More
  - hirdetés -

  Meghosszabbították a thaiföldi Maya Bay lezárását

  A korallzátonyok megmentéséért szerte a világon küzdenek a tudósok. Az emberi behatások mellett az óceánok egyre emelkedő hőmérséklete is pusztító hatással van a törékeny ökoszisztémára. A thaiföldi Maya Bay kis lagúnáját a Leonardo Dicaprio főszereplésével készült Part című film tette világhírűvé 2000-ben. Az egykor lenyűgöző szépségű, érintetlen hely népszerűsége egekbe szökött és naponta 5000 turistát fogadott, akiknek hajói súlyos károkat tettek a korallzátonyban és szennyezték a környék eredetileg kristálytiszta vizét. A híres forgatási helyszínt tavaly októberben határozatlan időre lezárták a turisták ostroma előtt.

  - hirdetés -

  Az ökológusok és tengerbiológusok azóta megfeszítetten dolgoznak azon, hogy helyreállítsák a korallzátony egykor egészséges élővilágát, méghozzá olyan módszerrel, hogy kis koralldarabokat ragasztanak vissza a víz alatti sziklákra, akik egy hét után megerősödnek annyira, hogy saját erejükből megkapaszkodjanak, a ragasztó pedig szép fokozatosan feloldódik és eltűnik. A kis korallokat szerte a világon „korall óvodákban” nevelik a visszatelepítés előtt.

  Egy svéd fotográfus Magnus Larsson volt az első, aki a helyszínen rögzítette a folyamatot. „Elhivatott búvárként, fotográfusként és a tengeri élővilág csodálójaként nagyon szomorú látni a korallzátonyok pusztulását. A korallok a zátonyok élővilágának az alappillérei, így ha ők eltűnnek, minden kihal velük együtt. A korallok biztosítanak táplálékot és otthont rengeteg tengeri élőlénynek, így ha azok egészségesek a víz alatti élővilág virágzik, a halak, polipok és tengeri teknősök visszatérnek a megfelelő élőhelyekre.”

  - hirdetés -

  A mindössze 240 méter hosszú és 15 méter mély Maya Bay-t először 2018 június 1-én zárták le a turistaáradat elől, ekkor azonban még úgy gondolták pár hónap múlva újra megnyithatják az évente 17,4 millió dollárnyi árbevételt generáló attrakciót. A tudósok előtt azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ennél jóval több időre – becslések szerint négy évre – lesz szükség ahhoz, hogy visszanyerjék az eredeti állapotokat, hiszen bizonyos korallok évente mindösszesen 1-3 centimétert növekednek.

  Amikor eljön az ideje és újra megnyitja kapuit a törékeny szépségű öböl, új szabályok lépnek érvénybe, naponta mindössze 2000 turistát fogadhat és a hajók horgonyzása is tilos lesz.

  Fotó: Humphrey Muleba/Unspash

  A desztináció szakértője Lee Cobaj így emlékszik vissza legutóbbi látogatására: „Az utolsó látogatásom alkalmával napfelkelte előtt érkeztem a híres lagúnába, bízva abban, hogy így megelőzhetem a napi 5000 turistát, akik a helyszínre érkeznek. Reggel 8 órakor azonban már egy talpalatnyi hely sem volt a parton és több tucat hajó sorakozott a sekély partoknál. A hajómotorok hangja fülsüketítő volt, a valaha gyönyörű smaragdzöld színű vízen napolaj és gázolaj keveréke csillogott mindenütt. Nem volt egy lélekemelő élmény.”

  - hirdetés -

  A hely bezárása óta apró jelei mutatkoznak az ökoszisztéma lassú helyreállásának, több tucat szirtcápát figyeltek meg – az immár kristálytiszta – vizekben siklani.

  Thaiföld nincs egyedül abban a küzdelemben, hogy megtalálja a helyes utat a környezetvédelem és a tömegturizmus között. Tavaly a népszerű Fülöp-szigeteki Boracay-szigetet zárták le hat hónapra a turistaáradat előtt, hogy megtisztítsák a hátrahagyott szeméttengertől.

  Forrás:Traveller
  - hirdetés -