More
  - hirdetés -

  Shetlandi vikingfesztivál – Up Helly Aa

  Lerwick (Skócia, Shetland-szigetek) tűzfesztiválja, az Up Helly Aa már az egész világon ismert. Kezdetben, a korai 1800-as években, a napóleoni háborúk után csak egy őrült karácsonyi szokás volt. Fiatalok fegyvereket sütöttek el, dobokat püföltek, kisebb bombákat robbantottak és égő hordókat görgetett végig Lerwick utcáin. A városnak nem sikerült betiltani ezt a szokást.
  Az 1870-es évektől a fesztivál már rendes szervezést kapott. A 20. század elejétől pedig a férfiak már vikingnek öltöztek, és január végén végig vontattak egy viking hajót az egész városon, hogy fáklyáikkal meggyújtsák, majd reggelig táncoltak és mulatoztak.

  - hirdetés -

  A shetlandiek büszkék a viking múltjukra, ugyanis régebben a Norvég-Dán királysághoz tartozott a sziget és csak 1472-ben, hozományként került a Skót királysághoz.
  Napjainkban minden évben másik viking osztag rendezi a fesztivált. Egy év alatt saját maguk készítik el az öltözetüket, fegyvereiket és építik meg a viking hajót. A fesztivál délelőttje egy felvonulással kezdődik, majd több helyszín meglátogatása után, este egy téren éri el a csúcspontját a viking hajó meggyújtásával. Ebben az évben 872 férfi gyújtott fáklyát és dobta a hajóra.

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_01

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_02

  - hirdetés -

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_03

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_04

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_05

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_06

  - hirdetés -

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_07

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_08

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_09

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_10

  - hirdetés -

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_11

  up-helly-aa_shetlandi_vikingfesztival_12

  Copyright © 2017 Rácz Péter. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -