Főoldal / Úticélok / Külföldön / Casa Milà – Barcelona

Casa Milà – Barcelona

Barcelona Eixample kerületének szívében, a Passeig de Gràcia 92. szám alatt található a Casa Milà, Antoni Gaudí egyik legismertebb munkája, és egyike Barcelona szimbólumainak. A közismertebb nevén La Pedrera, Barcelona legmerészebb és legérdekesebb látnivalója és talán a legjobb példa a katalán Art Nouveau-ra. A La Pedrera hullámzó kő homlokzatával és kovácsoltvas erkélyeivel a mai modern építészet egy darabja is lehetne, ha nem állna már több mint 100 éve. Ellentétben a néhány utcával lejjebb, az út túloldalán álló Casa Batlló díszes, színes homlokzatával, a La Pedrera nem eleganciájával és bájával, hanem inkább extremitásával tűnik ki.

A La Pedrera 1905-1910 között a textilgyáros, Pere Milà i Camps és felesége Roser Segimon (Josep Guardiola gazdag özvegye volt, aki az amerikai gyarmatokon tett szert hatalmas vagyonra) megrendelésére épült. Milà-t annyira lenyűgözte a Gaudí tervezte Casa Batlló expresszionista épület, hogy megbízta őt, hogy a Passeig de Gracia-n álló saroktelekre építsen egy lakóépületet.  Amikor Gaudí megkapta a megbízást valami egészen mást akart, mint ami addig az L’Eixample kerületben megszokott volt.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_20

A Casa Milàt hullámzó mészkő homlokzata, és barlang-szerű erkélyekkel szabdalt, kőfejtőre emlékeztető kinézete miatt a helyiek a Kőbánya (La Pedrera) becenevet adták neki, de másrészről ez egyfajta gúnynév is volt, melyet azok használtak előszeretettel, akik nem kedvelték a különc Gaudí meglehetősen sajátos építészeti stílusát. A kovácsoltvas erkélyeket Josep Maria Jujol tervezte, állítólag ő tervezte és találta ki az egész koncepciót a helyszínen.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_01

Fókuszban az innováció

Gaudí rengeteg innovatív ötletet és technikát vetett be a Casa Milà építésekor. Az első és legfontosabb, hogy a teherhordó falak helyett acélt, boltíveket és oszlopokat használt, amik lehetővé tették, hogy teljesen szabálytalan formákat alkosson. Így jöhetett létre a hullámzó homlokzat és a hihetetlen térbeli különbségek kialakítása az egész épületben. 

casa_mila_la_pedrera_barcelona_16

Annak érdekében, hogy a fény minden helyiségbe, még a legalsóbb szintekre is bejusson, a lakásokat két központi udvar – egy kör alakú, és egy ovális alakú köré tervezte. A megvilágítás mellett fontos szerepet játszottak a szellőzésben is. Az udvari homlokzatokat is a formák, fények és színek jellemzik. A többnyire virágmotívumokat ábrázoló falfestmények nem csak a homlokzatot, de a bejárat melletti előtereket és a főlépcsőt is díszítik. 
Milà egyike volt a város első autó tulajdonosainak, így Gaudí mélygarázst is épített a ház alá, ahol az első automobilok mellett a lovak is helyet kaptak.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_03

Abban az időben ez a hagyományos építészeti iránytól való eltérés inkább a nevetség, és a megvetés tárgya volt. Még a helyi önkormányzat is kifogásolta néhány szempontból a projektet, és bírságot szabott ki a tulajdonosoknak az építési szabályzatok megszegése miatt.  Az évek folyamán Gaudí építészetének megismerésével és megértésével azonban a nézet megváltozott, olyannyira, hogy 1984-ben az UNESCO Világörökséggé nyilvánította az épületet.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_02

A Caixa Catalunya Alapítvány tulajdonában lévő Casa Milà részben még mindig lakóházként működik, de az alapítvány jóvoltából a tetőterasz, a tetőtér a benne található Espai Gaudí (Gaudí Space) kiállítással, valamint a legfelső emeleti lakás is nyitva áll a látogatók számára. A felnőtt jegy ára 22.00€ ez tartalmazza az audio-giude-ot, de ezenkívül választható prémium jegy, amivel bármikor, sorban állás nélkül be lehet jutni, illetve Day and night jegy, amivel éjszaka is meg lehet nézni a kivilágított tetőteraszt. A jegyek típusairól és árairól itt tudsz tájékozódni. A belső udvaron keresztül egy lifttel lehet feljutni a a tetőteraszra, itt kezdődik a látogatás. Érdemes nyitásra menni, így elkerülhető a sorban állás és a tömeg is.

Tetőterasz – modern szobrászati múzeum

casa_mila_la_pedrera_barcelona_36

A tetőterasz talán az épület legérdekesebb része, egyenetlen domborzati kialakításával, szürrealista, néhol színes kéményeivel, szellőzőivel és lépcsőházaival, köztük akár egy sci-fi filmből előbukkanó sisakos harcos/katonákkal.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_32

casa_mila_la_pedrera_barcelona_08
Az utcáról is jól látható vészkijáratokat a hagyományos trencadís (kerámia töredékek) borítanak, a többi csak festett. Az egész olyan mintha egy szabadtéri modern szobrászati múzeumban sétálnánk, de mégis itt mindennek funkciója van. Mivel az egyik legmagasabb épület a Paseo de Gracia-n, Gaudí meglepő művei mellől csodás kilátás nyílik az 
Eixample kerületre és a városra.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_37

Tetőtér – Gaudí nyomában

casa_mila_la_pedrera_barcelona_23

A tetőtérben  270 különböző magasságú parabolikus tégla boltív, mintegy gerincoszlophoz csatlakozó borda támasztja alá a tetőteraszt, lehetővé téve a változatos domborzatot. Az eredetileg közös helyiségként – mosókonyhaként és szárítóhelyiségként – funkcionált tetőtérben kialakított Espai Gaudí az egyik legjobb hely, ahol megismerhetjük Gaudí építészetét, értelmezve sajátos elképzeléseit makettek, rajzok, fotók és videók kíséretében.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_19

Lakás

Jelenleg 6 emeleten 15 lakás található, ezek közül a legfelső emeleten lévőt (El Pis de la Pedrera)  20. század elejei bútorokkal rendezték be, így bepillanthatunk egy század eleji  jómódú, polgári család életébe. Gaudí nem csak magát az épületet, de minden egyes dekoratív részletet megtervezett, egészen a kilincseken át a kukákig.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_22
Csakúgy mint a külső homlokzaton, a belsőtérben sincsenek egyenes falak. Betekintést nyerhetünk a körkörös formák és ívek birodalmába, amelyek mai szemmel és látogatóként mind csodásak, de anno nem mindenki gondolta ezt így: Egy történet szerint az egyik első bérlő, egy bizonyos Mrs. Comes i Abril panaszkodott, hogy hova rakhatná a zongoráját ezekben a hullámos szobákban. Gaudí válasza az volt, hogy vegyen inkább fuvolát.

casa_mila_la_pedrera_barcelona_38

A Casa Milà volt Gaudí utolsó munkája mielőtt életét teljesen egészében a Sagrada Famílianak szentelte volna. Ez a végső soron vitatott épület nagyban hozzájárult a modernista mozgalom kibontakozásához. 

casa_mila_la_pedrera_barcelona_41

Copyright © 2017 Világutazó . Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.