző otthont – esetünkben szállodát – építeni magának. Természetes, hogy a hotel napenergiát hasznosít, esővizet használ – ahol arra lehetőség van. Még az építészeti megoldások is a környezettudatosság jegyeit tükrözik: az épületet 150 ezer négyzetméternyi kert borítja, azaz minden egyes elfoglalt négyzetmétert 2 négyzetméternyi zöldfelülettel “tettek jóvá” a konstruktőrök. A világításra használt villamosáramot LED-égők,és mozgásérzékelők segítségével csökkentetik az üzemeltetők, így 20 százalékot tudtak spórolni a korábbi állapotokhoz képest. Összességében, a szálloda annyi energiát spórol meg működése során, amelyből 680 átlagos háztartás tudna működni a város területén. Ázsia egyik legnyüzsgőbb városának sűrűjében ez azért elég szép teljesítmény.ParkRoyal on Pickering (3)

   

  Paperbark Camp, 2*- Jervis Bay, Ausztrália

  - hirdetés -

  Paperbark Camp (1)

  Amikor a Paperbark Camp létrehozói kitalálták, hogy autentikus, ökológiailag fenntartható élményszállót hoznak létre, akkor akaratukon kívül is úttörők voltak: a világban ők az egyik olyan társaság, amely elsőként lépett erre a ma már annyira népszerű útra. Aki egy igazi ausztrál erdei kalandtúrára vágyik, nem talál jobb helyet: a luxus sátortábort mindenfelől eukaliptuszfák növik körbe. A helyszínen 12 különböző méretű és komfortfokozatú luxussátor található, az egész úgy lett kitalálva, hogy az ökológiai lábnyom szinte megmérhetetlen legyen. A szennyvíz nem terheli a környezetet, a világítás a nappal töltődő napelemek segítségével működik, a sátrakat pedig egy cölöprendszerre építették, hogy a vizes talajt ne tegye tönkre az emberek folyamatos jelenléte. A környező állatvilágra is nagyon odafigyelnek a tábor üzemeltetői, ráadásul a vendégek részére biztosított szappanok és kozmetikai készítmények is kézzel készített, természetes összetevőkből álló termékek.

  Paperbark Camp (4)

   

  - hirdetés -

  Fivelements Puri Ahimsa Hotel, 5*- Bali, Indonézia

  Fivelements Puri Ahimsa Hotel_Bali (2)

  A szállodát már a tervezéskor úgy találták ki, hogy megfeleljen a fenntarthatóság három alapelvének – a környezet védelme, a társadalom egyensúlyának figyelembe vétele, és a vidékre gyakorolt pozitív hatás elérése. A Fivelements Puri Ahimsa Hotelt olyan szakemberek segítségével hozták létre, akik jól ismerték a helyi viszonyokat, tisztában voltak azzal, hogy mi mindennek kell megfelelni annak érdekében, hogy természet és társadalom törékeny egyensúlya ne boruljon fel, a nettó negatív hatások a nulla felé közelítsenek. Az épület például helyi anyagokból készült. A hotel vezetői ráadásul meg is osztják tapasztalataikat a helyi lakossággal, közreműködnek a környék szennyvíz-elvezető rendszerének működtetésében. Ezzel, valamint a vezetékes vízhálózat kiépítésével és a tájépítészeti megoldások alkalmazásával sikerült a minimumra szorítani a káros környezeti hatásokat. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy az egyedi tervezésű Sycamore ventillátorokkal a kellemes klíma biztosítása mellett energiát is spórol a cég, valamint, hogy a világítás is szuper hatékony LED-izzókkal működik a szálloda területén, nem is tűnik annyira hihetetlennek az a 95 százalék, amit sikerült megspórolni a korábbi állapothoz képest a felhasznált villamos energia mennyiségén. Látszik, hogy a szállodának van oka a büszkeségre. A vezetők nem is rejtik véka alá eredményeiket: rendszeresen közzéteszik fenntarthatósági jelentéseiket ezen a linken: http://fivelements.org/en/about-us/sustainability.

  Fivelements Puri Ahimsa Hotel_Bali (7)

   

  - hirdetés -

  Terra’s Tree House, 1* – Cameron-felföld, Malajzia

  Terra’s Tree House (1)

  Ha valaki tényleg testközelből akarja megismerni, milyen lehet az igazi természetközeli élet, annak a Terra’s Tree House hotel ideális választás. Ez a különleges szálláshely a Cameron-felföld művelés alá vont, teacserjékkel gazdagon beültetett területein kívül, az esőerdők közepén található. Maga a szálláshely tulajdonképpen a fák koronaszintjének magasságában elhelyezkedő bungalórendszerből áll, amelyet az őslakos Orang Asli törzs hagyományos építészeti megoldásait felhasználva, leginkább bambusztörzsekből, pálmalevelekből és más, az erdőben fellelhető alapanyagokból raktak össze megálmodói. A vizet egy közeli, érintetlen forrásból vezetik a szálláshelyre, elektromos áramot pedig csak este 7:30 és 10:30 között biztosítanak egy generátorral a vendégek részére, akik így a nap nagy részére valóban maguk mögött hagyhatják hétköznapi életüket. A közös konyhában csak természetes alapanyagokat tartalmazó ételek találhatók, az étkezések pedig sok esetben közösségi események, a személyzet és a vendégek közösen készítik a fogásokat – közben megismerkedve egymás szokásaival is. Ahogy látszik is, ez a hely inkább a kalandot kereső hátizsákosok paradicsoma: érkezéskor a környékbeli falvakból terepjáró viszi fel a hegytetőre a vendégeket, majd egy rövid séta következik – az erdőhatárról gyönyörű kilátás nyílik a vidék gyönyörű tájaira.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

  - hirdetés -

  Langham Place Mongkok Hotel, 5* – Hongkong

  Langham Place Mongkok Hotel (3)

  A zsúfolt Hongkongban nem könnyű környezettudatosnak lenni, de egy kis extra erőfeszítéssel nem lehetetlen a vállalkozás – kiválóan bizonyítja ezt a Langham Place Mongkok Hotel menedzsmentje. A létesítmény ráadásul nem tegnap kezdte az ökoszemlélet érvényesítését működésében, a cég ugyanis a felelős turizmus egyik úttörője az egész világon – a szerves hulladékot évek óta komposztálják, az elektromos járművek töltésére alkalmas konnektor-állomások szintén régóta megtalálhatók a hotelben. A szálloda karitatív tevékenységet is vállal: élelmiszer-adományokkal segíti a nehéz helyzetben lévő városi közösségeket. A használt étolajból biodízelt állíttat elő az intézmény, amelyet a szálloda tulajdonában álló gépek és járművek használnak fel. Az épület kertjében biogazdálkodás folyik, az így termelt élelmiszereket a hotel éttermében hasznosítják. A használható hulladékokból haltápot állítanak elő, ráadásul természetesen az áram- és vízfelhasználáson is spórolnak, illetve a vegyi anyagokat is körültekintő alapossággal választják ki a felelős vezetők.

   

  Six Senses Yao Noi, 5*- Phuket, Thaiföld

  Six Senses Yao Noi (1)

  Egy régi kaucsuk-ültetvényen épült, a cél pedig az volt, hogy a természet inkább körülölelje, semmint kiszolgálja a Six Senses Yao Noi létesítmény-együttesét. A körültekintő tervezésnek hála, az ültetvény fáinak nagy része még ma is megtalálható a szállodakomplexum közvetlen közelében, ennek következtében a trópusi napsütés hatásai kivédhetők – valamint a talaj sem erodálódik. A helyi hatóságokkal együttműködve a szálloda vezetői részt vesznek egy olyan programban is, amely a környékbeli őshonos mangrove erdők karbantartását, élhető állapotba hozását célozza. A vendégeknek is büszkén megmutatják az eredményeket bármikor, hiszen a különleges növénytakaró csak 500 méternyi sétaútra található a hoteltől. Melegítésre sok esetben a Nap energiáját használják, sőt a műanyag palackba töltött ásványvizet is száműzték a szállodából: helyette újrahasznosítható üvegpalackokat használnak. A gazdasági épületekben és a hozzájuk csatlakozó kertben biogazdálkodással termelnek élelmiszert – zöldségeket ültettek, csirkefarmot hoztak létre. Alapítványokon keresztül a helyi oktatási és egészségügyi programok támogatásában is részt vállal a menedzsment.

  Six Senses Yao Noi (4)

   

  Veravian Eco Resort, 3.5* – Khao Yai, Thaiföld

  Veravian Eco Resort (4)

  A Veravian Eco Resort elsősorban azzal kelt feltűnést, hogy nem kelt feltűnést – azaz hivalkodó épületeivel nem ejt sebet az őt körülvevő tájon, helyette inkább a növényzettel bevetett tetőknek is köszönhetően próbál belesimulni a trópusi környezetbe. A vendégek imádják is azt, hogy kényelmesen, de mégis a szabadban üldögélhetnek a szálloda kertjeinek valamelyikében, gyönyörködve a környező buja zöld dombok látványában, élvezve az állandó, kellemesen hűsítő tengeri szellőt. A resort energiaellátását napkollektorokkal, szélkerekekkel segítik, amelyek azon kívül, hogy hasznosak, nagyon népszerűek is: kiváló high-tech hangulatú fotók készíthetők ilyen eszközökkel a háttérben. Az étterem ráadásul a hotel saját hidropóniás kertjében termelt zöldségeket és gyümölcsöket dolgozza fel, így az ételek hiperegészségesek. A bónusz pedig a vacsora után – esetleg közben – élvezhető lenyűgöző naplemente, amely Thaiföld egyik legnagyobb természetvédelmi parkjának hátterében egészen különleges élményt ad.

  Veravian Eco Resort (5)

  További képek a hotelekről: