More
  - hirdetés -

  Kreischberg, Murau – a magyar hegy Ausztriában

  Murau népszerű úti cél télen a magyarok körében. Már talán senki nem emlékszik, hogy pontosan hogyan is történt, de a magyarok mellett a helyiek közül is sokan csak “magyar hegyként” említik az osztrák Kreischberget, Murau méltán népszerű síparadicsomát. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen is ”Murau”, ahogy mi hívjuk és ahogy mi ismerjük.

  - hirdetés -

  A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.

  Stájerország déli határánál, Karintia és Salzburg tartományok találkozásánál fekszik Murau, amit Budapesttől 470 kilométer megtétele után érhetünk el autóval, ami a leggyorsabb és legésszerűbb megközelítése a településnek. Ha végig autópályán szeretnénk haladni, akkor Bécs felé egy 45 kilométeres kitérőt kell tennünk. Ez általában időpont függő, hogy megéri-e.

  - hirdetés -

  A 868 méteren fekvő völgyállomástól egészen a Kreischberg 2002 méteres csúcsáig terjed a sípályarendszer, de a Rosenkranzhöhe karnyújtásnyira lévő 100 méterrel magasabban fekvő csúcsára is könnyedén feljuthatunk, így a két hegycsúcs együtt alkotja azt a 42 kilométernyi besíelhető pályarendszert, amit előszeretettel látogatunk mi magyarok.

  A Kreischberg-en 1975-ben szerelték fel az első felvonókat és kezdték kialakítani a sípályarendszert. Ahogy teltek múltak az évek, úgy haladtak egyre feljebb a hegyen és került kialakításra mind több és több felvonó és sípálya.

  A magyarok a 90-es évek közepén fedezték fel Muraut, és kezdtek magán és szervezett utak keretében ellátogatni az egyre fejlődő síterepre. Ahogy egyre több magyar utazott minden évben Murauba, úgy kezdett kialakulni egy magyar közösség a városban. Sok magyar kezdett el dolgozni a helyi éttermekben, panziókban és a sípályákon a hüttékben, vagy éppen helyezkedett el síoktatóként. Mára vitán felül Murau a legnépszerűbb sí úti cél a magyarok körében és gyakran előfordul, hogy a magyar síelők aránya eléri a 70%-ot a hegyen.

  Ez is érdekelhet: Téli fesztiválok Európában

  Szállások

  Szállások végtelen variációja vár ránk Murauban és környékén. A legjobb helyeket már az adott szezonban elkezdik lefoglalni a jövő évre – pl.: a hegyen lévő valódi pályaszállás – Rieglerhüttét -, így érdemes előre gondolkodni, és idejekorán felmérni a terepet, hogy mi az, ami a legjobban megfelel a mi igényeinknek és pénztárcánknak.

  Szállások Murauban

  Ha a legjobb elhelyezkedésű szállásokat szeretnénk, akkor St. Lorenzen-ben nézzünk szét, hiszen ezek a „pályaszállások” karnyújtásnyira helyezkednek el a völgy állomástól, így egy másfél perces sétát követően már a sípályán találhatjuk magunkat. Természetesen ezek a legdrágább szállások, de elő és utószezonban nagyszerű ajánlatokat találhatunk, illetve nemcsak 4 csillagos wellness szállodák várnak minket, hanem panziók és magánszállások is. A legtöbb panzióban és hotelben lehet kártyával fizetni akár a szállásért, akár az étteremben a fogyasztásért, de több 0-24 órás ATM automata is üzemel a környéken, így nem érhet minket meglepetés.

  - hirdetés -

  Ha hajlandók vagyunk reggel autóba ülni, hogy eljussunk a sípályára, akkor remek panziókat és apartmanokat találunk a szomszédos kisvárosokban és falukban.  A 20 percnyi autóútra fekvő Ranten-ben vagy Seebach-ban többször is megszálltunk, és bátran ajánljuk azoknak, akik jó áron, nyugodt körülmények között (távol a bulizós síelők lakta részektől) szeretnék kipihenni egy síelős nap fáradalmait.

  Parkolás és feljutás a hegyre

  Nem mindenki olyan szerencsés, hogy tud helyet foglalni az 1800 méteren lévő Rieglerhütte vendégházába, ami klasszikus pályaszállás, vagy a völgy állomástól sétatávolságra lévő számos szálláshely egyikében (nem valódi pályaszállások). A síelők nagy többsége így csak autóval, vagy busszal tudja megközelíteni a sípályát, ám szerencsére a fenntartók egy 1000 autó befogadására alkalmas óriás parkolót építettek a hegy lábához. A parkolás itt ingyenes és bár évek óta járunk, még nem találkoztunk megtelt táblával.

  Reggel érdemes elég korán indulni, mert a feljutás a hegyre Murau egyetlen „hibája”. A 6 személyes Kreischbergbahnt ugyan óránként 1800 ember szállítására tervezték, de az esetek többségében csak gyerekekkel férnek be valóban hatan a gondolákba, így a szállítási kapacitás jelentősen csökken, amit a 9-fél 10 körül megérkező embertömeg csak súlyosbít. Ekkor érkezik a síelők nagy többsége, a buszos csoportok, sítáborosok, mivel az oktatások nagy része 10 órától indul.

  - hirdetés -

  Sajnos az igazi korán kelők, illetve az igazi későn kelők vannak előnyben, mivel ők alig találkoznak majd sorban álló emberekkel. A 8:30-as liftnyitás előtt 10-15 perccel a parkolóba érni mindig ideális; kényelmesen felöltözünk, és a völgyállomáshoz sétálva már szállhatunk is be a fél 9-kor induló felvonó valamelyik gondolájába. Ugyanez igaz a 11 körül érkező későn kelőknél, akik biztos nem fogják megérteni, ki képes már hajnalok hajnalán 40 percet sorban állni alvás helyett. Ha nem sikerül reggel időben elindulni, inkább várjunk egy kicsit a szálláson és érkezzünk a pályához fél 11-11 körül, így elkerülhető a sorban állás és a tülekedés.

  Kölcsönzés

  Bár sokan indulnak útnak itthonról saját felszereléssel, azért egészen biztosan sokan vannak olyanok, akik inkább bérelnének. A bérlésnek számos előnye van: például nem kell tetőcsomagtartót/bokszot feltenni az autóra, vagy nem kell megvenni a drága felszerelést sem. Milyen jól is jön ez a gyerekek esetében, akiknek gyakorlatilag minden évben új felszerelést vásárolhatnánk!

  A Kreischberg lábánál lévő Intersport Rent Ausztria egyik legmodernebb síkölcsönzője. Akár a legújabb típusú csúcskategóriás felszereléssel is síelhetünk 5 napon át, míg egy ilyen teljes sífelszerelés tizedét fizetjük csak ki kölcsönzési díjként. Bárki megtalálja a neki passzoló felszerelést, tudásszinttől függetlenül!

  Példa: egy csúcskategóriás léc bérleti díja, bottal (Atomic Redster X9 WB) és Atomic Redster síbakanccsal + bukósisakkal 5 napra mindössze €190!

  - hirdetés -

  Ugyanitt bérelhetünk fűtött sífelszerelés tárolókat, így esténként itt tárolhatjuk a saját vagy bérelt felszerelésünket. A legjobb, hogy a profi tárolókban szakszerűen száradnak a cipőink, így garantáltan tökéletes állapotban és melegen vehetjük fel azokat másnap reggel.

  Az intersport RENT-ben is fizethetünk magyar Mastercard bankkártyánkkal, így nem kell pénzt váltanunk és az apróval bajlódni. Csak odaérintjük a kártyánkat, ha kell, beütjük a PIN kódot és már mehetünk is a pályákra.

