More
  - hirdetés -

  Surfing the Planet – Egy világkörüli út kulisszatitkai: Tippek, trükkök egy hosszú utazáshoz

  Egy korábbi cikkünkben bemutattuk Gábort és olasz menyasszonyát, Rachelét, akik egy másfél éves utazás keretében bejárták Földünk megannyi különleges országát. A nemrég elkezdett cikksorozatban ennek a világkörüli utazásnak a hátterét, kulisszatitkait ismerhetjük meg. Korábban már megtudhattuk, hogy miként is jutottak a fiatalok arra a döntésre, hogy ilyen hosszú útra induljanak , majd az útvonal-kijelölés , a repülőjegy-vásárlás  és a szálláskeresés részleteibe avattak be minket. A mai cikkben néhány további kulisszatitkot árulnak el az utazás hátteréről.

  - hirdetés -

  Milyen formában vigyük a pénzt magunkkal?

  Kep 1 - Penzhegy alatt Burmaban

  Készpénz hitelkártya, dollár esetleg euró? Nagyon sokan érdeklődnek tőlünk erről hosszú utazás tervezésekor. Nyilvánvaló, hogy egy több hónapig tartó utazásra nem vihetjük magunkkal a készpénzt a hátizsákban, különösen egy Európán kívüli utazás esetében, például Dél-Amerikában és Ázsiában is, ahol minden országban különböző valutával van dolgunk. Hála istennek, manapság a bankkártyák világában, ezen probléma nagyrészt lekerül a vállunkról.

  - hirdetés -

  A legelszigeteltebb helyeket leszámítva szinte mindenhol található már egy ATM, ahonnan tudunk pénzt felvenni, a világban szinte bárhol. Nagyon fontos, hogy az utazás előtt végigjárjuk a bankokat, hogy megtaláljuk a külföldi készpénz-felvételre legjobb feltételeket biztosító bankkártyát. Ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyen tranzakciós illetékre költhetünk el egy vagyont.

  Emellett fontos dolog, hogy biztonsági tartaléknak legyen nálunk elegendő készpénz, mégpedig ha lehet akkor amerikai dollárban, hiszen bár az eurót is sok helyen elfogadhatóan váltják át, ma még mindig az amerikai dollár a legelfogadottabb valuta a világban. Aztán persze vannak országok, ahol speciális körülményekhez kellett alkalmazkodnunk, mint például Burma, ahol nemcsak nem állt rendelkezésünkre ATM, hanem csak tökéletes állapotban lévő (gyűrődésmentes) amerikai dollárt váltottak át helyi pénzre. Valószínűleg életünkben nem volt annyi bankjegy nálunk, mint ezen a helyen.

  Az egészségügyi óvintézkedésekről: oltások és gyógyszerek

  Kep 2 - Oltasfuzet

  Ha távoli országokban járunk, Dél-Amerikában és Ázsiában ez különösen igaz, akkor fel kell készülnünk az Európában nem előforduló kórok elleni védelemre. Érdemes beoltatnunk magunkat jó néhány betegség ellen, és ezt a procedúrát célszerű az utazás előtt néhány hónappal elkezdeni, hiszen van olyan oltás, amiből 1-2 emlékeztetőt is kell kapni, hogy az biztonságosan hasson. Mi az alábbi betegségek elleni védőoltást adattuk be végül magunknak: sárgaláz, hepatitis A és B, veszettség, japán enkefalitisz (agyvelőgyulladás), tífusz, gyermekbénulás (a gyermekkori oltás ismétlése), tetanusz és diftéria (torokgyík). Az oltásokon kívül pedig ott van még minden utazó rémálma a malária, amely ellen továbbra sem létezik védőoltás. A maláriát szúnyogok terjesztik, ezért egy jó szúnyogirtó elengedhetetlen kellék az utazáshoz, illetve ma már egy vannak gyógyszerek a malária tüneti kezelésére (pl. a Malarone), amíg orvoshoz nem kerülünk egy esetleges fertőzés esetén. A csapvíz és a nyers dolgok fogyasztása nem ajánlott a legtöbb fejlődő országban, de még a legnagyobb odafigyelés mellett is elkerülhetetlen időnként a gyomorrontás, ezért ennek kezelésére érdemes felkészülni.

  Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak – avagy ha a helyiek szokásait követed, akkor nagy baj nem érhet

  Kep 3 - Azsiai reggeli

  A végére hagytuk talán a legfontosabb tanácsot, amit az ember egy hosszú utazásra adhat. Nem megy elsőre (nekünk sem ment könnyen) fűszeres chilis tésztát reggelizni harmincfokos melegben vagy a zötykölődő helyi buszra szállni a turistáknak fenntartott légkondis mikrobusz helyett. Azt viszont biztosan állíthatjuk másfél év utazás után, hogy ezt a filozófiát követve nemcsak drasztikusan csökkenthetjük az utazás költségét, hanem ami ennél fontosabb sokkal közelebb érezzük majd magunkat a helyhez, ahol járunk, és a helyiekhez, akikkel találkozunk.

  - hirdetés -

  Reméljük sokan hasznosnak találjátok majd az ebben és a korábbi bejegyzésekben leírt információkat. Nagyon örültünk neki, hogy sokan megkerestek minket közületek, hogy hasonló utazásra készülnek. A cikksorozat következő és egyben befejező részében pedig majd egy rövid, elsősorban számszerű összegzést adunk az utazásról, illetve egy kis meglepetéssel is szolgálunk majd.

  Ha szeretnéd megismerni Gábor és Rachele utazásának további részleteit, illetve megtekinteni az utazás során készült gyönyörű fényképeiket, akkor lájkold Facebook oldalukat, illetve olvasd blogjukat.

  - hirdetés -