136 év után építési engedélyt kap a Sagrada Família

A barcelonai Sagrada Família az alapkőletétel után 136 évvel megkapta a hivatalos építési engedélyt, miután a templom építését felügyelő egyházi alapítvány és az önkormányzat két évnyi tárgyalás után megállapodásra jutott.

A Sagrada Família alapkövét 1882-ben fektették le, Antoni Gaudí építész egy év múlva vette át a munkálatokat. Rövid idő alatt a templom megszállottja lett, mindent folyamatosan újra és újra áttervezett, 1910-től egyéb munkáival is felhagyott, hogy kizárólag a Sagrada Família építésére koncentrálhasson. Az építkezésen remeteként élt, maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig. Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

A Sagrada Família évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban, azonban a városnak állandó problémát okoz a folyamatos tömeg a bazilika környékén. Az építésért felelős alapítvány, Fundació Junta Constructora del Tempio Templom Expiatori de la Sagrada Família a következő tíz évben 36 millió eurót fizet majd a városnak, amit teljes egészében városfejlesztésre használnak majd. A  tervek szerint a befolyt összegből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen földalatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. További 4 millió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Família közvetlen környezetében, és tíz év alatt mintegy 3 millió eurót a környék takarítására, rendben tartására.
Azonban a városvezetéssel kötött megállapodás után is maradtak vitás kérdések, ugyanis a bazilika eredeti tervei szerint a főbejárathoz egy tágas sugárút vezet, amelynek jelenlegi megvalósításához két lakóháztömböt le kellene rombolni.

Jordi Faulí a Sagrada Família jelenlegi főépítészének feltett szándéka pontosan úgy befejezni az épületet, ahogy azt világhírű tervezője, Antonio Gaudí megálmodta. A Sagrada Família befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik, de legmagasabb, 172,5 méteres központi tornya már négy év múlva elkészül. A katalán modernizmus jelképének számító, gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, nyolc év múlva összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé.

A Sagrada Família a világon az egyetlen még ma is épülő emlékmű. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa a bazilika rangjára emelte és megszentelte.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás