Meglepő felfedezések Gaudi szecessziós épületében a barcelonai Casa Batllóban

A Casa Batlló neve mindenki számára ismerősen cseng, aki Barcelonába látogat. A ház restaurációs munkálatai során meglepő dolgokra bukkantak a szakemberek a régi szennyeződések és festékek rétegei alatt.

A Világörökség részeként számon tartott Casa Batlló az elmúlt hónapok során széles körű felújítási munkálatokon ment keresztül, mely a ház első teljes körű renoválása az elmúlt 18 év során.

Ezt már olvastad? – 136 év után építési engedélyt kap a Sagrada Família

A felújítási munkák során a szakértők meglepő dolgot találtak a szennyeződések és néhány réteg régi festék alatt – a ház régi díszítéseit, melyek mindezidáig rejtve maradtak. Tapasztalt építészek csapata kezdte meg a ház egyik helységének vizsgálatát még 2017 júliusában és több réteg stukkót (speciális keverékű gipszvakolatot) találtak a falakon. Ez a felfedezés késztette arra őket, hogy megnézzék mi lehet a ház Noble Floornak elnevezett szintjének festményei alatt.

A rejtély feltárása 2018-ig húzódott, amikor a falak igazi textúrái és több tónusú színei előbukkantak. A rózsaszín, kék és a földszínek árnyalatai dominálnak az eredeti falakon, valamint csillogó aranyszínű leveleket is találtak, melyek egymásba olvadásától a falak repedezett, töredezett hatást keltettek.

„Ahhoz, hogy jobban megismerjük a ház eredeti kinézetét egy harmadik feltárást is végeztünk, amelyből választ kaptunk egy addig megválaszolatlan rejtélyre. Néhány történelmi képen a falak alján futó fa borítás nyomait fedezték fel, melyek napjainkban már nem léteznek.” – mondta Joan Olona műszaki építész.

- hirdetés -

Ezt már olvastad? – Casa Milà – Barcelona

2019 júniusáig a látogatók is betekintést kaphatnak a most zajló felújítások folyamatába és egy egyedülálló kiállításon ismerhetik meg ennek részleteit. A restaurátorok szakértői csapata a helyszínen szívesen válaszol a látogatók felmerülő kérdéseire is. A Casa Batlló honlapján is egy új menüpont jött létre, mely elmagyarázza a helyreállítási munkálatokat, valamint videók és interjúk tekinthetők meg a szakértőkkel. Még élő közvetítés is van a helyreállítási munkálatok helyszínéről, így a látogatásunk után is nyomon követhetjük hol tartanak éppen a munkálatokkal.

„A Noble Floor helyreállítása kihívást jelent az összes érintett számára: a restaurátoroknak, akik az első fázisban dolgoztak, a stukkátoroknak, akiknek a régi korok lenyűgöző technikáját kellett megismételniük, valamint a falak alján futó faburkolat reprodukálását végző szakembereknek is.” – magyarázta Olona.

A homlokzaton található erkélyek, csempék és kerámiák is megtisztításra kerülnek, mely a tervek szerint éppen április 23.-ra  – Sant Jordi (Katalónia védőszentje) napjára – készül el. Közleményük szerint minden helyreállítási és restaurációs munka összhangban van az UNESCO világörökség restaurációra és megőrzésre vonatkozó irányelveivel.

- hirdetés -

- hirdetés -
276,659RajongókTetszik
6,714KövetőkKövetés
271KövetőkKövetés
23FeliratkozókFeliratkozás