  Síoktatás

  Vajon kik lehetnek a tűzpiros overálban síelő profik, akiket sok gyerek, vagy éppen sok felnőtt követ szorosan? Ők a Mayer síiskola profi sí- és snowboard oktatói. A magyar, angol és német nyelven vezetett oktatásokra akár előre, vagy helyben is jelentkezhetünk. Vannak csoportos órák gyerekeknek és felnőtteknek is a teljesen kezdőtől a profi szintig, de kérhetünk privát órát is, ha azt szeretnénk, hogy csak velünk foglalkozzanak. Ha pedig sárga és piros kabátos síelőket látunk, akkor nagy valószínűséggel a Richi Síiskola szakképzett oktatói tartanak éppen órát. Ebben az idényben már 10 magyar oktatóval várják a gyerekeket és a felnőtteket, hogy elsajátítsák a síelés, vagy a snowboardozás alapjait, vagy éppen csiszoljanak a már haladó technikájukon.

  - hirdetés -

  Síbérlet és napijegyek

  Kreischbergen számos különböző jegy- és bérlettípus közül választhatunk. A napijegy ára a 2020-as téli szezonban €46,5 felnőtt és €24 16 éves vagy fiatalabb gyerek esetében. Ezenkívül vásárolhatunk még 1-2-3-4- órás síjegyet is, vagy csak délelőtti, délutáni jegyet, ám ezeknek csak speciális esetben van jelentősége, mivel túl sokat nem spórolhatunk velük, cserébe végig figyelnünk kell az időt.

  Ha több napra érkezünk, természetesen van lehetőségünk többnapos síbérletet váltanunk. A 3 napos síbérlet Murauban 2020-ban €132.50-ba kerül felnőttek és €68-ba gyermekek részére. Természetesen minél több napot szeretnénk síelni, annál jobb árat kapunk. Az előszezoni árak körülbelül 10%-kal kedvezőbbek a főszezoni áraknál.

  A normál napijegyekkel és többnapos síbérletekkel nyitástól, azaz reggel 8:30-tól egészen zárásig használhatjuk a sípályarendszert és a felvonókat. A kreischbergi jegyrendszer érintésmentes beléptetőkártyákkal működik. A kártya a sídzsekiben maradhat, a vezeték nélküli rendszer a felvonóknál ellenőrzi a kártya érvényességét. Bár a rendszer nagy hatékonysággal működik, de fontos tudni, hogy a leolvasó szenzorok a kapuk bal oldalán helyezkednek el, ezért vagy a sídzsekink ujjában található bérlettartóban tartsuk a kártyát, vagy ha nincs ilyen a kabátunkon, akkor a belső, vagy a felső zsebben. A síbérlet vásárlásakor a kártya letéti díja 3 euró, amit hazaindulásunkkor leadva, visszakaphatunk.

  - hirdetés -

  A napijegyet vagy a síbérletet a helyszínen bankkártyával is megvásárolhatjuk, hiszen a Kreischbergi felvonó völgy állomása melletti pénztáraknál mindenhol van lehetőség kártyás fizetésre.

  A síbérletek különlegessége, hogy nem csak a kreischbergi, de a 40 kilométerre található Lachtal síterepére is érvényes – ezzel egy bérlet áráért két egymáshoz igen közel fekvő síterepet használhatunk. Ha túl nagy a tömeg a Kreischbergen, akkor irány Lachtal! Ködös az idő Lachtalban? Irány Kreischberg! Ez csak rajtunk múlik.

