More
  - hirdetés -

  A turai Schossberger-kastély

  Turán áll a Schossberger-kastély, mely évtizedek óta az enyészeté, mégis mindenkit magával ragad a romjaiban is szépséges kastély hangulata. Már távolról a fák közül előtűnnek a kastély jellegzetes tornyai és kovácsoltvas rácsokkal díszített magas téglakéményei, felkeltve az emberben a kíváncsiságot vajon mi rejtőzhet az erdő fái mögött, mert az egészen bizonyos, hogy ez valami egészen különleges hely.  A kapun belépve egyszer csak elénk tárul a Loire menti kastélyokra emlékeztető mesés épület.

  - hirdetés -

  Turai Schossberger-kastély (69)

  A tíz hektáros park közepén álló kastély Ybl Miklós tervei alapján épült, bár a legújabb kutatásokban Bukovics Gyula neve merül fel építészként. A kastélyt építtető Schossberger Zsigmond Esterházy Miklóstól vásárolt, turai birtokára, a visszafogott nagyúri élet igényeinek megfelelő, neoreneszánsz stílusú kastélyt álmodott.

  Turai Schossberger-kastély (68)

  - hirdetés -

  A kastély egykor élettel teli falai közt ma már csak a csend fogad. A csillogó nagyvilági életnek mára már nyoma sincs, de lehetett egykoron katonai főhadiszállás, kórház, majd iskola, mindmáig megőrizte az egykori nemesi miliő atmoszféráját. Különös hangulata és látványos megjelenése miatt ma leginkább forgatások, esküvői fotózások és hangversenyek helyszínéül szolgál.

  Turai Schossberger-kastély (57)

  A kastélyépület nemcsak látványában, de építészeti kialakításában is egyedi volt, korának összes technikai vívmányát felsorakoztatta: vízvezetékrendszer, angol wc, központi fűtés, villanyáram, étellift, napfénycsapda stb. További érdekességek a kastélyról!

  Turai Schossberger-kastély (38)

  - hirdetés -

  Az ódon falak közt sétálva, az időtlen szépséget látva, valami egészen különleges érzés keríti hatalmába az embert. Mert bizony mondjon bárki bármit is – a málladozó festék, a recsegő padlók vagy a leomlott kőfalak ellenére – ez a kastély gyönyörű. Sőt ebben az állapotában csak a képzeletünkre van bízva vajon milyen lehetett egykoron itt az élet.

  Turai Schossberger-kastély (20)
  A tornyokkal, kéményekkel tűzdelt kastély legimpozánsabb részei közül az Óratorony már felújításra került, hasonlóan a kastély talán legszebb részéhez, a 4 kupolás, hatalmas boltíves ablakaival lenyűgöző látványt nyújtó Pálmaházhoz, melynek tetőszerkezetét renoválták. Az állagmegóvás tehát zajlik szépen lassan, de én titkon azt remélem, hogy ebből a szépségből sohasem lesz szálloda, hanem megmarad egy letűnt kor mementójaként.  A kastély honlapja: http://www.turaikastely.hu/