Pro és kontra érvek a lakóautós világjáráshoz

Világjáróshake bloggerei gondoltak egyet és beköltöztek egy házilag átalakított furgonba, hogy világot lássanak. Az előző cikkekből már megismerhettétek elindulásuk történetét és hogy hogyan és miként alakították át az ex-mentőautót lakhatóvá. Most pedig mindennapjaikba pillanthattok bele.

- hirdetés -

Megismerni a furgonlakó élet csínját-bínját nekünk is több hónapba telt. Vannak nehézségek, váratlan megpróbáltatások, de szerencsére több a pozitívum, különben nem csinálnánk. A kezdeti varázs sokat dobott az új életmódunk egy-egy pillanatán. Az alapvető igények – minthogy van elég hely megfordulni anélkül, hogy egymásba ütköznénk, hogy víz folyik a csapból, hogy van sütőnk, hogy magunkra tudjuk zárni a wc ajtót, hogy befolyásolhatjuk a benti hőmérsékletet – újratervezést igényeltek.

„Always look on the bright side of life”

Bár kis helyen kell összezsúfolni az életünket, ha kinyitjuk az ajtót, elénk tárul az egész világ. Sok örök emlék mégis a minimális lakóterünknek köszönhetően történik meg velünk.

- hirdetés -

Néha akrobatákat megszégyenítő kunsztokkal kell lavírozni a lakásunkban anélkül, hogy bármit is levernénk vagy egymást zavarnánk. Egy ekkora térben higgyétek el ez kész mutatvány, viszont rájöttünk, hogy sok mindent sokkal kevesebb helyen is el lehet intézni.

Néha a jónak ítélt idő, közel sem jó idő, ha a szabadban van a fürdőszobád. Nem egyszer előfordult, hogy megörülve a napsütésnek, fittyet hányva a tizenfokos hőmérsékletnek, fürdésre szántuk el magunkat. Ilyenkor felkerül hátra a zuhanyfüggöny, megtelik a lavór hideg vízzel, és győzködjük magunkat, hogy jó lesz. Aztán legördülnek az első cseppek a hátunkon, és érezzük, hogy azért annyira ez mégsem jó. Rekord sebességgel túlesünk rajta, de a végén mégis mosolygunk, mert tisztaság van és illatfelhő. Ráadásul mindezt olyan kevés vízből tudjuk már megoldani, amennyi egy vasárnapi húsleveshez sem lenne elég.

Néha megesik, hogy az éj leple alatt is ki kell kelni az ágyból és mosdó híján kiszállni az autóból, hogy az ember elvégezhesse a dolgát. Cserébe olyan csillagos egek és napfelkelték szemtanúi voltunk, amit egy lakásban átaludtunk volna.

Néha ábrándozunk egy teljesen felszerelt konyháról, sütőben sült hazai ételekről vagy pár perc alatt gombnyomásra felmelegíthető finomságokról, amikkel hazáig várnunk kell. Ugyanakkor olyan helyi ízeket kóstolunk meg, amikről ezelőtt még csak hallani sem hallottunk.

Néha a szennyesnek kikiáltott zsák megtelik, aztán következik a mosás ideje. Ez az előző félévben könnyebb menet volt, sok ismerősnél meg tudtuk oldani és mosodák is akadtak az út mentén, amiket idén keresve is alig találunk. Szárítógépet pedig még ritkábban, amiből következik, hogy a lakásban kell megoldani a vizes ruhák teregetését. Ennek sajnos nincs pozitív oldala, amit hasznosíthatnánk a jövőben.

- hirdetés -

Az időjárás nagy mumusunk. Mindegy, hogy napközben vagy éjjel, sokszor okoz nekünk kellemetlenséget, jobban kell alkalmazkodnunk, mintha egy meleg szobában ülnénk.

Néha a legjobb látnivalók megtekintése előtt kezd rosszra fordulni az idő, és sokszor elázna a programunk, de nagy szerencse, hogy a buszos turistákkal ellentétben mi megvárhatjuk hátul amíg az időjárás szivárványok kíséretében jobbra fordul.

- hirdetés -

Néha arra ébredünk az éjszaka közepén, hogy mindenünk fázik, amit nem fed takaró. Ilyenkor megmoccanni sem jó. A bevált módszerünk a gyors visszaalvás, várni a reggeli napsütést. Bár van egy kis extra fűtés a kocsiban, de mostantól inkább felveszünk még egy réteget, minthogy a fűtésre pazaroljuk az energiát. Reméljük ez így lesz otthon is.

Néha nehezen megy az elalvás, mert kopog az eső a minket körülölelő fémdobozon, és a kellemesnél jobban ringat a szél. Sajnos ez ellen nem találtunk megoldást egy alkalmat kivéve, amikor sikerült fedett helyet találnunk egy portugál szupermarket parkolójában.

Sok előnye van annak, hogy a lakhelyünk nem beton alapokon fekszik, de természetesen emiatt is adódhatnak nehézségeink.

Néha nem sikerül egyből megtalálnunk az esti szálláshelyünket, és ahelyett, hogy besétálnánk a hálószobába és végignyúlnánk az ágyon, akár egy óra hosszát is pásztázzuk a vidéket. Kárpótlásul legtöbb esetben luxus szállások kilátását felülmúló panorámával zárjuk a napot.

Néha számkivetettnek érezzük magunkat, mert nincs elég helyünk a parkoláshoz, vagy a magasságkorlátozások miatt sokkal messzebb vagyunk kénytelenek megállni, hogy megtekintsünk egy-egy látnivalót. Ez utóbbi főleg a franciáknál fordult elő, és erre sem találtunk gyógyírt.

- hirdetés -

Összességében a mérleg pozitív oldalán állunk, a rengeteg élmény és tapasztalat felülmúlja az otthoni hétköznapokban fel sem merülő kihívásokat.

Copyright © 2019 Világjáróshake. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.