More
  - hirdetés -

  Téli fesztiválok Európában

  Nemcsak egy forró égövi nyaralás dobhatja fel a szürke téli hétköznapokat, hanem az Európa szerte megrendezésre kerülő, élénk és színes fesztiválok egyike is. A karneváloktól a tűzfesztiválig, a fényfesztiváltól a mókás parádéig mindenki találhat a lelke felmelegítéséhez megfelelő eseményt.
  A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.

  - hirdetés -

  Citromfesztivál, Menton, Franciaország

  Fotó: © Ville de Menton

  Semmi sem jobb a téli hangulat elűzéséhez, mint egy színes, illatos fesztivál, pláne ha a dél-franciaországi Côte d’Azur adja a hátteret, amely tél vége felé már remek időjárással vár. A Fête du Citron fesztivál története azokra az időkre nyúlik vissza, mikor a régió volt a világ legnagyobb citrustermelője. Minden februárban Menton festői tengerparti városkájában kerül megrendezésre a citrusünnep, kiállításokkal és hatalmas felvonulásokkal tarkítva, amiken fantasztikus citrusinstallációkat és szobrokat vonultatnak fel. Bár kétségtelenül ez a fesztivál leglátványosabb pontja, de az egész városban díszített kertek és utcák színesítik a látványt.

  - hirdetés -

  Fotó: © Ville de Menton

  A 2020-as citromfesztivál február 15-től március 3-ig tart, és a leglátványosabb kiállítások a Jardins Biovès-ben tekinthetők meg.

  Tipp: Bárhová is utazol az európai télben, ne hagyd otthon Mastercard bankkártyádat, amivel akár egy érintéssel fizethetsz a boltokban, a vendéglátóhelyiségekben, de intézheted vele a szállás- és autóbérlésed költségét is. Javasoljuk, hogy ellenőrizd a kártyádon beállított napi limiteket, mert előfordulhat, hogy külföldön többet költesz az itthon megszokottnál.

  Up Helly Aa, Lerwick/Skócia

  Fotó: Rácz Péter

  Lerwick (Skócia, Shetland-szigetek) ad otthont Európa legnagyobb és leglátványosabb tűzfesztiváljának: az Up Helly Aa mára az egész világon ismert és népszerű esemény. A shetlandiek büszkék viking múltjukra, az eredetileg a norvég-dán királysághoz tartozó sziget csak 1472-ben, hozományként került a skót királysághoz.

  Az 1800-as évek elején, a napóleoni háborúk után, csak egy őrült karácsonyi szokás volt, ahol a fiatalok fegyvereket sütöttek el, dobokat püföltek, kisebb bombákat robbantottak és égő hordókat görgettek végig Lerwick utcáin. A 20. század eleje óta a férfiak vikingnek öltözve drámai fáklyás felvonulással ünneplik a régió viking örökségét minden január utolsó keddjén. A fesztivál csúcspontjaként végigvontatnak egy viking hajót az egész városon, hogy aztán a kikötőben több száz/ezer égő fáklyával meggyújtsák, ezt követően pedig reggelig tart a tánc és mulatozás.
  Beszámoló és további képek az Up Helly Aa fesztiválról!

  Fotó: Rácz Péter

  - hirdetés -

  Tipp: A tömeges rendezvények idején ne felejtkezzetek meg a biztonságról! Ilyenkor csak minimális készpénzt tartsatok magatoknál és inkább bankkártyát használjatok. Természetesen erre szintén vigyázzatok, a legjobb, ha ruha alá rejthető, és így kívülről láthatatlan kistáskával látogattok az ilyen eseményekre. Utazáskor egyébként is alapszabály, hogy legyen kéznél a bankotok telefonszáma, így szükség esetén percek alatt letilthatjátok a bankkártyátokat! 

  Velencei Karnevál

  A cölöpökre épült Velence a világ egyik legszebb és leghangulatosabb városa és minden kétséget kizáróan a legzsúfoltabb is. Az igazi turistaáradat azonban a Velencei Karnevál idején érkezik, amit minden év februárjában tartanak. Erre a két hétre egész Velence, de különösen a Szent Márk tér egy hatalmas bálteremmé változik, mindenütt zene szól és fantasztikus jelmezekbe öltözött emberek lepik el a város szűk utcáit, tereit.

  - hirdetés -

  A Velencei Karnevál fénykorát 18. században Casanova idején élte, amikor a külföldi nemesség is a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban szórakozott, és Velence Európa mágnesévé vált. Nincs ez ma sem másképp, csak most már bárki számára elérhető. Az Il Carnevale idején Velence olyan élmény, amit soha nem fogsz elfelejteni. A Velencei karnevál 2020. február 8-25. között kerül megrendezésre.

  Amszterdam Fényfesztivál

  Minden év legsötétebb téli hónapjaiban Amszterdam lenyűgöző, 53 napig tartó szabadtéri kiállítással dobja fel a hangulatot. Az Amsterdam Light Festival keretében a város varázslatos fényárban úszik minden nap. A helyi holland és a világ minden tájáról érkező művészek Amszterdam világhírű csatornáit vászonként használják, és izgalmas, néha meghökkentő világító művészeti alkotásokat hoznak létre.

  Fotó: amsterdamlightfestival.com

  A fényszobrok és művészeti installációk évente változó, de meghatározott téma köré csoportosulnak, és az egészen kicsi installációktól a grandiózusig sokféle érdekességgel találkozhatunk. Az egyes helyszíneket gyalog, másokat csak hajóval lehet megközelíteni, de kétségtelenül a legautentikusabb egy csatornahajózás keretében bejárni a fényfesztivál látnivalóit.

  - hirdetés -

  Fotó: Janus van den Eijnden

  - hirdetés -