More
  - hirdetés -

  A jég vonzásában – helyek, melyeket évente csak néhány hétig látogathatsz meg

  Havas hegycsúcsok, befogyott tavak, hótól roskadozó fenyőerdők, ezek mind-mind a természet téli csodái. De ilyen csodák alkotására nemcsak a természet, hanem az emberek is képesek. Íme, néhány ember alkotta látványosság, amit évente mindössze néhány hétig, hónapig élvezhetünk. Szerencsére a többségük itt van a közelünkben, ahova akár egy hosszú hétvége keretében is ellátogathatunk.
  A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.

  - hirdetés -

  Jégbirodalom Zakopanéban

  Zakopane Lengyelország igazi ékszerdobozkája, ahová nemcsak nyáron, de télen is érdemes ellátogatni. A város egyik közkedvelt téli szórakozóhelye a Snowlandia hópark, amit a Wielka Krokiew síugrósánc lábánál találsz. Idén ötödik alkalommal építették meg Zakopanéban a nemcsak Lengyelországban, hanem az egész világon egyedülálló hólabirintust. A 60 000 hótéglából épült különlegesség több mint két méter magas és elég könnyű eltévedni benne, ami jó móka az egész családnak. Idén a hatalmas népszerűségnek örvendő hólabirintus és iglu mellett megépítették Lengyelország első hópiramisát is. A híres gízai piramis 1:10 méretarányú modellje alapján magassága 14,6 m, oldalának hossza 23 m, belsejében pedig jégszobrokat láthatunk. A hóból épített látványosságokon túl szánkópálya, és mini állatkert is várja a látogatókat. Keress szállást Zakopanéban!

  - hirdetés -

  A téli csodavilág egyes részei külön-külön jeggyel is látogathatók. Egy hasznos tipp: külföldön is érdemes Mastercard kártyával fizetned, hiszen a kártyás fizetés kényelmes és biztonságos és az esetek többségében díjmentes! A hólabirintus/iglu belépő ára felnőtteknek 20 zloty, gyerekeknek 16 zloty. A mindenre érvényes kombó jegy (hólabirintus+ iglu+ jégpiramis+ mini állatkert) felnőtteknek 53 zlotyba (~ 4200 Ft), gyermekeknek 42 zlotyba (~ 3300 Ft) kerül.

  Ez is érdekelhet: Téli fesztiválok Európában

  A bécsi Jégálom

  2020-ban 25. alkalommal nyitotta meg kapuját a Jégálom, a Wiener Eistraum. Az osztrák főváros szívében, a Burgtheater és a Bécsi Városháza között 9 ezer négyzetméteren elterülő jégpályával várják a korcsolyázni vágyókat.

  Fotó: David Bohmann

  Az elmúlt évek során folyamatosan bővült a pálya: ma már nem csak négy nagyobb jégpálya található itt, hanem egy ezeket összekapcsoló romantikus jégösvény, ahol a fényárban úszó fák alatt korcsolyázhatunk egyik pályáról a másikra. A jégpályák felett találjuk a tavaly felavatott Sky Rink Jégteraszt, amelyet idén továbbfejlesztve egy 120 méter hosszú, részben fedett emelkedőn keresztül érhetünk el, és remek rálátást biztosít a teljes parkra. Keress szállást Bécsben!

  Fotó: Christian Houdek

  A kezdő korcsolyázókat és a gyerekeket külön gyakorlópálya várja. Ráadásul Bécs legnagyobb ideiglenes jégpályája környezetbarát is és elnyerte az ÖkoEvent díjat. Nemcsak a jégpálya létrehozásánál voltak elsődlegesek az ökológiai szempontok, de az üzemeltetésnél is szem előtt tartják a környezet védelmét: a gasztrostandok újrahasznosítható edényekben, bio élelmiszereket és hazai termelésből származó kínálatot biztosítanak a látogatóknak. Már csak a Mastercard bankkártyádra lesz szükséged, hogy megjutalmazd magad egy fárasztó korcsolyázás után egy kis forraltborral vagy valami finom bécsi ínyencséggel. A Bécsi Jégálom egészen 2020. március 1-ig várja a látogatókat.

  Jégkatedrális Ótátrafüreden

  A szlovákiai Ótátrafüred a Magas-Tátra legrégebbi és egyik legkedveltebb üdülőhelye. Itt találod az 1285 méter magas Tarajka csúcsot (Hrebienok), amin a havas tájban beleolvadva két, több mint 25 méter magas, fehér félgömb alakú kupola rejti a lelkes jégfaragók lenyűgöző alkotásait. Keress szállást Ótátrafüreden!

  - hirdetés -

  Az első jégkatedrális építése 2014-re nyúlik vissza, amikor pár lelkes jégfaragó 30 tonna jégből elkészítette a prágai székesegyház mását. Azóta Tarajkán minden télen elkészül egy-egy híres katedrális jégből faragott mása. 2018-ban a barcelonai Sagrada Familia jégkatedrálisához már 90 tonna jeget használtak fel, tavaly a római Szent Péter Bazilika jégből épített másának elkészítéséhez pedig már 200 tonna jéggel dolgoztak a művészek.

  Idén a jégszobrászok választása az április közepén lángok martalékává vált, párizsi Notre Dame-ra esett. Jégből faragott tornyai több mint 10 méteres magasba nyúlnak, és természetesen nem hiányoznak a székesegyház szobrai és vízköpői sem. Sőt, Quasimodo-ról sem feledkeztek meg! A látványt zene és fényjáték is kíséri, így aztán garantáltan egy életre szóló élményt kapunk. A kupola alatt a folyamatos 12 celsius fokon tartott hőmérsékletnek köszönhetően egészen tavaszig (áprilisig) díjmentesen látogatható a Jégkatedrális.

  A Tarajka csúcsra siklóval lehet feljutni úgy 5-7 perc alatt, vagy egy rövid túrával, ahol 255 méteres szintkülönbséget kell legyőzni.

  - hirdetés -

  Ez is érdekelhet: Téli fesztiválok Európában

  Jégbezárt álom

  Idén télen ünnepli a világ első és legnagyobb jéghotele fennállásnak 30 évfordulóját. Az ICEHOTEL 200 km-rel az Északi sarkkörön túl, Kiruna mellett, Jukkasjärviben található. A Kiruna városától 17 km-re fekvő jéghotelbe már az út is különleges élmény, hiszen kutyaszánnal vagy hómobillal érkezhetünk a szállodába.

  Fotó: Asaf Kliger

  Idén télen Svédországban 30. alkalommal gyűlt össze tizenhat ország 33 művésze, hogy két hét alatt egy hó-jég installációt hozzanak létre a Torne folyó vizéből. 2019 tavaszán – ahogy minden évben – összesen 1300 jégtömböt halásztak ki a Torne folyóból tartották hidegen, hogy amikor eljött az ideje, a téli építési szezonban megvalósították az ICEHOTEL #30 nevű művészeti projektben. A nyitást gondos tervezés előzte meg, hiszen nincs két olyan év, amikor egyforma lenne a szálloda belső kialakítása. A világ minden pontjáról hívtak meg művészeket, így garantálva az egyediséget.

  Fotó: Asaf Kliger

  - hirdetés -

  Az ideiglenes jégvilág 15 hotelszobából, valamint egy esküvőkre szánt díszteremből áll, ahol 2020. április 14-ig lehet megszállni vagy megesküdni – majd az építmény egyszerűen elolvad. Az ICEHOTEL 365, amely a hotel állandó része azonban egész évben várja a mínuszokra vágyókat. Természetesen még itt, a hó és jég birodalmában is tudsz Mastercard bankkártyával fizetni, amelyre szükséged is lesz egy ilyen exkluzív hotelben.

  - hirdetés -