  Ez is érdekelhet: A jég vonzásában – helyek, melyeket évente csak néhány hétig látogathatsz meg

  Hóbiztosság Murauban

  Rengeteg helyen, Szlovéniában, Szlovákiában, de még Ausztriában is előfordul, hogy egy több tíz kilométer hosszúságú pályarendszerrel rendelkező síterep pályáinak a nagy része zárva tart, mert nem esett megfelelő mennyiségű hó. Ez Murauban szinte elképzelhetetlen. A 42 kilométer hosszú pályarendszer több mint 90 százaléka hóágyúzható és be is vetik őket, amint az idő engedi. A 150 hóágyú és a több mint 250.000 m3-es (!), a tengerszint felett 1800 méteres magasságban elhelyezkedő hatalmas víztározó gondoskodik róla, hogy gyakorlatilag 1-2 hidegebb nap alatt tökéletes minőségű pályákat varázsoljanak a hegyre. Szerencsére az utóbbi pár évben bőségesen havazott is a szezonban, de ettől függetlenül a hóágyú rendszer garantálja, hogy minden évben december elejétől, következő év április közepéig hibátlan minőségű pályákon csúszhatunk.

  - hirdetés -

  A pályák karbantartása is legendásan jó Murauban. Zárás után ellepik a ratrackok a 42 kilométernyi sípályát és tökéletes, síelésre alkalmas állapotba hozzák azokat másnapra.

  Felvonók

  A fő felvonóval, a Kreischbergbahn-nal juthatunk fel a hegyre, aminek van egy középső állomása is, ám reggel csak annak érdemes itt kiszállnia, aki az alsó szakasz igen meredek fekete pályáit szeretné használni. A fekete pályákat egy négyüléses felvonóval is elérjük, délelőtt itt általában nagyon kevesen vannak, így ha pont a reggeli csúcs idején érkezünk és elég gyakorlottak vagyunk, akkor az alsóbb szakaszokon szinte várakozás nélkül tudunk újra csúszni.

  A középső állomásról használhatjuk a központi hüttéig vezető retró 2 üléses felvonót, ám arra érdemes számítani, hogy nem csak a hangulat nosztalgikus ezen a vonalon, hanem a sebesség is.

  A Kreischbergbahn központi állomásról több csákányos felvonóval juthatunk fel a kék és piros pályákhoz, de innen mehetünk fel a gyerekpálya végére is. Az általunk legjobban kedvelt 10 személyes kabinos felvonó szuper gyors és kényelmes, amivel a Rosenkranzhöhe és a Kresichberg csúcsa közötti rész érhető el és innen indulva megcsodálhatjuk az egész völgyet – fantasztikus a látvány, kötelező szelfipont – és besíelhetjük a pályarendszer nyugati részét, ahonnan a 6 személyes „buborékos” felvonóval juthatunk vissza a panoráma hüttéig. Nekünk személy szerint ez a kedvenc részünk. Persze ne felejtsük ki a keleti oldalt sem a Rosenkranzhöhét ahol délelőtt érdemes a csodálatos napsütésben csúszkálni és ahova egy kétszemélyes, valamint egy csákányos felvonó is felvisz.

  A felvonók üzemideje reggel 8:30-tól 16:00 óráig tart, de ne feledjük, hogy a fentebb lévő felvonókat kicsit korábban zárják. Ha teljesen üres pályán szeretnénk csúszni, akkor érdemes fennmaradni a panoráma hüttében egy forró teára vagy kávéra, és zárás után a lebukó nap fényében csúszni egy jót egészen a hegy aljáig. Kevésbé profiknak nem ajánlott, mivel az alsó szakaszon délutánra rendkívül nehézzé (buckássá, jegessé) válhat a fekete pálya és kínszenvedés lesz lejutni rajta megfelelő rutin nélkül. Aki kevésbé gyakorlott, annak opcióként még ott marad a középső állomásról a kabinos felvonó lefelé.

  Síelés/snowboardozás helyett:

  Ha elfáradtunk a síelésben, akkor a kabinos felvonó középső állomásnál lévő hütte mögött próbáljuk ki a fánkozást. Az 1 euró ellenében igénybe vehető 3 pályás Snow Tube-pálya remek kikapcsolódás, akár a barátokkal vagy a családdal versenyzünk, hogy ki ér le előbb a 200 méter hosszú pályán, vagy csak élvezzük hason, háton, hátrafelé, vagy akár pörögve a csúszás örömét. A felvonó kicsit lassú, de mi imádjuk. Akár párban is csúszhatunk.